Churchkhela, Churchkhela slik, slik lavet af druesirup, gerogisk madguide, madguide til georgien, hvad skal man smage i Georgien, georgisk slik Churchkhela, gerogiske lokal retter, lokalretter fra georgien,

Georgisk mad og deres virkelig lækre lokal køkken, er en af grundene, til du skal rejse til Georgien.

Jeg sidder dagligt og drømmer mig tilbage til de georgiske restauranter og de mange fantastiske retter, jeg har spist i Georgien.

Hver del af Georgien har deres egne egnsretter. F.eks er der mange udgaver af khachapuri (brød ”skål” med ost, smeltet smør og æg) og hver egn har sin egen måde at lave en af Georgiens mest populære retter.

Lidt groft kan man dele Georgien madtraditioner op i to.

I den østlige del af landet er kødretter meget almindelige, mens de i den vestlige del foretrækker retter lavet af mejeriprodukter og grøntsager lavet med valnødder.

MEN, der er altid et MEN! Selvom Georgisk mad er utrolig utrolig lækker, så er deres navne SÅ svære at udtale. Selvom jeg kender rigtig mange af retterne og hvad de indeholder, så skal du IKKE spørge mig, hvordan de udtales korrekt. Min taktik er at finde retten, jeg gerne vil spise i menuen, også peger jeg i menuen, når tjeneren kommer.

Jeg vil i denne guide hjælpe dig, til at forstå, hvad de forskellige retter indeholder og give dig en liste med mine favorit retter i Georgien, så du også kan smage dem!

Læs også >> Gori i Georigen: Stalin statuen og Stalin museet

Spise i gerogien, egnsretter i georgien, georgisk madguide, madguide til georgien, hvad skal man smage i Georgien, georgisk slik Churchkhela, gerogiske lokal retter, lokalretter fra georgien,

En lille ting du skal vide om Georgisk mad, før jeg starte min liste, er at det er meget almindeligt at bestille en masse retter og dele dem. Rejser i flere sammen, så benyt jer af denne georgiske måde at spise på, for det giver dig mulighed for at smage en helt masse rejser på kort tid.

Lad os starte med MINE georgiske mad favoritter i det georgiske køkken. Jeg har lavet noter ved de retter der er vegetariske, som en lille ekstra hjælpende hånd.

(beklager kvaliteten af nogle af billederne, de er taget på restauranter, og derfor ikke alle sammen lige gode)

Læs også >> 6 retter du skal smage i Polen
Khinkali, georgiske dumplings, dumplings i georgien, georgike suppe dumpling, lokalretter i georgien, georgisk lokal mad, trationel georgisk mad, madguide georgien, mad fra georgien
Khinkali er super lækre georgiske dumplings.

Khinkali

Khinkali er Georgiske dumpling. Jeg har smagt ”dumpling” i mange lande, f.eks Polen og Tyrkiet. Hvert fald her deres eget navn for ”dumplings” og deres egen version. Khinkali er altså det georgiske navn for deres dumpling.

De smager vidunderligt! De fås med forskellige former for fyld, f.eks kød, kartofler, svampe, ost osv. osv. Min favorit er kød. Du spiser dem ved at holde i ”toppen”, vende dem på hovedet og tage en bid. Derefter suger du saften ud af dem. Derefter spiser du resten. LAD HVER at spise dem med kniv og gaffel, for så ruger alt den velsmagende saft ud af dem, og du går glip af dem lækre saft.

Jeg spiste Khinkali hver dag, jeg var i Georgien og drømmer stadig om dem hver nat.

° Er du vegetar, så kan du spise flere af de lækre Khinkali. I vegetarisk udgave er svampe min favorit.

Khinkali suppe, georgiske suppe med dumpling, georgisk suppe, georgisk mad, georgisk madguide, madguide til georgien, mad fra gerogien, mad du skal smage i georgien
Jeg ved ikke om Khinkali suppe er det korrekte navn, men lige meget hvad den hedder, så smager den suuuuper godt.

Khinkali suppe

På en lille lokal kælderrestaurant i Batumi fik jeg også en Khinkali suppe. Jeg har ikke kunne finde det rigtige navn på retten og jeg har desværre ikke et billede af menuen, så jeg kalder den Khinkali suppe.

