Batumi, Bamitu Gerogien, Georgien rejseblog, Georgien rejseguide, oplevelser i Georgien, rejseguide til Georgien, Seværdigheder i Georgien

Jeg har lært rigtig meget om Georgien og den viden vil jeg gerne dele med DIG.

Georgien har en unik kultur, fantastiske historiske seværdigheder og nogle mørke sider, som gør landet utrolig fascinerende at rejse i.

Hvis du har fulgt med i mine sidste mange rejseblog indlæg, så er alle 15 ting på listen måske ikke helt nye for dig.

Hvis du derimod kun lige har fundet min rejseblog og dette indlæg, så tør jeg godt vædde på, at du ikke vidste alle disse 15 ting om Georgien i forvejen (med mindre du er en total Georgien fan, så ved du sikkert de 15 punkter og meget mere).

LAD OS KOMME I GANG MED LISTEN: 15 ting, du ikke vidste om Georgien.

Vin fra georigen, verdens første vin land, georgisk vin, mad fra georgien,

1. Vinen blev opfundet i Georgien.

Alle der elsker Frankrig, sidder allerede og råber af deres computer skærmen. Jeg kan godt hører jer! Men historiske fakta og fund beviser at vinen altså først blev produceret i Georgien.

Selv bbc.com har udgivet artiklen ‘World’s oldest wine’ found in 8,000-year-old jars in Georgia.

Keramik krukker er blevet fundet i to neolitiske landsbyer i Georgien. Den ene landsby hedder Gadachrili Gora og den anden hedder hulaveris Gora. Krukkerne er 8.000 år gamle keramikfragmenter, som har afsløret de tidligste beviser på vinfremstilling af druer.

Tidligere var det tidligste bevis for vinfremstilling fundet i det nordvestlige Iran. Krukkerne fra Iran var omkring 7.000 år gamle. Så indtil ældre krukker måske/måske ikke bliver fundet, så er Georgien altså det land, der har det ældste bevis på vinproduktion.

UNESCO har listet den traditionelle georgiske vinfremstillingsmetode – i en lerkrukke kaldet en Qvevri – på sin liste over immaterielle kulturarv for menneskeheden. Fakta, Bum.

Stalin museum, stalin fakta, stalin georigen, stalin gori, stalin museum gori, gori museum, stalin statue, museum stalin, statuer af stalin, stalin statuer i Georigen, oplevelser i Gori, Oplevelser i Georgien, oplevelser i Tbilisi, seværdigheder i Georigen, seværdigheder i Tbilisi, Seværdigheder i Gori

2. Stalin er født i Georgien

Har du fulgt min rejseblog, så har du allerede læst at Stalin er født i den georgiske by Gori, som ligger 90 km udenfor hovedstaden Tbilisi.

Han blev født i 1879 og leve i en fattig familie. Hans far var alkoholiker og hans mor forlod faderen, da Stalin var barn. Stalin var enebarn.

I Gori er der også fortsat et hyldest museum for Stalin. Det museum har jeg besøgt og skrevet dette rejseblog indlæg om.

– Hvis du liiiiige vil vide lidt mere om Stalin, så har jeg også skrevet indlægget 35 hurtige fakta om Stalin fra Georgien.

Georgien, rejser til Gerogien, tbilisi, fakta om tbilisi, rejseblog om Georgien, fakta om Georgien

3. Georgien har en god geografisk placering

Georgien er en selvstændig stat i Østeuropa. Georgiens geografiske placering er på verdenskortet, der hvor Europa møder Asien. Det giver landet en helt enestående kulturarv.

Mod nord ligger Rusland. Mod syd er Sortehavet, Tyrkiet og Armenien og mod sydøst er Aserbajdsjan.

4. Georgiens landskab er utrolig varieret

Georgien er et land, rigtig mange rejser til for at tage på vandreturer. Det har landet nemlig et helt perfekt landskab til.

Centralt i Georgien er Suramhøjlandet, der forbinder landets to bjergkæder. I den nordlige del af Georgien er bjergkæden Kaukasus som også grænser mod Rusland. I den sydlige del af Georgien er Lille Kaukasus, som grænser mod Tyrkiet og Armenien.

I Georgiens højland er Rioni floden, som mod vest løber til Sortehavet, og Mtkvari floden, som løber mod øst til Det Kaspiske Hav.

5. Georgien er helt vild gæstfrie

De fleste lande i Europa er efterhånden så ”mættet” af turismen, at den gæstfrie kultur lidt er død. Men i Georgien er turismen stadig en nyere ting, efter mange år som en del af den sovjetisk union.

Et georgisk ordsprog siger ”Gæster er sendt fra gud”, og hvis du er så heldig at lærer nogle af de lokale at kende, så vil du med sikkerhed opleve deres fantastiske gæstfrihed.

