12 ting du skal vide om Pamukkale!

Pamakkale, Pamukkale solnedgang, Pamukkale Tyrkiet, Pamukkale guide, rejseguide til Pamukkale, seværdigheder ved Pamukkale, Oplevelser i Tyrkiet, kalkterasserne, bomuldsslottet,

Før du besøger Pamukkale i Tyrkiet, så læs mine gode råd her.

Jeg er netop kommet hjem fra min 9. tur til Pamukkale, hvor jeg har været både som rejseleder, som turist og senest for at lave videoer til min youtube kanal.

Nedenfor finder du min 12 bedste råd, som jeg lover dig er god insider viden, som vil spare dig for meget besvær og samtidig give dig en fornemmelse af, hvad du kan forvente dig, før du ankommer.

Viden er guld før du besøger Pamukkale

Pamukkale er en af de mest berømte steder i verden.

De unikke hvide kalk terrasser er med i et utal af oversigter over “de mest unikke steder i verden” og dets placering er velfortjent.

Så hvis du skal til Pamukkale, så er dette guiden du skal læse, før du tager afsted!


Denne guide adskiller sig fra andre rejseguides om Pamukkale, for jeg har været i Pamukkale 9 gange og ved derfor alt der er at vide om området.

Bomuldsbjerget, isbjerget i Tyrkiet, Danish travel blog, dansk rejseblog, Tea Tougaard, Pamukkale, Pamukkale Tyrkiet, Tyrkiet guide, rejseblog om Tyrkiet, Rejseblog om Pamukkale
Set nedefra ligner bjerget et isbjerg. Det er det dog ikke.

12 ting du skal vide om Pamukkale, før du besøger det!

#1 – Indgang til Pamukkale

Det koster 110 tl at komme ind i Pamukkale og du skal fremvise HES code til sikkerhedsvagten.

Der er åben fra 1. april frem til 1 oktober fra kl 8.00 til 19.00 og fra 1. oktober til 1. april fra kl 8.00 – 17.00.

Online nævner flere at den øvre indgang åbner kl 06.00, hvilket betyder det er muligt at komme ind og se solopgangen inde fra Pamukkale.

#2 – Skoene af

At man skal have skoene af i den “hvide del” af Pamukkale, kommer tit bag på folk.

Men for at det hvide kan forblive hvidt, må man kun gå på det med bare fødder (ingen undtagelser), så derfor er det en god ide at huske at have fodtøj på, som er nemt at bære og tøj som ikke kommer til at slaske igennem vandet. Klipklapper eller sandaler og shorts eller nederdel er bedst, hvis du spørg mig.

Note: Du kan lade skoene stå der, hvor de bliver taget af eller du kan tage dem med dig i hånden eller i tasken. Mange lader deres sko stå, så med mindre det er 5000 kr dyre limitied edition sko, så er der ingen ,der gider stjæle dit sure fodtøj.

#3 – Det er utrolig lyst

Området er hvidt og i Tyrkiet skinner solen fra en skyfri himmel de fleste dage af året, så husk solbriller!

Refleksionen af solen på det hvide kalcium er hårdt for øjnene, så skån dem så meget som muligt. Husk også solcreme, ellers kan huden godt blive noget rød når du kommer hjem.

Danish travel blog, dansk rejseblog, Tea Tougaard, Pamukkale, Pamukkale Tyrkiet, Tyrkiet guide, rejseblog om Tyrkiet, Rejseblog om Pamukkale, Bomuldbjerget

#4 – Hvor man må gå og ikke må gå

Mange bliver skuffet over, at man ikke må gå hvor man har lyst.

Det er lavet sådan for at beskytte området og den smukke hvide overflade – hvilket er meget vigtigere end at du får lov at gå, hvor du synes det kunne være sjovt at gå.

Sikkerhedsvagterne er dog konstant på overarbejde, for selvom der skilte, afspærringer og den åbenlyse “Der går ikke andre i det smukke område, så må du nok heller ikke” logik fungere åbenbart ikke i Pamukkale.

Pamakkale teater, Hierapolis, Hierapolis teater,, Pamukkale Tyrkiet, Pamukkale guide, rejseguide til Pamukkale, seværdigheder ved Pamukkale, Oplevelser i Tyrkiet, Seværdigheder i Tyrkiet

#5 – Der er mere at se, end du måske tror.

Jeg hører ofte folk bliver utrolig skuffet over Pamukkale. Til dem spørg jeg hvad de så. De svare ofte at de gik op og ned af den “hvide del” også tog de hjem fordi “Der er jo ikke mere at se“.

Til dem svare jeg, at de er gået glip af en masse! Før det første så strækker det hvide sig hele vejen rundt om bjerget, men de færreste tager sig tiden til at se mere end den del, man må gå på (og ofte går de kun halvvejs ned også op igen)

Men i Pamukkale er der også Kleopatras pool, et smukt teater, Disciplen Filips grav og en gigantisk ruinby kendt som Hierpolis.

Alle disse punkter går jeg i dybden med i min store rejseguide til Pamukkale, som du kan læse her.

Pamakkale, Pamukkale Tyrkiet, Pamukkale guide, rejseguide til Pamukkale, seværdigheder ved Pamukkale, Oplevelser i Tyrkiet, kalkterasserne, bomuldsslottet,

#6 – På Unescos liste

Pamukkale er et UNESCO punkt i Tyrkiet.