Selvom jeg ikke kender det rigtige navn, så vil jeg gerne have suppen med på listen, for den var helt afsindig god. I suppen var der små Khinkali mens suppens fond var fuld af smag og smør. Beklager jeg ikke kan forklare det mere detaljeret, men hvis du ser en ret, som minder om mit billede i et menukort, så prøv den endelig!

Khachapuri, Imeruli khachapuri, georgisk ostebrød, ostebrød i georgien, georgisk delikatesse, georgiske madguide, madguide fra georgien, georgisk mad du skal smage,
Khachapuri (Imeruli khachapuri) er IKKE en sund delikatesse, men WOW det smager godt.

Khachapuri (Imeruli khachapuri)

Khachapuri er ost og smør bagt ind i et tyndt brød (i Tbilisi). Jeg har ladet mig fortælle at de, ligesom mange andre georgiske retter, variere fra område til område, og at de i nogle områder er lavet med tykkere brød.

Kombinationen af ost, smør og brød er virkelig lækker og med sikkerhed på ingen måder sundt. MEN de smager godt! De kan spises med hænderne, ligesom pizza, men en kniv og gaffel hjælper også, når Khachapuri skal spises.

° Er du vegetar, er dette en af de retter, du med stor fornøjelse kan spise i Georgien

Lobiani

Måske har jeg helt fejlfortolket, hvad Lobiani består af, men jeg sætter Lobiani her sammen med Khachapuri. Lobiani er efter min tolkning Khachapuri men med bønne fyld i stedet for ost. Brødet er sprødt og når du tager en bid, kan du smage bønnerne, fedtet (olivenolie eller bacon fedt) og de mange krydderier, som bønnerne laves med.

° Er du vegetar, så tjek hvilken form for fedt Lobiani er lavet med. Er de lavet med oliven olie, så burde du sagtens kunne spise dem.

Pkhali, veganske georgiske retter, georgisk vegeansk mad, madguide fra georgien, georgisk madguide, mad du sakl smage i georgien
Pkhali er en vegansk forret som smager meget meget bedre end jeg troede.

Pkhali

Jeg var først meget skeptisk, da jeg så Pkhali første gang. De så ikke just lækre ud. Først troede jeg det var en slags leverpostej, som var smurt på aubergine. Men nej…

Pkhali er nemlig en kold vegetarisk forretter, som består af krydret valnøddepuré, der er smurt på friske eller stegte grøntsager. Mange af dem er dekoreret med granatæble kerner.

Og modsat alt hvad jeg troede, så smagt de virkelig godt! Fortryder jeg ikke gav dem en chance meget tidligere på min rejse, så jeg kunne have spise mange flere!

De smager ikke som noget, jeg tidligere har smagt og derfor er smagen svær at forklare – Prøv dem selv og du vil med sikkerhed også blive positivt overrasket!

° Er du vegetar eller veganer, er dette en af de retter, du med stor fornøjelse kan spise i Georgien.

Khachapuri, georgisk mad, mad fra georgien, georgisk brød med ost og æg,
Khachapuri (Khachapuri Adjaruli).

Khachapuri (Khachapuri Adjaruli)

Khachapuri er nævnt i starten af dette indlæg, men det skal naturligvis også have dit eget punkt her på min favorit liste over georgisk mad.

Khachapuri minder lidt om tyrkisk pide, men her spises de med ost, smør og et æg i midten. Hver region har sin version, og jeg har smagt dem som hører til Adjarien regionen. Det er endnu en georgisk version af ost, smør og brød mad, og selvom ingredienserne er meget ens, så er smagen ikke…

° Endnu en vegansk ret på listen, så spis bare løs!

Churchkhela, Churchkhela slik, slik lavet af druesirup, gerogisk madguide, madguide til georgien, hvad skal man smage i Georgien, georgisk slik Churchkhela, gerogiske lokal retter, lokalretter fra georgien,
Churchkhela er georgisk slik. Køb heller 100 fra starten af, for de smager så godt, du aldrig vil kan få nok (sådan var det i hvert fald for mig)

Churchkhela

Når du bevæger dig rundt i Georgien, så kan du næsten ikke undgå at få øje med de ”klumpede pølser” som hænger. Pølserne er ikke pølser, de er georgisk slik som hedder Churchkhela. Køb heller for mange, end for lidt, for de ryger ret hurtigt ned (i hvert fald på min rejse)

Rent teknisk er de lavet af koncentreret druesaft, som har været til overs fra den årlige vinhøst. En snor med valnødder dyppes gentagende gange i druesaften, som klister sig fast på nødderne. De findes i flere varianter, fordi der findes flere varianter af druer, men de er alle sammen lavet af druesaft og valnødder.

