Århus hed i vikingetiden Aros.
I mange år var Aros for mig bare navnet på det store kunstmuseum med Regnbuen på taget.
Men pludselig virker det som om Århus har sat utrolig meget fokus på deres vikingefortid.
Jeg har altid hadet når tyrkerne kaldte mig for “Viking“, jeg kalder dem jo heller ikke for “Osmanerne” i daglig tale.
Men efter at have forelsket mig i Vikings på Netflix, er jeg lidt mindre generet af at blive kaldt viking. Samtidig med jeg er blevet meget mere nysgerrig på mine (og måske også dine) barbariske forfædre.
Læs også >> 30+ seværdigheder i Århus, du bør opleve
Da jeg boede i Århus
Dags dato skammer jeg mig over, jeg ikke brugte mere tid på at udforske Århus mange seværdigheder, da jeg boede der. Jeg boede endda så centralt jeg havde udsigt til rådhustårnet!
Men måske kommer nogle ting med alderen og interesse skift, og “bedre sent end aldrig”.
I Den Gamle By´s 1970’er by er “Aarhus fortæller” blevet en god tilføjelse til det store open-air museet. Har kan man lærer om byens historie fra vikingetiden til i dag, og der er rigtig mange brugbare informationer, som hjælp mig meget, da jeg besøgte vikingemuseet i Århus.
Vikingemuseets skjulte placering
Da jeg først læste om vikingemuseet, slog jeg det naturligvis op på Google maps.
Google maps viste placeringen som værende lige ved siden af Århus Domkirke og Dinosaurus fodaftrykket på Bispetorvet.
Det gav simpelthen ikke mening for mig, for jeg var sikker på, at hvis der lå et museum der, så ville jeg have bemærket det.
Men sandt som Google Maps viste det, lå vikingemuseet ved siden af Domkirken. Grunden til jeg i årevis nok har overset det, er fordi der fra gadeplan kun et A3 skilt ved vejen, som gør opmærksom på museet.
En stor kælder med selvbetjening
Jeg havde ikke rigtig nået at lave mig nogle forventninger til vikingemuseet, jeg tog bare spontant derhen med min mor i forbindelse med en tur i IKEA.
Jeg blev en smule forbavset over hvor lille museet var
Fra gaden går man ned af en lille trippe også er du inde i museet. Der er intet personale, men i stedet en selvbetjeningsautomat til at købe billetten, som koster 30 pr. person. Hvis man vil snyde med billetten kan man med lethed det, men personligt synes jeg altid man skal støtte driften af sådan steder, så de kan bestå.
Museet er et stort kælderrum med forskellige historiske fakta om vikingerne og deres liv i fortidens Aros. Man kan se illustrationer af hvordan byen så ud dengang og fremtid i dag samt nærstudere historiske fund.
De 2 mest iøjefaldende elementer i museet er en runesten og en model af et hus fra vikingetiden.
Historien om runestenen Hørningstenen
Hørningstenen henviser til kristendommen. Centralt placeret på stenen er det kristne kors. Indskriften på stenen lyder: ”Toke smed rejste stenen efter Trols Gudmunds søn, som gav ham guld (?) og frelse”. Frelse skal forstås som at Toke fik sin frihed, hvilket vil sige, at han nok var en træl, der blev frigivet af sin formodentlig kristne herrer.
Hørningstenen på Vikingemuseet er en kopi. Den originale sten kan ses på Moesgård Museum.
Er vikingemuseet i Århus et besøg værd?
Min mor og jeg brugte ca en time på vikingemuseet i Århus, hvor vi blandt andet tog os tid til at læse de mange informations skilte og tage billeder af udstillingen.
Da jeg har en personligt oprigtigt interesse for Danmarks historie og vikingetiden, synes jeg at vikingemuseet er et besøg være. At museet ikke er større kom bag på på mig, men størrelsen hænger meget godt sammen med den billige entre pris.
Hvis du har børn eller børnebørn og du gerne vil lærer dem mere om Århus og Danmarks historie i weekenden/sommerferien/efterårsferien/vinterferien/påskeferien (eller hvornår du nu har lyst), så er vikingemuseet meget oplagt at besøge. Entreén er gratis for børn og de mange skilte og illustrationer vil gøre det nemt for dig at fremstå som en super sej fortæller mor/far/bedsteforældre.
Hvis du ikke er en dyt fis interesseret i historie eller vikingerne, så hold dig langt væk fra museet. Det er spild af din tid og du ødelægger helt sikkert stemningen for dem som gerne vil besøge museet.
Praktisk information om Vikingemuseet i Århus
Entré priser: Børn: Gratis, Voksne: 30 kr.
Vikingemuseets åbningstider:
Dage |
Tider |
Mandag | 10.15 – 18.00 |
Tirsdag | 10.15 – 18.00 |
Onsdag | 10.15 – 18.00 |
Torsdag | 10.15 – 18.00 |
Fredag | 10.15 – 18.00 |
Lørdag | 10.15 – 17.00 |
Søndag | 10.15 – 17.00 |
Lukket på helligdage
Adresse: Under Nordea, Skt. Clemens Torv 6, 8000 Aarhus C.
Website: www.vikingemuseet.dk
Planlægger du en ferie i Århus? Så har jeg her samlet en liste med 5 unikke oplevelser i Århus.
Mine forslag til unikke oplevelser i Århus:
- 1: Guidet tur med en hjemløs. Smilets by er ikke kun smil, shoppesteder og fortovscaféer, for bag facaderne gemmer der sig fortællinger, der ikke er til at smile af. Her udspiller sig en hverdag med misbrug, alkohol, stoffer og uskrevne gaderegler, der skal overholdes. Livet på gaden er barskt, men heldigvis skinner håbet og humoren igennem, så smilene alligevel kan brede sig. Læs mere om oplevelsen her.
-
2: Ølsmagning hos Aarhus Bryghus. Aarhus Bryghus blev startet i 2005 af Niels F. Buchwald, der tidligere var produktudviklingschef hos Royal Unibrew. Han sagde sit job op, for at starte sit eget bryggeri, og siden er det gået slag i slag for Aarhus Bryghus. Kom til ølsmagning i Aarhus Bryghus, læs mere her.
-
3: Aarhus Street food. I centrum af Århus kan du nyde mad fra hele verden på ganske få kvadrat metre. Aarhus Street food fylder din maven uden at tømme din pung. Læs mere om Aarhus Street Food her.
- 4: Kvindemuseet. Der findes kun ganske få kvindemuseer i verden, men et af dem ligger i centrum af Aarhus. Museet tilbyder en spændende, interaktiv og lærerrig dag for både store og små. Læs mit rejseblogindlæg om kvindemuseet her.
-
5: Aarhus Culture Walk. Aarhus er en by med en lang historie, der strækker sig helt tilbage til vikingernes Aros. Aarhus Culture Walk tager dig rundt til byens historiske knudepunkter og vil med garanti fortælle dig en ting eller to du ikke vidste om Jyllands hovedstad. Læs mere om Aarhus Culture Walk her.
INDHOLD I ARTIKLEN: VIKINGE MUSEUM, VIKINGEMUSEET AARHUS, OPLEVELSER I AARHUS, SEVÆRDIGHEDER I ÅRHUS, MUSEUMS I AARHUS, MUSEER I ÅRHUS, MUSEUM I ÅRHUS, VIKINGEMUSEUM ÅRHUS, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, VISITDENMARK, BLOG OM ÅRHUS, BLOG OM AT REJSE.
Artiklen indeholder affiliate links