Vil du gerne opleve Det Sønderjyske kaffebord i Sønderjylland?
Det Sønderjyske kaffebord er en stolt dansk tradition som går helt tilbage til den danske nationalitetskamp.
Jeg er en stor kage fan og jeg har længe gerne ville skrive en god artikel om denne skønne danske seværdighed / oplevelse, som både alle danskere såvel som udenlandske turister bør opleve.
Jeg har lavet en del research om traditionen bag kaffebordet og også fundet flere oplevelser, hvor DU har mulighed for at komme helt tæt på de mange lækre kager.
Kaffebord eller kagebord?
Før jeg skrev denne artikel, var jeg sikker på det hed ”Det sønderjyske kagebord”. En sønderjysk ven fortalte mig, at det teknisk set ikke er helt forkert, men at ”Det sønderjyske kaffebord” er mere anvendt.
Jeg drikker ikke kaffe, men jeg elsker kage! Og da der er flere kager end der er kaffe på bordet, så burde de måske genoverveje ”Det sønderjyske kagebord” som navnet i fremtiden.
Historien bag Det sønderjyske kaffebord
Det sønderjyske kaffebord er kendt for sin overdådighed og gæstfrihed. Når man deltager i et sønderjysk kaffebord, kan man forvente et væld af forskellige kager og delikatesser, der er tilberedt med kærlighed og traditionelle opskrifter. Der er et stort fokus på hjemmebag og lokale specialiteter, som viderefører den sønderjyske madarv.
Farverige kager og et utal af smagsvarianter er hvad mange tænker på, når det kommer til Det sønderjyske kaffebord. Men faktisk er der en ret alvorlig historie bag de mange kager.
Historien har rødder helt tilbage til den danske nationalitetskamp i Sønderjylland. Efter krigen i 1864 kom Sønderjylland under tysk styre, hvilet mange dansksindede sønderjyder ikke var tilfredse med at være. Derfor mødtes de i forsamlingshusene og på kroer for at holde møder og synge danske sange. Officielt var det forbudt at synge danske sange.
Fordi de tyske myndigheder ville ikke give spiritusbevillinger til forsamlingshusene og kroerne, så kunne de danske sønderjyder ikke afslutte deres møder med den traditionelle kaffepunch. Som erstatning begyndte danskerne at mødes til kaffebord, som ikke kræve nogen spiriusbevilling.
De sønderjyske samlingspunkter var dog for små til at lave kage til så mange mennesker, og derfor tog deltagerne selv kage med til forsamlingerne. Derfra opstår traditionen med de mange forskellige slags kager.
Sjove fakta om det sønderjyske kaffebord
– Der opstod hurtig konkurrence mellem de sønderjyske husmødre om at medbringe den mest velsmagende kage og derfor har det sønderjyske kaffebord altid været præget af høj kvalitet og velsmagende kager.
– Typiske kager og småkager, der serveres på det sønderjyske kaffebord, inkluderer wienerbrød, hindbærsnitter, kringle, klejner, tebirkes, lagkager og meget mere. Disse lækkerier er ofte pyntet med flødeskum, syltetøj eller chokolade.
– Nogle sønderjyder mener at Det sønderjyske kaffebord skal bestå af mindst 21 forskellige kager; syv tørre og syv bløde og syv hårde kager.
– Traditionen med kaffebordet blomstrede op igen under 2. verdenskrig, hvor det var forbudt at holde møder, men ikke at holde kaffebord. Sønderjyderne brugte dette hul i loven til at mødes lovligt og til at spise kage.
– Oprindeligt blev der serveret stopkager før kaffebordet, at sikre karlenes værste sult var stillet, før tærterne kom på bordet. Stopkagerne består af gærbrød, der mætter, for eksempel boller, kringle og søsterkage.
Parlør til det Det sønderjyske kaffebord – så du kan kende kagen
Goed raj – Helt tynde småkager – nærmest en slags vaffel – med flot mønster på toppen. De minder om norske krumkaker.
Klejner – Klassiske klejner, som vi kender dem fra jul.
Vestslesvigske Knepkager – Helt tynde og sprøde småkager.
Fedtkager – Den klassiske småkage.
Ingenting – Småkager i to lag med en marengs-lignende top.
Kys og Klap – To slags småkager, der minder om kyskager.
Kejser Butterdejstærte – Butterdejslagkage lagt sammen med fyld af sveskemos og creme og pyntet med flødeskum.
Striftorte – En lagkage med meget tynde bunde lagt sammen med blandt andet ribsgelé.
Brø’torte – Rugbrødslagkage, hvor bundene er lavet på rugbrød, og lagene er fyldt med blød flødeskum.
Søsterkage – En tung skærekage fyldt med rosiner og krydderier.
Christiansfelder honningkage – Den klassiske honningkage fra Christiansfeld.
Kringle – En klassisk flettet kage med fyld, som regel er det marcipan eller remonce.
Pomle – Bløde hvedeboller typisk bagt med kardemomme.
Goed raj – Meget tynde småkager, nærmest en slags vaffel, med flot mønster på toppen. De minder om norske krumkaker.
Steder i Sønderjylland, hvor du kan finde ”Det sønderjyske Kaffebord”
(indeholder reklamelinks).
