35 hurtige fakta om Stalin fra Georgien

Stalin museum, stalin fakta, stalin georigen, stalin gori, stalin museum gori, gori museum, stalin statue, museum stalin, statuer af stalin, stalin statuer i Georigen, oplevelser i Gori, Oplevelser i Georgien, oplevelser i Tbilisi, seværdigheder i Georigen, seværdigheder i Tbilisi, Seværdigheder i Gori

Læste du mit sidste rejseblog indlæg om min tur til Stalins museum i Gori?

Oprindelige var min plan at inkludere denne liste i dette indlæg, men da jeg var færdig med min liste, havde jeg skrevet over 1000 ord om Stalins liv.

Derfor besluttede jeg mig for, at denne liste skulle have sit eget blog indlæg.

Måske læser du dette rejseblog indlæg, fordi du planlægger at besøge Stalin museet I Gori på din rejse til Georgien, ligesom jeg netop har gjort.

Måske læser du dette for at lærere mere om Stalin eller måske læser du det bare, fordi du synes det er spændende at læse. Lige meget hvad så er her 35 hurtige fakta om Stalin.

Jeg har lavet en god blanding af fakta, både private og politiske.

Stalin statue på trappen indeni Stalin museet i Gori.

35 hurtige fakta om Stalin:

1. Stalins rigtige navn er Josef Vissarionovitj Dsjugasjvili – han ændrede sit navn til Josef Stalin i 1912.
2. Stalin oversættes til ”Stålmanden”.
3. Stalin er født i Gori (Georgien) i 1879.
4. Stalins forældre forsøgte i mange år at få børn. Stalin er det eneste af deres børn, som overlevede.
5. Stalins far var en alkoholiker og hans mor forlod faderen, da Stalin var barn.
6. Stalin døde den 5. marts 1953 i en alder af 73 år. Dagene op til hans død er omgærdet af stor mystik.
7. Stalins mor ønskede han skulle blive en præst.
8. Han læste til præst fra 1894 indtil 1899.
9. Han blev bortvist fra præstestudiet på grund af sine politiske aktiviteter / ikke bestod sin eksamen (Historierne om hans bortvisning er blandet) (Mine tanker: Verden havde måske været helt anderledes i dag, hvis han ikke var blevet bortvist?)
10. Stalin medlem af det russiske socialdemokrati i 1899.
11. Stalin begik flere bankrøverier og forskellige andre forbrydelser.
12. Fra 1902 til 1913 var Stalin stort set konstant i fængsel eller på flugt (også perioden han ændrede sit navn til Stalin)

Læs også: Helvede på jorden: Over grænsen fra Tyrkiet til Georgien på gåben.

13. I 1919 kom der virkelig gang i Stalins politiske karriere. Han blev medlem af Politbureauet, som var det mest magtfulde ledelsesorgan indenfor Kommunistpartiet.
14. Efter Lenins død i 1924 var der en større magtkamp gang mellem Stalin og andre ledende personer i Kommunistpartiet omkring hvem der skulle være leder efter Lenin. Stalin fjernede sine modstandere én efter én, og fra slutningen af 1928 stod han alene i spidsen for Sovjetunionen.
15. Stalins store politiske mål var at omdanne Sovjetunionen fra et landbrugssamfund til en stor industrimagt på rekordtid. For at sikre hvert land i Sovjet unionen var afhængig af hinanden blev fabrikker, som var afhængig af hinanden for produktion, placeret i forskellig dele af Sovjet unionen. Det betød at f.eks. produktionen af en bil var spredt over flere lande så intet land kunne færdiggøre en bil, uden dele fra andre fabrikker. Dette er også grunden til der stort set ingen fabriks produktion er i Georgien i dag.
16. I løbet af 1930’erne konsoliderede Stalin sin position som parti- og statschef. Befolkningen ikke længere noget alternativ til det stalinistiske samfund og Stalin var den ubestridte hersker i Sovjetunionen.
17. Gulag var de sovjetiske koncentrationslejr system. Gulag var et gigantisk system af fange- og arbejdslejre hvor både mænd, kvinder og børn blev sendt til. Ud over at fungere som straf for fangerne, havde lejrene også som formål at udnytte fangernes arbejdskraft maksimalt samt genopdrage dem, så de kunne blive gode og loyale sovjetborgere i regimet.

Læs også: Mine forventninger til Tbilise og Batumi i Georgien
Stalin museum, stalin fakta, stalin georigen, stalin gori, stalin museum gori, gori museum, stalin statue, museum stalin, statuer af stalin, stalin statuer i Georigen, oplevelser i Gori, Oplevelser i Georgien, oplevelser i Tbilisi, seværdigheder i Georigen, seværdigheder i Tbilisi, Seværdigheder i Gori

