Salda søen – Tyrkiets mest interessante sø

Salda søen, tyrkiets reneste sø, tyrkiets maldiverne, verdens reneste sø, overflade som på mars, mars sø, meteor sø, natur oplevelser i Tyrkiet, Dansk rejseblog, Danish travelblog, Salda Lake

Tyrkiet er et utroligt land med skønne naturskabte landskaber.

Som f.eks Cappadocia´s månelignende overflade, Pamukkales utrolige kalkterrasser, Olympos brændende bjerg, den sunkne by i Kekova og Alanyas lange sand strande.

Salda søen er endnu et eksempel på Tyrkiets mange utrolige naturfænomener.

Salda søen, Salda Lake, Salda Gölü, Seværdigheder nær Pamukkale, oplevelser i Tyrkeit, gode campingområder i Tyrkiet, blå søer i Tyrkiet, sten som på Mars, magnesium sten, hvide lette sten, sten der ikke vejer noget, sten af magnesium
Nogle af de store sten ligner tygget tyggegummi men vejer ingenting.

Salda er unik fordi søen er ét, ud af kun to steder i verden, som er kendt for at have sten i den samme struktur som man finder dem på planten Mars.

På tyrkisk er den kendt som Salda Gölü og på engelsk hedder den Salda Lake. Jeg har indsat google maps nederst på siden

Natur områder i Tyrkiet, søer i Tyrkiet, reneste søer i verden, Tyrkiets dybeste sø, seværdigheder i Tyrkiet

Den dybeste og den reneste sø i Tyrkiet

Salda søen er berømt, fordi det er den reneste sø i Tyrkiet og den 2. reneste sø i verden.

Søen er også Tyrkiets dybeste sø. Den er 184 meter dyb. I alt strækker søen sig over 43,7 km og den ligger 1193 moh.

Området omkring Salda søen har blødt sand med unikke hvide sten. Det får området til at fremstå meget hvidt og rent på grund af den højde mængde af magnesium i vandet, som også giver strandens sten deres utrolige udseende.

Salda søen, Salda Lake, Salda Gölü, Seværdgiheder i Burdur, Seværdigheder nær Pamukkale, oplevelser i Tyrkeit, gode campingområder i Tyrkiet
Flere steder rundt om søen er der også naturlige mudderbade.

At bade i søen menes at have gode egenskaber imod acne og svamp, som efter en svømmetur kan være for forsvundet eller betydeligt forbedret.

Jeg besøger altid søen når, jeg kører fra Alanya til Pamukkale, da jeg synes det er sådan et dejligt pause sted på den omkring 5 timer lange køretur.

Læs også >> Pamukkale – Det hvide bomuldslot og Hierapolis

Blå søer, Salda lake, reneste søer i Tyrkiet, natur oplevelser i Tyrkiet, Seværdigheder i Tyrkiet, Seværdigheder nær Burdur

Tyrkiets svar på Maldiverne

Nogle kalder Salda søen for Tyrkiets Maldiverne. Selvom jeg ikke har været i Maldiverne, så vil jeg alligevel mene det er en smule overdrevet…

Det krystal blå vand og de hvide sten giver en lille følelse af maldiverne men ved Salda Søen er der en camping plads, store bjerge og grønt, hvilket der mig bekendt ikke er på Maldiverne.

Træhytter tyrkiet, Campingområder i Tyrkiet, Tyrkiets camping, Salda søen, Salda Lake, natur oplevelser i Tyrkiet

Der er heller ingen luksus hoteller hen over søen og kun ganske få træhytter ud til vandet, som ellers er nogle af de ting, jeg forbinder med Maldiverne.

På den anden side så lyder det jo godt med “Tyrkiets Maldiverne” og måske trækker det nogle ekstra besøgende til stedet.

Selvom corona-pandemien gjorde at området omkring søen var lukket flere måneder af 2020 var der alligevel over 800,000 besøgende i løbet af året. I 2019 var besøgstallet på omkring 1,5 million.

Sådan kan du besøge Salda søen

Salda søen ligger i Burdur provinsen, et godt stykke væk fra kysten.

