10 seværdigheder, du SKAL se på Nordcypern

nordcypern, cypern blog, oplevelser på nordcypern, oplevelser i girne, oplevelser i nicosia, oplevelser i famagusta

Nordcypern er en af de steder, jeg har rejst allermest..

Cypern har fået er permanent plads i mit hjerte, og jeg har taget mindst 1000 billeder mens jeg har rejst rundt på øen.

Grænserne var indtil for en håndfuld år siden lukket til Nordcypern, og derfor er det også en nyere turistdestination for europæerne, inklusiv Danmark.

I dag er grænserne mellem nord og syd åbne og i hovedstadsen centrum kan grænsen krydses på få minutter. Det ene det kræver at gå fra den ene side til den anden, er dit pas.

Jeg har rejst fra den ene ende af Nordcypern til den anden. Jeg har gennemlæst et utal af bøger om øen og  i blogindlægget “Tea´s Cypern bingo” beskriver, hvordan jeg har besøgt næsten alle seværdigheder i byerne Girne, Nicosia og Famagusta.

I dette blogindlæg vil jeg gerne dele de 10 seværdigheder, du SKAL se på Nordcypern (hvis det stod til mig)

Båuyuk han, karavanestation nicosia, seværdigheder nicosia, seværdigheder nordcypern

1# Büyuk han – Den store karavane station

Sted: Nicosia
Pris: Gratis.

Om Büyuk han – Den store karavane station: Karavane stationen i Nicosia er bygget i 1572, efter osmannerne overtog Cypern. Igennem tiden har karavane stationen haft mange funktioner, udover at have været karavane station. Den har blandt andet været fængsel og under konflikten i 1974 fungerede stedet som flygtningelejr.

Der er 68 værelser på 1 salen af karavane stationen. Der boede de rejsende før i tiden. I dag er de små værelser butikker. I dag er karavane stationen nemlig et mekka af hjemmelavet kunst og håndværk. Hos en af butikkerne kan du købe øreringe af silkepuppe, mens en anden lavet lamper af tørret græskar, de såkaldte Kabak Lamba.

I midten af karavane stationen er der et gammel Mescit (muslimsk bedested), og i det ene hjørne kan du nyde en frokost eller forfriskning hos den permanente cafe.

1. St. Sophia katedralen, Selimiye moskeen, seværdigheder i nicosia, nicosia seværdigheder, nordcypern seværdigheder, seværdigheder nordcypern.

2# Sophia katedralen / Selimiye moskeen.

Sted: Nicosia
Pris: Gratis.

Om Sophia katedralen / Selimiye moskeen: Hvis overskriften forvirre dig, så forstår jeg dig godt, men der er en god forklaringen på de 2 navne. Bygningen var nemlig først romersk katolik katedral, med navnet Sophia katedralen. Da osmannerne overtog byen lavede de den smukke katedral om til moské og navngav den Selimiye moskeen.

Konstruktionen af katedralen begyndte i 1209 under den Lusianske konge Henry 1. og byggeriet af katedralen stod på i  150 år. Byggeriet blev aldrig endeligt færdiggjort og klokketårnet er blandt andet aldrig blevet bygget færdigt.

Moskeen kan gratis besøges. For at besøge moskeen skal du tage skoenen af, og af respekt bør kvinder dække deres hår, bare ben og arme. Der kan lånes tørklæder og nederdele ved indgangen.

Det sociale boligbyggeri Nicosia, nicosia seværdigheder, Saman Bahçe nicosia, Saman Bahçe nordcypern, nordcypern seværdigheder, nordcypern guide,

3# Saman Bahçe – Det sociale boligbyggeri i Nicosia

Sted: Nicosia
Pris: Gratis.

Om Saman Bahçe: Husene i Saman Bahçe er det første sociale boligbyggeri på Cypern. Byggeriet består af 72 identiske huse indenfor et område på 2000 m2. Hver hus har en entre med stue, et køkken, et toilet og et soveværelse. Husene er 83 km2 store, og bygget af lokale byggematerialer, som beskytter mod sol og vind.

