Mtskheta er en af de ældste byer i Georgien og den er så charmende man skulle tro den var designet efter et eventyr.
Efter vores tur til stenhuler i Uplistsikhe fortsatte vi i retning mod Mtskheta (som jeg aldrig kommer til at udtale).
Læs om turen til Uplistsikhe her, for at få historien om, hvordan vi fandt denne gratis tur og og hvad vi har lavet på turen indtil nu.
Fra Uplistsikhe blev mere chacha serveret og stemningen i bussen var utrolig god.

Da vi ankom til Mtskheta, gjorde vi stop ved en lille lokal familie restaurant, hvor vi senere skulle spise frokost. For ikke at spilde tiden, bestilte vi vores mad på restauranten også gik vi mod Svetitskhoveli katedralen.
Landsbyen Mtskheta i Georgien
Mtskheta var den gamle hovedstad i det østlige georgiske kongerige fra det 3. århundrede f.Kr. til det 5. århundrede e.Kr. Mtskheta er en vigtig landsby, fordi det er her kristendommen blev erklæret som rigets officielle religion og byen bliver hovedkvarteret for den georgiske ortodokse kirke. Byen har været beboet siden før 1.000 f.Kr.
Mtskheta ligger kun ca. 20 minutters kørsel fra den nuværende georgiske hovedstad Tbilisi.
Læs også >> Guide til bustur fra Tyrkiet til Georgien
Låst ude fra Svetitskhoveli katedralen
Vi går langs den store mur om til indgangen af Svetitskhoveli katedralen. Mens resten af vores gruppe går ind af den store port fra middelalderen (den ligner noget fra ringenes herrer), forsøger vi at pakke vores kameraudstyr ud, så vi kan filme indgangen.
Også sker noget meget uventet. Kirkeklokken slår et slag og porten bliver lukket i, kun 5 meter foran os! Der er ingen håndtag eller skilte på døren, så jeg forsøger helt simpelt med at bank på døren. Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skulle forsøge mig med?

I et par minutter forsøger jeg at banke på døren, kigger igennem huller og venter pænt. Ved siden af porten sidder en mand på stenhegnet, men hver gang jeg kigger på ham, kigger ham væk. Det er tydeligt han ikke har tænk sig at hjælpe.
Til sidst opgiver vi og går ned langs den gigantiske bymur. Langs bymuren er der et utal af boder som sælger churchkhela (valnødder overdækket med størknet druesirup), is med drue smag og forskellige andre lokale souvenirs.
MEN HOV, HVAD ER DET. Rundt om det næste hjørne er endnu en indgang. En indgang, det ser ud til alle kender til, for en let strøm går ind og ud af porten (modsat den anden port, som kun vi stod ved)
I denne port sidder flere kvinder og tigger, side om side med de renoveringsarbejdere, der var i gang med ordne den ældgamle bymur.
Svetitskhoveli katedralen – Vi kom ind
Så kom vi endelig ind til Svetitskhoveli katedralen, hvor der til vores store overraskelse var en gudstjeneste i gang. Jeg har været i rigtig mange ortodokse kirker, men jeg har aldrig overværet en ortodoks gudstjeneste før. Det var rørende at se, og meget specielt alle kunderne bar tørklæde over håret.
Samtidig fandt vi de georgiske drenge og vores guide David fra vores tur. David vidste mig nogle af de gamle kongelige grave, som er i gulvet af katedralen.

Den vigtigste grav er en tidligere konge i Georgiens grav, som også modsat de andre grave, er hævet over gulvet, så man ikke naturligt kan gå hen over den, ligesom man gør med de øvrige grave. Haha så ved man, han ønsker at være vigtig!
De to legender om Svetitskhoveli katedralen
Der er to legender forbundet med byggeriet af kirken:
- Den sømløs kappe fra Jesus Kristus er begravet i katedralen. Denne legende gør kirken til et populært pilgrimsmål.
- At kong Giorgi beordrede hånden amputerede af Svetitskhovelis arkitekt, så arkitekten ikke kunne genskabe noget så smukt som Svetitskhoveli-katedralen igen. (Der er stadig en hånd afbildet på bygningens nordlige facade)
Historien om Svetitskhoveli katedralen
På georgiansk hedder katedralen სვეტიცხოველი
Svetitskhoveli-katedralen går tilbage til det 11. århundrede og har været et religiøst centrum i Georgien siden dens opførelse. Dets kompleks inkluderer kirken, et klokketårn, en mur med porte, slotte og boliger.
Svetitskhoveli katedralen er utvivlsomt den mest kendte katedral i Georgien. Svetitskhoveli er også en af de største i Georigen. Svetitskhoveli katedralen er på UNESCO-verdensarvsliste på grund af sin smukke arkitektur.
Små fragmenter af malerier, der kan dateres tilbage til det 11. Århundrede kan ses i kirken, hvilket har enorm historisk betydning. Selvom Georgien er fyldt med mange forbløffende kirker og katedraler, er Svetitskhoveli et must-see i Georgien.

Sådan sluttede vores dag i Mtskheta
Efter besøget i kirken gik vi endnu en tur blandt de lokale boder og købe et stort lager af churchkhela, som er virkelig velsmagende og naturlig slik, jeg er blevet lidt afhængig af.

Derefter gik vi over på den lille familieejede restaurant og spise en lækker stor georgisk frokost med Khinkali (georgiske dumplings), Khachapuri (gerogisk oste brød med æg i, minder om tyrkisk pide) og en lokal suppe, jeg ikke kender navnet på.

Dertil blev der serveret masser af hjemmelavet vin, som i Georgien er “rav-farvet”, hvis den er rigtig hjemmelavet, hvilket denne vin var.
På vejen tilbage til Tbilisi tog næsten alle i bussen en lur, for procenterne flød godt i alles blod og vi havde kørt mange kilometer denne dag.
Da vi kom tilbage til Tbilisi inviterede vores guider os hjem til dem. Vi gik i supermarkedet efter øl og aftenen fortsatte i godt selskab med endnu flere procenter tilføjet i blodet.
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: SVETITSKHOVELI KATEDRALEN, SVETITSKHOVELI KIRKE, MTSKHETA, BYER I GEROIGEN, REJSEBLOG OM GEORGIEN, OPLEVELSER I GEORGIEN, VISITGEORGIEN, BLOG OM GEORGIEN, BLOG OM AT REJSE, GEORGIEN SEVÆRDIGHEDER, SEVÆRDIGHEDER I GEORGIEN, SEVÆRDIGHEDER I MTSKHETA, OPLEVELSER I MTSKHETA, KATEDRALEN I MTSKHETA, SEVÆRDIGHEDER NÆR TBILISI, REJSEBLOG, DANSIH TRAVELBLOG, OPLEVELSER I GEORGIEN, OPLEVELSER I TBILISI, INDLÆGGET INDEHOLDER AFFILIATE LINKS.