Jeg mødte selv denne gæstfrihed, da vores air-bnb ankomst gik helt gal. En lokal restaurant ejer med navnet Nikolaus, brugte 3 timer på at hjælpe os, lånte os hans telefon flere gange og bød os endda på et gratis måltid og en lokal øl i hans restaurant.

Jeg opleve igen den georgiske gæstfrihed efter vores tur til Uplistsikhe og Mtskheta. Da turen var slut inviterede drengene, som havde arrangeret turen, os hjem i deres private lejlighed, hvor vi brugte flere timer på at snakke og drikke øl.

Georgien er i sandhed et land hvor gæstfriheden er stor, hvis man ser bort fra taxi chaufførerne, som alle sammen er nogle sure bonderøve.

Mtskheta, Mtskheta kirke, Mtskheta katedral, Mtskheta gerogien, dagsudflugter fra tbilisi, Tbilisi udflugter, oplevelser i Georgien, seværdigheder i gerogien, seværdigheder Mtskheta, Mtskheta seværdighed, pilgramsrejser, jesus kappe,

6. Uplistsike er Georgiens ældste by bosættelse

I Uplistsike er stenhulerne, som er Georgiens ældste by bosættelse fra det 2. årtusinde f.Kr.

Hulerne er stadig mulig at besøge, og de er BESTEMT et besøg værd! Jeg har besøgt dem og skrevet rejseblog indlægget De fantastiske stenhuler i Uplistsikhe, Georigen. Læs indlægget her, hvis du gerne vil vide mere om de skønne stenhuler.

Læs også >> Guide til bustur fra Tyrkiet til Georgien

Georgien alfabet, unikke skriftsprog, Tbilisi metrokort, tbilisi undergrundsbane, Georgiens hovedstad
Det er næsten umuligt at finde ud af hvad metro stationerne hedder, når man ikke kan læse georgisk

7. Georgien et af kun 14 skriftsprog i verden

Hvis jeg skulle beskrive det georgiske skriftsprog, til en der aldrig har set det før, ville jeg nok beskrive det ala sådan man forventer et alfesprog ser ud i Ringenes herrer.

Det georgiske sprog blandt 14 unikke sprog i verden og har sit eget alfabet.

Fine små ”boble” bogstaver med finurlige krummeduller på. Jeg kan ikke sige bogstaverne, men jeg har alligevel givet nogle af dem navne. De er som følger: ”computermus” = ბ, ”fiskekrog” = ა, ”omvendt sekstal” = მ, ”ked af det mand”= დ og ”muteret m” = რ.

Deres 33 bogstaver ser således ud:

 
Uplistsikhe, oplevelser i Georgien, oplevelser i Tbilisi, grotter georgien, Uplistsikhe grotter georgien, huler Uplistsikhe, Uplistsikhe hulerne i georgien, historiske seværdigheder i georgien, oplevelser i georgien, huler, grotter, menneskeskabte huler, menneskeskabte grotter, rejseblog, rejseguide georigen, danish travelblog, travelblogger in georgien, dansk rejseblog, rejseblog om georigen, rejseblog om tbilisi
Lokalguiden David, hvis engelsk var super, selvom han er blandt de kun 4,2 millioner i verden, der snakker georgisk.

8. Kun georgiere taler georgisk.

Georgisk er det største kartvelske sprog, og officielt sprog i Georgien. Sproget tales af ca. 4,2 millioner. Georgisk har tidligere haft tre forskellige sprog igennem historien – Nuskhuri, Asomtaruli og Mkhedruli. Det som georgiere bruger i dag, er sidstnævnte som har 33 bogstaver. Det er kun Georgien som taler georgisk.

Et anden interessant fakta er, at det georgiske sprog ikke har køn. Når du taler med eller om nogen, henviser du blot til dem som ”det”.

Mtskheta, Mtskheta kirke, Mtskheta katedral, Mtskheta gerogien, dagsudflugter fra tbilisi, Tbilisi udflugter, oplevelser i Georgien, seværdigheder i gerogien, seværdigheder Mtskheta, Mtskheta seværdighed, pilgramsrejser, jesus kappe,

9. Jesus kappe er (måske) i Mtskheta, Georgien

Ifølge en legender om Svetitskhoveli katedralen, er den sømløs kappe fra Jesus Kristus begravet i katedralen. Denne legende gør kirken til et populært pilgrimsmål. Om legenden er sand eller ej ved jeg ikke, men det er uden tvivl en god historie.

Svetitskhoveli katedralen er utvivlsomt den mest kendte katedral i Georgien. Svetitskhoveli er også en af ​​de største i Georigen. Svetitskhoveli katedralen er på UNESCO-verdensarvsliste på grund af sin smukke arkitektur.