18. Stalin blev nomineret til Nobels Fredspris i 1945 og 1948, men vandt ingen af dem. Begge nomineringer var for sin rolle i at vælte Nazi-Tyskland. Bonusinfo: Stalin blev nomineret til Nobels fredspris, før omfanget af hans krigsforbrydelser kom frem.
19. Stalin var en ”lille” mand. Han var kun 170 cm høj (siger jeg, som kun er 158 cm høj). Han var på højde med Winston Churchill og 2 cm højere end sin italienske pendant, Mussolini.
20. Stalin var en meget forfængelig person og selvom Photoshop ikke fandtes under hans regime, gennemgik alle hans billeder en særlig fremkaldes, som fik hans hud til at se flottere ud. Grunden var, at han som barn havde kopper, som efterlod hans hud med mange ar, som han ikke var stolt af og ikke ønskede folk skulle se.
21. Stalin var ved magten i ca. 25 år og det samlede antal ofre under hans regime tælles i millioner.
22. Stalin fik børn med 3 forskellige kvinder fra 2 ægteskaber og en affære med en 13 årig.
23. Første søn var Yakov, som blev født i 1907. Han fik sønnen sammen med sin kone Kato Svanidze. Kato og Stalin havde kendt hinanden siden de var unge. De var gift i 18 måneder, hvorefter Kato døde som 22 årig af tyfus. Da Kato dør er sønnen Yakov 9 måneder gammel.
24. Yakov forsøgte at begå selvmord som ung, ved at skyde sig selv pga mangelende kærlighed fra sin far. Da Stalin finder sønnen blødende på jorden, sagde han til ham ”Du kan ikke engang skyde lige”.
25. Stalins søn Yakov døde i et tysk fængsel under 2. Verdenskrig. Stalin nægtede at forhandle med Hitler om frigivelsen af hans søn, da Stalin var af overbevisningen at Yakov havde overgivet sig frivillig. Yakov blev 36 år gammel.
26. Stalin fik 2 børn med hans anden kone Nadezhda Alliluyeva. De blev gift i 1919. Sammen fik de en søn og en datter. Nadezhda Alliluyeva skød sig selv i 1932.

Læs også: Bedste seværdighed i Gdansk: Andens verdenskrigs museet
Stalin museum, stalin fakta, stalin georigen, stalin gori, stalin museum gori, gori museum, stalin statue, museum stalin, statuer af stalin, stalin statuer i Georigen, oplevelser i Gori, Oplevelser i Georgien, oplevelser i Tbilisi, seværdigheder i Georigen, seværdigheder i Tbilisi, Seværdigheder i Gori
Stalin buste i museets første rum. Kan du se maleriet i baggrunden? I højre hjørne er en mand “visket ud” med hvid maling, da han ikke var populær hos Stalin mere.

27. Stalins datter var hans store svaghed og ”hans øjesten”.
28. Som 35 årig havde Stalin en affære med Lidia Pereprygina, som kun var 13 år gammel! Lidia blev gravid med Stalin, men deres første barn var dødfødt. Hun blev efterfølgende gravid igen og i 1917 fødte hun sønnen Alexander. På dette tidspunkt var Stalin dog over alle bjerge og efterlod unge Lidia alenemor. Lidia blev senere gift og hendes mand adopterede Alexander. Alexander blev som voksen postmand.
29. Ingen af Stalins børn fik efternavnet ”Stalin”.
30. Der er stadig efterfølgere af Stalin i live i dag. Størstedelen bor i USA.
31. Et af Stalins børnebørn (hans datters datter) bor i dag i Oregon, USA, hvor hun har en antik shop.
32. Stalins velsmurte propagandamaskineri, iværksatte en omfattende persondyrkelse af ham, for at gøre ham populær i befolkningen.
33. Han blev fremstillet som den altoverskyggende landsfader og som en næsten guddommelig personifikation af sovjetstyret og det sovjetiske fædreland.
34. Stalins største politiske succes nationalt og internationalt var i forbindelse med afslutningen på 2. Verdenskrig. Her fremstod han som den store general og leder af et land, der på trods af uhørt store materielle og menneskelige omkostninger, havde besejret Hitlers Nazi-Tyskland.
35. Der er i dag i Rusland større økonomiske uligheder, end der var under Stalins regime. Forskellen på rig og fattig er blevet større og den ældre befolkning er blandt den største gruppe af de fattige. Dette er måske grunden til at Stalin stadig er relativt populær i de russiske meningsmålinger i dag. Det kan også være  fordi ældre russere er vokset op under sovjetregimet, hvor man ikke kunne kritisere styret.

INDHOLD I ARTIKLEN: REJSEBLOG OM GEORGIEN, OPLEVELSER I GEORGIEN, VISITGEORGIEN, BLOG OM GEORGIEN, BLOG OM AT REJSE, GEORGIEN SEVÆRDIGHEDER, SEVÆRDIGHEDER I GEORGIEN, SEVÆRDIGHEDER I GORI, GORI MUSEUM, MUSEUM I GORI, STALIN MUSEUM, STALIN MUSEUM GEORGIEN, STALIN STATUE, STATUER AF STALIN, SEVÆRDIGHEDER I TBILISI, STALIN HISTORIE, FAKTA OM STALIN, REJSEBLOG, DANSIH TRAVELBLOG, OPLEVELSER I GEORGIEN, OPLEVELSER I TBILISI, INDLÆGGER INDEHOLDER AFFILIATE LINKS.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.