Søen har fire strande: Yeşiolva Municipality Public Beach, Forest Beach, Salda Beach og Doğanbaba Beach. De beskrives af det tyrkiske sundhedsministerium som uberørte og meget hygiejniske steder.

Nogle steder kan du gratis komme ned til søen, mens det andre steder koster en mindre entré. Det er hovedsageligt parkområderne, hvor man kan lave picnic, der kræver entré. Entréen lå på omkring 3 tl. pr. person eller 9 tl. pr. bil, så det er super billigt.

Campingpladser i Tyrkiet, Campingområder i Tyrkiet, Tyrkiets camping, Salda søen, Salda Lake, natur oplevelser i Tyrkiet, seværdigheder i Tyrkiet, Oplevelser i Tyrkiet

Ønsker man at bruge længere tid tæt på den smukke sø, findes der flere camping områder ved Salda Forest Beach og Yeşilova Municipality Public Beach med elektricitet, toiletter og bade.

Campingpladser i Tyrkiet, Campingområder i Tyrkiet, Tyrkiets camping, Salda søen, Salda Lake, natur oplevelser i Tyrkiet, seværdigheder i Tyrkiet, Oplevelser i Tyrkiet

Selvom camping er hyggeligt i Tyrkiet, så er standarten noget mere primitiv end i Danmark og der er langt fra konkurrence om at have det flotteste telt. Det er ofte primitive telte udbygget med presninger og imponerende nok gulvtæpper.

Hvis man bliver og overnatter ved Salda søen, så kan måske også få be- eller afkræfte rygtet om, at søen bobler om natten.

Salda søen, Salda Lake, Salda Gölü, Seværdgiheder i Burdur, Seværdigheder nær Pamukkale, oplevelser i Tyrkeit, gode campingområder i Tyrkiet, blå søer i Tyrkiet
Forsikring i søen

Et forskningsteam fra Glasgow University brugte omkring år 2000 ca. 4 år på at forske i Salda søen og det omkringliggende områdes usædvanlige geologiske processer.

Det er blandt andet via denne forskning at man fastsatte at Saldas sten har samme struktur som sten fra Mars.

I forbindelse med Glasgow University forskning, producerede britiske BBC også en kort dokumenter om søen i 2000.

I 2020 var det amerikanske NASA der fik øjne op for søen, på grund af dens ligheder med Jezero-krateret på Mars. Søen bliver lige nu brugt til NASAs forskning om mulig liv på den røde planet.

Mineralsamlinger fra Mars-krateret og Salda søen er blevet indsamlet ved hjælp af morfologisk og fjernmåling, fortalte Candan Gökçeoğlu, professor i geologisk teknik ved Hacettepe University i Tyrkiets hovedstad Ankara, til Anadolu Agency (AA).

”Du er ikke i stand til at rejse til Jezero-krateret på Mars, men du kan besøge det næstbedste: Salda-søen” sagde NASAs jordobservatorium.

Hvis den nærmest “Star Wars” -agtige udtalelse ikke giver dig lyst til at besøge søen, så ved jeg ikke hvad, der kunne få dig til det!

PIN IT!

Salda søen, tyrkiets reneste sø, tyrkiets maldiverne, verdens reneste sø, overflade som på mars, mars sø, meteor sø, natur oplevelser i Tyrkiet, Dansk rejseblog, Danish travelblog, Salda Lake

INDHOLD I ARTIKLEN: SEVÆRDIGHEDER SALDA SØEN, OPLEVELSER I BURSA, FAKTA OM MARS, BURSA, SALDA SØEN, SØEN SALDA, RENESTE SØ I VERDEN, TYRKIET METEOR, METEOR SØ, STEN FRA MARS, DANISH TRAVEL BLOG, TYRKISK REJSEBLOG, REJSEBLOG OM NATUREN I TYRKIET, REJSEBLOG OM TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOGGER, REJSEBLOGGEN, TYRKISK HISTORIE, FAKTA OM METEOR SØEN.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.