Stedet har været på verdensarvslisten siden 1988 og derefter startede redningsaktionen af de originale pools, som er det næste punkt på listen.

Pamukkale er helt unik optaget på UNESCOs MIXED liste, som er steder, der både indeholder kultur og natur. I alt er der kun 35 steder i verden på mix listen. Cappadocia er også optaget på UNESCOS MIXED liste.

Pamukkale, Danish Travel blog, Dansk rejseblog, Pamukkale, Tyrkiet blog
Ved siden af mig ses de naturlige bassiner, som i dag ikke er tilladte at komme ned til.

#7 – De originale pools

Frem til 1990 var det tilladt at bade og sole sig i de originale pools, hvilket op mod 20.000 personer gjorde dagligt.

Det resulterede i at de fine naturskabte hvide kalk formationer blev grå og grimme af de mange besøgendes sved, solcreme, make up, støv og snavs.

Derfor blev der i 1992 igangsat en redningsaktion, hvor det blev forbudt at bade i de originale pool. Det er dog stadig muligt at bade i de menneskeskabte kopibassiner.

pamukkale, Tyrkiet Pamukkale, Unesco Tyrkiet, Tyrkiet Unesco, Opleveser i Tyrkiet, ting du skal vide om pamukkale, Rejseguide til Pamukkale

#8 – Lad hver med at tage ler med hjem

Det hvide ler, som er i vandet, skulle være rigtig sund for huden og bliver konstant naturligt skabt af vandet, så det løber de ikke tør for.

Derfor besluttede jeg mig engang for at tage et par håndfulde med hjem i en tom vandflaske.
Mærk dig mine ord, det var en rigtig dårlig idé. Da jeg kom hjem og åbnede flasken, stank det er rådne æg og jeg var lige ved at kaste op.

Så nyd det hvide ler i Pamukkale og smør dig ind i det der, men lad hver at tage det med hjem, for det er langtfra en behagelig oplevelse.

#9 – Der er 3 indgange

Der er 3 indgange til Pamukkale.

1. En nede ved vejen foran parken, hvor der der er parkering tæt på, men ikke uendelig mange parkeringspladser. Fra den indgang går man op igennem hele den “hvide del” og ned igen, når man skal ud.

2. Den øvre indgang er den flest tourselskaber bruger. Der skal man først gå igennem flere af de gamle ruiner og omkring det arkæologisk museum før du kommer hen til den “hvide del”.

3. Der er en også en indgang ude ved Hierapolis, som de færreste benytter sig af. Fra denne indgang er man naturligvis tæt på de flotteste af ruinerne fra Hierapolis, men man er ret langt væk fra den “hvide del”, museet, Cleopatras pool og teateret.

pamukkale, Tyrkiet Pamukkale, Unesco Tyrkiet, Tyrkiet Unesco, Opleveser i Tyrkiet, ting du skal vide om pamukkale, Rejseguide til Pamukkale

#10 – Pas på, det kan være varmt

Der er i alt 17 kilder, som giver vand til området. De variere i temperatur fra lunkent til meget varmt, så et godt råd er at stikke en finger i vandet, gør du smider hele kroppen i vandet, så du ikke brænder dig.

#11 – Vandet ændre sig i løbet af dagen

Der hvor der er vand om morgen, er ofte ikke der, hvor der er vand om eftermiddagen.

Mange bliver skuffet over alle pools ikke er fyldt med vand, men vandet bliver reguleret for at sikre, at alle områder får vand. Det betyder naturligvis også, at alle pools ikke kan være fyldt med vand på samme tid.

#12 – Luftballoner og paragliding

Ved solopgang kan man flyve luftballon hen over Pamukkale.

Det er et ud af 3 steder i Tyrkiet, hvor det er muligt at flyve i luftballon (de 2 andre er Cappadocia og Mardin).

Det er derfor et smukt syn at være ved Pamukkale, når solen står op. Resten af dagen er det muligt at paraglide hen over området sammen med en professionel paraglider.

Praktisk information om Pamukkale i Tyrkiet

Entré: 110 Tl til Pamukkale. 100 Tl til Cleopatra´s pool (og 10 tl for et aflåst skab)

Website: muze.gov.tr

Telefon: +90 258 272 20 34

Parkering: Der er parkeringspladser ved siden af indgangen oppe på toppen og ved parken ved gade indgangen.

Åbningstider for Pamukkale

MånederTider
1. april – 1. oktober 08.00 – 19.00 (06.00 ved øvre indgang)
1. oktober – 1. april08.00 – 17.00

Adresse: Sümer Mahallesi, 2259. Sokak No:12, 20020 Merkez/Pamukkale/Denizli

PIN IT

pamukkale, Tyrkiet Pamukkale, Unesco Tyrkiet, Tyrkiet Unesco, Opleveser i Tyrkiet, ting du skal vide om pamukkale, Rejseguide til Pamukkale

INDHOLD I ARTIKLEN: SEVÆRDIGHEDER I PAMUKKALE, OPLEVELSER I PAMUKKALE, FAKTA OM PAMUKKALE, DENIZLI, DENIZLI PAMUKKALE, BOMULDSSLOTTET, DANISH TRAVEL BLOG, TYRKISK REJSEBLOG, REJSEBLOG OM PAMUKKALE, REJSEBLOG OM TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOGGER, REJSEBLOGGEN, PAMUKKALE HISTORIE, FAKTA OM HIERAPOLIS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.