3 sjove myter om Beşparmak Dağı på Cypern

bes parmak dag, five finger mountains, fem finger bjerget, bjergene på Cypern, myter om Cypern, Cypern myter, Tyrkiske myter, naturoplevelser på Cypern, Nordcypern

Cypern er Middelhavets tredje største ø.

Bjergkæden, som spreder sig langs Nordcypern hedder Beşparmak Dağı.

På dansk betyder Beşparmak Dağı; fem fingre bjergene. Navnet har bjergene fået, fordi et stykke af bjerget ligner fem fingre.

Jeg har arbejdet som rejseleder på Cypern i 4 år nu og mine gæster for altid fortalt en masse myter og historier når de er med mig.

Så i dag tænkte jeg, at jeg ville dele myterne om Fem Fingre bjergene på Nordcypern med jer, her på min rejseblog, for der er nemlig ikke kun én myte, der er tre (måske endda flere, som jeg ikke kender) om bjergets formation.

De 3 myter om Beşparmak Dağı bjergkæden på Cypern:

Myte 1 – Kæmpen Dhengis

Den første myte er en lille en, det er nemlig at nogle siger, at aftrykket blev sat af den græske kæmpe Dhengis som var på flugt fra Ægypten til Lilleasien.

Myte 2 – Prinsessen og mudderet

En bejler var vild med prinsessen, som var en meget forkælet pige.

Han bejlede til hende dag ud og dag ind, i flere uger og måneder, men hun blev ved med at sig nej.

En dag gav prinsessen hendes bejler en opgave. Han skulle hente mudder fra den hellig kilde, men han måtte intet spilde på vejen tilbage. Tilgengæld lovede hun, at hun ville gifte sig med ham.

Bejleren udførte opgaven uden at spilde en eneste dråbe af mudderet, men alligevel afviste prinsessen ham.

I arrigskab og vrede over prinsessen ikke overholdte hendes løfte, smed han spanden med mudder ned i jorden. Uheldigvis faldt han ned i mudderet, hvor han sank ned i jorden og druknede.

Det eneste som forblev over mudderet, var hans hånd som formede sig til Beşparmak Dağı (fem fingre bjerget).

Myte 3 – Den gode mod den onde

Den tredje myte handler om en ung, smuk pige som levede nær bjergene, tæt ved Girne/Kyrenia (byen har to navne).

To unge mænd havde begge kastet deres kærlighed på den smukke pige. Den ene mand var meget godhjertet, hvilket den anden mand bestemt ikke var.

De to mænd besluttede sig for at gå i duel mod hiananden og vinderen fik pigen. De aftalte af duelen som skulle finde sted i kanten af en mose.

Den ondsindet fyr udtænkte en ond plan, for hvordan han kunne udkonkurrere den gode fyr. Planen var at smide ham i mosen og mens de var i duel, lykkes det den ondsindet fyr at få den gode fyr ned i mosen.

Den godhjertede fyr kæmpede for at komme op men i stedet begyndte han stille og roligt at synke ned i mosen. Han løftede sit sværd, men tabte det ud af sit greb, lige som han forsvandt ned i mosen.

Det sidste man så af ham, var hans 5 fingre, som så sidenhen skulle have formet fem fingre bjerget.

Nicosia seværdigheder, Lefkosa seværdigheder, seværdigheder på Nordcypern, Nordcypern Seværdigheder, Great Han Nicosia, oplevelser i Nicosia, Oplevelser på Nordcypern,

Er du interesseret i at vide mere om Nordcypern? Jeg har allerede skrevet rigtig mange rejseblog indlæg om øen. Læs f.eks:

vilde æsler, karpas, Apostolos Andreas Monastery, nordcypern spids, sidsten af nordcypern, æsler på cypern, seværdigheder på nordcypern

INDHOLD I ARTIKLEN: OPLEVELSER PÅ CYPERN, MYTER OM CYPERN, BJERGENE PÅ CYPERN, ER DER BJERGE PÅ CYPERN, OPLEV CYPERNS BJERGE, REJSER TIL CYPERN, SEVÆRDIGHEDER I GIRNE, OPLEVELSER PÅ NORDCYPERN, GODE REJSERÅD TIL CYPERN, FIND REJSEN TIL CYPERN, SEVÆRDIGHEDER I KYRENIA, VISITCYPERN, VISITNORTHCYPRUS, MINE REJSERÅD, REJSER PÅ CYPERN, REJSEBLOG, REJSEBLOGGER, MINE BEDSTE REJSERÅD, BLOG OM CYPERN, BLOG OM AT REJSE, BLOG OM NORDCYPERN.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.