Hvis man gerne vil bo i husene skal man have en lav indkomst. I dag bruges husene nemlig stadig som socialt bolig byggeri, og husene går derfor ikke i arv, men bliver tildelt “værdig trængende” når en beboer dør.

cypern, nordcypern, green line, grænsen mellem tyrkiet og grækenland, blog om cypern,
Den tyrkiske side af grænsen mellen nord og syd på Cypern

4# Green line – Grænsen mellem nord og syd (Grækenland og Tyrkiet)

Sted: Nicosia
Pris: Gratis.

Om Green line: Nicosia er den ENESTE hovedstad i verden som er delt i to. Den er delt mellem nord og syd Cypern – Grækenland og Tyrkiet. Tyrkerne er på Nordcypern, og grækerne er på Sydcypern. Green line grænse overgangen ligger i centrum af det hele, ikke langt fra Büyuk Han og Selimiye moskeen.

Det er som EU borger nemt at komme over grænsen. Fra Nordcypern viser du sit pas til paskontrollen i det lille bur, går de ca. 30 meter over til Grækenland. Her viser du igen dit pas også er du i Grækenland. Super nemt og en sjov oplevelse.

Læs også >> Guide: Sådan krydser du Greenline på Cypern

nordcypern, cypern blog, oplevelser på nordcypern, oplevelser i girne, oplevelser i nicosia, oplevelser i famagusta
Borgen i Girne centrum

5# Borgen i Girne

Sted: Girne / Kyrenia
Pris: 12 tl.

Om borgen i Girne: Borgen i Girne har i sin levetid været beboet af romerne, byzantierne, Lusianerne og venetianerne. Borgen har udover de mange beboelser haft forskellige funktioner. Den har blandt andet været kongelige residens, tilflugtssted, fængsel og torturkammer. Torturkammeret er i kælderen til højre gårdspladsen, og dernede illustrerer voksfigurer i dag, hvilke grusomheder der skete der i fortiden.

Går du lige igennem gårdspladsen kommer du over til skibsvrags museet, som ligger inde i Girne borg. I Skibsvrags museet udstilles fundne dele fra et handelsskib fra Alexander den Stores tid. Skibet er det ældste skib fundet hidtil. Sammen med skibet fandt man Rhodos-vin i 404 vinkar, 9000 velbevarede mandler i krukker og 29 møllesten, der også har tjent som ballast over kølen, som også alle er den del af udstillingen.

havnen i girne, havnen i kyrenia, seværdigheder på cypern, cypern seværdigheder, Girne seværdidheder, seværdigheder kyrenia

6# Havnen i Girne

Sted: Girne / Kyrenia
Pris: Gratis.

Om havnen i Girne: Girne blev grundlagt af grækere fra fastlandet. Det var en vigtig koloni 1200-1000 f.Kr. og en selvstændig bystat frem til 312 f.Kr. Den hesteskoformet havn i Girne har altid været et populært sted i byen. Havnen i Girne ligger klods op ad borgen og udsigten fra havnen er vidunderlig.

Langs havnen er der et utal af cafeer og restauranter, og dette sted er perfekt til at nyde en kølig øl eller sodavand.

nordcypern, cypern blog, oplevelser på nordcypern, oplevelser i girne, oplevelser i nicosia, oplevelser i famagusta
Bellapais kloseret bag Girne by

 7# Bellapais klosteret

Sted: Girne / Kyrenia
Pris: 5 tl.

Om Bellapais klosteret: Dette gamle kloster er så eventyrligt, bare se fotoet ↑. Bellapais klosteret ligger i bjergene bag Girne by, og fra klosteret får du en uforglemmelig udsigt ud over byen. Bellapais blev bygget af  Augustinermunke, som var på flugt fra Palæstina omkring 1200 tallet.