Sønderjysk kaffebord på Hohenwarte
Hohenwarte, beliggende i det sønderjyske område, er et sted, hvor man virkelig kan opleve det autentiske sønderjyske kaffebord. En særlig destination for kageelskere og kulturinteresserede, tilbyder Hohenwarte en unik mulighed for at smage sig igennem de traditionelle sønderjyske kager på et storslået og historisk sted.
Hohenwarte er en smuk herregård, der har en lang historie og er kendt for at være et af de bedste steder at opleve det sønderjyske kaffebord. Her kan besøgende nyde en autentisk kageoplevelse i en idyllisk atmosfære omgivet af natur og historie.
Det sønderjyske kaffebord på Hohenwarte er en ægte fest for sanserne. En overdådig buffet præsenterer et væld af lækre kager, der er lavet efter gamle opskrifter og traditioner.
Bestil Sønderjysk kaffebord på Hohenwarte her
Sønderjysk Kaffebord hos Det Sønderjyske Køkken
Traditionen foreskriver at der skal være mindst 7 bløde kager og 7 hårde kager (småkager) Det Sønderjyske Køkken serverer udvalgte sønderjyske kager i forhold til deres oprindelige opdeling i det sønderjyske kaffebord. Maden er overvejende økologisk og lavet af sæsonens råvarer hentet fra lokale producenter i området. Det Sønderjyske Køkken vil være bindeleddet mellem nutiden og Sønderjyllands kulturhistoriske køkken. Læs mere og bestil billet her.
Sønderjysk kaffebord på Gram slot
Den første søndag i hver måned kl. 14 har Gram slot dækket op til sønderjysk kaffebord.
Gram slot har taget den stolte traditionen op igen og disker op med en stor kagebuffet, hvor du kan gå ombord i diverse hjemmebagte kager, småkager og andre lækkerier. Økologisk kaffe og the ad libitum er med i prisen. Læs mere og bestil billet her.
Kaffebord på Den gamle kro
Hver anden søndag i måneden er der Sønderjysk kaffebord på Den gamle kro i Gråsten. Alle kagerne er hjemmelavet og med deres traditionelle sønderjyske navne, herunder; Pumler, Brødtorte, Riskage, Kikskach og Striftorte. Nybegyndere kan få sproglig/kulinarisk vejledning til kaffebordet. Læs mere og bestil billet her.
Planlægger du en ferie til Sydjylland eller Sønderjylland? Så har jeg her samlet en liste med mine 4 favorit oplevelser og seværdigheder i det sydlige Danmark.
(indeholder reklamelinks).
- 1: Ølsmagning hos Trolden Bryghus. På Trolden Bryghus tager de øl-håndværket alvorligt. Her bliver der sat en ære i at producere det bedst mulige øl, på øllets egne betingelser. Trolden øl er håndlavet, der bruges altså ingen computere. Tro det eller ej, men det er faktisk vaskeægte, levende mennesker der står og rører i mæsken og urtekedlen. Skal du til Sydjylland, så besøg der jordnære bryggeri og smag deres lækre øl. Vil du til ølsmagning på Trolden Bryghus, så læs mere her.
- 2: Østerssafari fra Rømø. Safari i Danmark, ja det lyder måske lidt underligt, men faktisk er Østerssafari en helt unik naturoplevelse i Vadehavet, som er på UNESCO´s verdensarvsliste. Østerssafari er muligt når tidevandet trækker sig tilbage og åbner Vadehavets bug. Østersene finder man i overflod og de kan spises direkte når de høstes. Hvis du har mod på det, kan du også gå på jagt efter både sandmusling, knivmusling og hjertemusling. Læs mere om Østerssafi fra Rømø her.
LÆS OGSÅ >> Kvindemuseet i Århus
- 3: Besøg UNESCO landsbyen Christiansfeld. Jeg har besøgt Christiansfeld og skrevet flere artikler om den unikke landsby som er grundlagt af brødremenigheden og som i dag er på UNESCO verdensarvsliste. Læs mine rejseblogindlæg om Christiansfeld her.
- 4: Oplev en dansk vingård hos MODAVI. Danmark er langt fra det vi forbinder med et “vin-land”. Men vin kan faktisk sagtens produceres i Danmark og vinbonden på vingården Lindely i Kolding er et industrielt bevis. På de bløde, sydjyske bakker står 16.000 vinstokke plantet, men før den færdige flaske vin kan åbnes, skal mange arbejdsgange udfyldes – lige fra vinterbeskæring til opbinding, høst og gæring af druerne. Vinbonden han har altid travlt, men alligevel bliver der tid til finurlige fortællinger fra årets gang på vingården, når Modavi inviterer indenfor. Læs hvordan du kan besøge Lindely vingården her.
INDHOLD I ARTIKLEN: REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, VISITDENMARK, BLOG OM DANMARK, BLOG OM AT REJSE, SØNDERJYLLAND SEVÆRDIGHEDER, SEVÆRDIGHEDER I SØNDERJYLLAND, SEVÆRDIGHEDER I SYDJYLLAND, SEVÆRDIGHEDER I SYDJYLLAND FOR BØRN, REJSBLOG, DANSIH TRAVELBLOG, KAFFEBORD, KAGEBORD, DET SØNDERJYSKE KAFFEBORD, DET SØNDERJYSKE KAGEBORD, DANSK HISTORIE,
Artiklen indeholder affiliate links
Kæmpe ros for den her guide – især de sjove fakta. 21 kager er jo ret vildt 🙂