° Vegansk slik i dets mest naturlige form.

Tklapi, Tklapi slik, slik lavet af frugt pure, slik lavet af druesirup, gerogisk madguide, madguide til georgien, hvad skal man smage i Georgien, georgisk slik Churchkhela, gerogiske lokal retter, lokalretter fra georgien,
Tklapi er en anden form for georgisk slik lavet af frugt.

Tklapi

Tklapi er så flotte og farverige, at du ikke kan undgå at stoppe, når du støder på dem. Tklapi er pureret frugt, spredt tyndt på et ark og soltørret. Derefter er de rullet sammen og solgt ved gadesælgere over hele Georgien. De smager rigtig godt! I folkemunde bliver de faldet “frugt læder” pga deres udseende og konsistens.

° De smager skønt og er 100% naturligt lavet. Og naturligvis vegetariske og veganske.

Mtsvadi, Georgisk Shish kebab, georgisk kebab, georgisk madguide, mad fra georgien, lokla retter georigen, egnsretter i georgien, det skal du smage i georgien
Det virker som om, hvert fald har deres måde egen måde at lave Shish kebab på. I Georgien hedder retten Mtsvadi.

Mtsvadi –Shish kebab

Mtsvadi er er den georgiske betegnelse for Shish kebab (kebab på spyd). Med Tyrkiet som naboland, ville det næsten have været underligt, hvis Georgien ikke havde lavet deres egen version af Shish kebab.

Det der adskiller georgisk Mtsvadi, fra tyrkisk shish kebab, er måden kødet bliver grillet på og serveret. Det mest populære kul er fra vindrue planten. Det er med til at give kødet en unik smag. Når kødet er grillet, bliver det blandet med finthakkede løg og granatæble saft og derefter serveret.

Satsivi, georgisk kylling, kyllinge ret fra georgien, georgisk mad, georgisk madguide, mad du skal smage i Georgien, Georgien mad,
Satsivi er en georgisk ret med fjerkræ i valnøddesovs. Meget meget mums.

Satsivi

Satsivi er en georgisk ret, lavet af fjerkræ som kalkun og kylling i valnøddesauce. Helt simpelt men også utrolig velsmagende.

Lagidze Water, georgisk sodavand, drikke fra georgien, georgien madguide, sodavand fra Georgien,
Lagidze Water er georgisk lemonade sodavand med forskellige smags varianter.

Limonati (Georgisk lemonade)

Georgien har deres helt egen variant af lemonade. De kalder det lemonade, men det minder mest af alt om en sodavand med brus og naturlig sirup i, f.eks kirsebær, pære, æble, vanilje osv. Jeg smagte flere af dem, og de er virkelig lækre og godt alternativ til almindelige sodavand, som du allerede kender.

Lagidze water, Laghidze vand, georgiske drikkevare, drikkevare fra georgien, madguide til georgien
IKKE EN FAVORIT, læs nedenfor hvorfor!

Lagidze water (Laghidze vand) (IKKE EN FAVORIT)

Nu bliver det lidt teknisk, for mens jeg synes Limonati smagte vildt godt, så synes jeg Lagidze water var virkelig KLAMT, alligevel lyder deres beskrivelser meget ens.

Lagidze water er en populær georgisk læskedrik baseret på sodavand og en række naturlige sirupper. Det er traditionelt set sirup blandet med et glas sodavand, men det fås også som en klargjort flaske med forskellige smagvarianter. Smagsvarianterne inkludere chokolade, estragon, pære, vanilje osv.

Lagidze water er en georgisk opfindes fra slutningen af 1800 tallet. Drikken blev opfundet af apotekeren Mitrofan Lagidze, som også gav navn til drikken. Jeg fik en med chokolade, for chokolade smager jo altid godt? MEN NEJ, det smagte af fortyndet nesquik kakao i danskvand.

Du er naturligvis velkommen til selv at prøve dem, men nu kender du min holdning til Lagidze water.

Khachapuri, georgisk mad, mad fra georgien, georgisk brød med ost og æg,
En masse vin og en underholdende toastmaster til vores Supra i Georgien.