Mange kendte forfattere og poeter referer til dette sted i deres værker. Den mest kendte er engelske Lawrence Durell som har skrevet ”Bitter Lemons” om stedet. Hvis man er fan er Lawrence Durell, kan man også gå fra Bellapais op til huset hvor “Bitter Lemons” blev skrevet i. Huset er markeret med et skilte, så det er nemt at finde.

Nordcypern, oplevelser på nordcypern, dansk guide på nordcypern
Et gammelt hotel i spøgelsesbyen i Famagusta

 8# Spøgelsesbyen Varosha i Famagusta

Sted: Famagusta
Pris: Gratis.

Om Spørgelsesbyen Varosha: Dette er personligt mit absolut favorit sted på Cypern. Indtil 1974 var stedet et byområde for jetsettere – i dag er det en del af bufferzonen og utilgængelig for offentligheden. Byen omtales som en spøgelsesby af netop den grund. Det er også forbudt at tage billeder af området, men konsekvensen er kun at en soldat råber lidt af dig.

I området findes blandt andet et Toyota showroom, hvor der stadig står biler fra 1974 med en kilometertæller på 0. Derudover er der 4496 ejendomme, 21 banker, 300 butikker, 9 kirker/kapeller, 8 skoler, 2 sports komplekser, 25 museer og 49 arkader.

vilde æsler, karpas, Apostolos Andreas Monastery, nordcypern spids, sidsten af nordcypern, æsler på cypern, seværdigheder på nordcypern

 9# De vilde æsler

Sted: Karpaz
Pris: Gratis.

Om de vilde æsler: På spidsen af Nordcypern bor de vilde æsler. Æslerne er efterfølgere af æsler, som blev forladt af deres ejere under konflikten i 1974. På et tidspunkt blev det for meget med de vilde æsler på hele Nordcypern, og derfor kørte man dem på til Karpaz, som er en af de mest frodige områder på øen.

Æslerne  elsker besøg, og det anbefales at købe gulerødder eller andre snacks med ud til æslerne. Med det samme kan køre ind i området bliver man mødt af de skønne dyr, og det kan være svært at side farvel, når man skal hjem igen.

Læs også >> Seværdighed: Nordcyperns vilde æsler

Nordcypern, oplevelser på nordcypern, dansk guide på nordcypern

10# Spidsen af Nordcypern

Sted: Karpaz
Pris: Gratis.

Om spidsen af Nordcypern: På østsiden af Cypern slutter øen i en markant spids. Den spids er et besøg værd. Turen ud til spidsen er en smuk naturoplevelse, og det er også på spidsen de vilde æsler bor.

Ikke langt fra spidsen ligger Apostolos Andreas Monastery, som er særligt velbesøgt af ufrugtbare kvinder. En myte siger at drikker kvinder vandet fra Apostolos Andreas Monastery vil de blive frugtbar, og det tiltrækker kvinder fra hele verden.


PIN IT!

Seværdigheder på Nordcypern, Seværdigheder på Cypern, Oplevelser på Cypern, Oplevelser på Nordcypern Seværdigheder på Nordcypern, Seværdigheder på Cypern, Oplevelser på Cypern, Oplevelser på Nordcypern

INDHOLD I ARTIKLEN: OPLEVELSER PÅ CYPERN, REJSER TIL CYPERN, SEVÆRDIGHEDER I TYRKIET, OPLEVELSER PÅ NORDCYPERN, GODE REJSERÅD TIL CYPERN, FIND REJSEN TIL CYPERN, REJSER PÅ CYPERN, REJSEBLOG, REJSEBLOGGER, MINE BEDSTE REJSERÅD, FIND REJSEN, BLOG OM CYPERN, BLOG OM AT REJSE, BLOG OM NORDCYPERN, SEVÆRDIGHEDER I GIRNE, SEVÆRDIGHEDER I KYRENIA, SEVÆRDIGHEDER I NICOSIA, SEVÆRDIGHEDER I FAMAGUSTA.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.