Hvis du vil vide mere om Svetitskhoveli katedralen, kan du læse om den i mit rejseblog indlæg her.

Georgiens hovedstad, rejser til Georgien, tbilisi, guide til tbilisi, rejseguide til georgien, hvad skal man lave i tbilisi

10. Georgien har 12 forskellige klimazoner

Georgien har 12 forskellige klimazoner, der spænder fra subtropisk til alpin til halvørken. Der er også 49 forskellige jordtyper. Dette gør Georgien til et af de mest miljømæssig adskilte steder på Jorden. Derudover er mange spændende dyr som leoparder, los og bjørn bosiddende i landets tætte skove (uhhh spænende og farligt, ikke?).

ushguli, europas højeste landsby, landsbyer i georgien, høejste landsbyer i Europa, Ushguli landsby
På min sidste tur til Ushguli sendte jeg dronen i luften og fik dette fantastiske billede.

11. Georgien har Europas højeste permanente bosættelse.

Landsbyerne Bochorna og Ushguli er de højeste permanente bosættelser i Europa med henholdsvis 2.345 og 2.100 meter over havets overflade. Begge er bjergrige regioner, hvor sommeren er kort, og vinteren fyldt med sne og blæst.

Georgien, rejser til Gerogien, tbilisi, fakta om tbilisi, rejseblog om Georgien, fakta om Georgien

12. Georgien er ortodoks kristne – men i landet bor folk med alle religioner

Georgiere praktiserer stadig aktivt ortodoks kristendom og størstedelen af befolkningen ortodokse kristne. Georgien adopterede kristendommen som sin nationale religion i 326 e.Kr. – som det andet land i verden.

På trods af den store kristne indflydelse så har Georgien respekt for andre religioner. Landet har en række katolikker, armenske apostoliske, jøder og muslimer. Jeg besøgte både Tbilisi og Batumi i Georgien og i begge byer fandt jeg kirker, synagoger og moskéer næsten side om side.

Læs også >> Helvede på jorden: Over grænsen fra Tyrkiet til Georgien på gåben.

13. Georgien er hjemsted for et af de ældste jødiske samfund.

Det jødiske samfund i Georgien er et af de ældste samfund i verden. Det er opdelt i to grupper: georgiske jøder som har boet der i 2.600 år, mens Ashkenazi-jøder kom i det 19. århundrede.

Georgien, rejser til Georgien, rejser til Tbilisi, grøn rejse til Georgien, grøn rejse til Tbilisi, rejseblog Georgien, guide til georgien,
Udsigten over den smukke hovedstad Tbilisi.

14. Navnet Tbilisi stammer fra det georgiske ord for varm.

Navnet på den georgiske hovedstad Tbilisi er knyttet til naturlige varme kilder, der blev opdaget under kong Vakhtangs jagt i det 5. århundrede e.Kr. Ordet “tbili” betyder på georgisk varmt, mens “Tbilisi” oversætte til “varm placering.”

15. Der er en georgisk sang i rummet.

”Chakrulo,” en georgisk folkesang, der normalt blev sunget på festivaler og festlighederne, blev sendt ud i rummet på rumfartøjet Voyager i 1977.

Læs også >> Den charmerende landsby Mtskheta, Georgien.

Skal du med til Georgien?

Hvis du gerne vil med mig til Georgien, så se hvornår jeg næste gang er rejseleder / guide på en Georgien tur her


PIN IT!

ting du ikke vidste om Georgien, fakta om georgien, rejse til georgien, rejs til georigen, rejseguide til georgien

INDHOLD I ARTIKLEN: FAKTA OM GEORGIEN, VIDEN OM GOERIGEN, SVETITSKHOVELI KATEDRALEN, SVETITSKHOVELI KIRKE, MTSKHETA, BYER I GEROIGEN, REJSEBLOG OM GEORGIEN, OPLEVELSER I GEORGIEN, VISITGEORGIEN, BLOG OM GEORGIEN, GEORGIEN SEVÆRDIGHEDER, SEVÆRDIGHEDER I GEORGIEN, SEVÆRDIGHEDER I MTSKHETA, SEVÆRDIGHEDER I UPLISTSIKHE, OPLEVELSER I UPLISTSIKHE, GROTTER I UPLISTSIKHE, HULERNE I UPLISTSIKHE,OPLEVELSER I MTSKHETA, KATEDRALEN I MTSKHETA, SEVÆRDIGHEDER NÆR TBILISI, REJSEBLOG, DANSIH TRAVELBLOG, OPLEVELSER I GEORGIEN, OPLEVELSER I TBILISI, INDLÆGGET INDEHOLDER AFFILIATE LINKS.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.