Georgisk vin

Georgiens vin er så speciel, at fremstillingsprocessen er på UNESCO-verdensarvstradition listen. Georgiere var de første i verden der begyndte at lave vin (google det hvis du ikke tror på mig. De har lavet vin i 8.000 år, i store lerkrukker, som blev begravet i jorden.

Georgisk hvidvin er en dyb ravfarve, og georgisk rødvin er så mørk, at de kalder det sort vin. Der findes over 500 forskellige varianter af georgisk vin og ingen georgisk middag er komplet uden et glas vin, en skål og en toastmaster (på georgisk kendt som Tamada).

Får du mulighed for at deltage i en “Supra”, så sig ja. Det er en georgisk festmiddag, eller som georgierne kalder det “Livet skole”. Her vil der være et utal af taler fra Tamada og med sikkerhed en masse georgisk vin og chacha.

Læs også >> Den charmerende landsby Mtskheta, Georgien (Gratis tur!)

Uplistsikhe, oplevelser i Georgien, oplevelser i Tbilisi, grotter georgien, Uplistsikhe grotter georgien, huler Uplistsikhe, Uplistsikhe hulerne i georgien, historiske seværdigheder i georgien, oplevelser i georgien, huler, grotter, menneskeskabte huler, menneskeskabte grotter, rejseblog, rejseguide georigen, danish travelblog, travelblogger in georgien, dansk rejseblog, rejseblog om georigen, rejseblog om tbilisi
Teknisk set kunne vores guide David ligeså vel have sagt “Jeg planlægger at drikke alle fulde i georgisk alkohol/ Chacha i dag”. Han pakkede det dog pænere ind på vores tur rundt i Georgien.

Chacha

Chacha er georgisk lokale alkohol, ligesom dansk har snaps og Tyrkiet har raki. Det er lavet på vindruer (ligesom meget andet i Georgien) og det er stærkt. Ude på landet fås det som lokal hjemmebrand og det bliver ikke meget mere autentisk Georgien end at sidde og drikke chacha med en lokal.

Læs også >> 15 ting, du ikke vidste om Georgien

Georgiske lokalretter og hvad de indeholder:

Mchadi – Frisk majsbrød.
Kuruti – En blanding af hytteost, fløde og majsmel.
Baklava – Baklava kan findes i mange mellemøstlige lande og i Georgien. Baklava er en kage lavet af filodej med nødder, overhældt med sukker sirup.
Borano – Ost smeltet i smør.
Sinori – Tynde brød rullet og dyppet i hytteost og smør.
Chirbuli – Morgenmad med æg og valnødder i tomat, tilberedt i en pande.
Achma – Tynde lag af brød med smeltet ost og smør (Ala tyrkisk börek)
Lobio – Ret med forskellige slags bønner. Retten er tilberedt med koriander, valnødder, hvidløg og løg. Lobio findes i både varme og kolde varianter.
Chakapuli – Traditionel georgisk gryderet med lammekoteletter eller kalvekød, løg, estragon blade, kirsebær eller tkemali (kirsebær sauce), tør hvidvin, blandede friske urter (persille, mynte, dild, koriander), hvidløg og salt. Chakapuli kan også fremstilles med oksekød eller svampe i stedet for lam.
Karaliokis Chiri – Soltørret Kakifrugter.

Khinkali, georgiske dumplings, dumplings i georgien, georgike suppe dumpling, lokalretter i georgien, georgisk lokal mad, trationel georgisk mad, madguide georgien, mad fra georgien

Afslutningsvis vil jeg lige minde rejseselskaberne om, at du kan booke mig som rejseleder til Georgien. Kontakt mig her.


PIN IT!

madguide georigen, mad du skal smage i Georgien, georgisk mad, georgisk mad guide, Georgien, madguide georigen, mad du skal smage i Georgien, georgisk mad, georgisk mad guide, Georgien,

INDHOLD I ARTIKLEN: DET SKAL DU SPISE I GEORGIEN, DET SKAL DU SMAGE I GEORGIEN, MAD I GEORGIEN, GEORGIEN REJSEBLOG, LISTE OVER LOKALRETTER I GEORGIEN, REJSEBLOG OM GEORGIEN, MADGUIDE TIL GEORGIEN, GEORGISK MAD, MAD FRA GEORGIEN, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOGGER ANBEFALING, REJSEBLOGGEN.

1 Comment

  1. Tak for din rejseguide. Den vil jeg printe ud inden vores tur til Batumi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.