Der er masser af skønne gratis seværdigheder i Jylland.
Jeg ved at Danmark er et dyrt land at rejse i men jeg fokusere altid på at finde gratis seværdigheder, som er værd at se.
Det har taget mig mange år at finde de 15+ bedste gratis seværdigheder i Jylland og jeg vil gerne dele dem med dig i dette indlæg, så du også kan nyde nogle af Jyllands gratis oplevelser.
Hvis du kender flere gratis seværdigheder i Jylland, som du synes er værd at se, så er du velkommen til at skrive en kommentar i kommentarfeltet.
Vil du gerne holde en billig ferie i Danmark? Jeg har skrevet en stor Guide til billige ferier i Danmark.
15+ gratis seværdigheder i Jylland
Deep Forest Art Land i Kibæk
I Kibæk gemmer der sig en stor og utrolig sjov skov fyldt med kunstværker af virkelig forskellig art.
Deep Forest Art land er kunst kombineret med en skattejagt efter kunst i skoven.
Mig og min familie brugte timer flere timer sammen i Deep Forest Art land og selvom vi var der på en overskyet dag, så var det en fed oplevelse, hvor min far fik mulighed for at være fjollet med en masse forskellig kunst.
Jeg har skrevet et stort blogindlæg om Deep Forest Art Land, med alt hvad du bør vide om skoven, før du besøger dem. Læs indlægget her (og se flere billeder af min fjollede far).
Grenen i Skagen – Toppen af Danmark
Grenen nord for Skagen er spidsen af Skagens Odde og det er et sted som du ganske gratis kan besøge (hvis du ser bort fra parkering).
Dette er en super populær seværdighed, særligt om sommeren, så kom tidligt, hvis du drømmer om at gå alene rundt på grenen.
Jeg går altid ud til grenen, fordi de store bunkers, som langsomt men sikkert er på vej ud i havet. Man kan også tage en traktor-bus med navnet “sandormen”, som ikke er gratis.
Er du heldig kan du også se sæler, når du besøger Grenen, men HUSK nu, de er vilde dyr og du skal holde stor afstand. Hvis du vil se dem tæt på, så tag en kikkert med i tasken!
Læs også >> Ferie i Skagen: Dag 1 – budgetferie i Danmark
Råbjerg mile: Danmarks største sandkasse
Danmark er langt fra et “ørken land” men Råbjerg mile er nok det tætteste vi kommer på en ørken i Danmark.
Fra den gratis parkeringsplads går man igennem små lyng stier, og pludselig åbner det store sand landskab sig. Der er sand så langt øjet rækker og overalt forsøger folk at bestige de bløde sanddynger, som vinden har skabt.
Råbjerg mile er en gratis seværdighed i Nordjylland og et smukt natur område. Hvis du ikke kender Råbjerg mile, så skal du vide det IKKE er en strand, der er faktisk lidt langt til havet.
Stedet blev skabt for mere end 300 år siden. Det skete p.g.a den store sandflugt, i det landskab som kaldes Råbjerg Stene.
Råbjerg Mile er 1000 meter lang og 1000 meter bred, og sandbunken rummer ca. 4 mio. m3 sand. På det højeste punkt er man 40 meter over havet. Hvert år flytter det sig 15 meter med vinden i øst-nordøstlig retning mod Kattegat. Da Staten købte milen i 1900 lå den 31/2km fra hvor det er nu. Siden har Milen bevæget sig yderligere ca. 1500 m i øst-nordøstlig retning mod Kattegat.
For mig er Råbjerg mile højt på listen over gratis seværdigheder i Jylland.
Jeg har skrevet et rejseblog indlæg om Råbjerg mile, så hvis du vil vide mere, så finder du alt den information du skal bruge der.
Den tilsandede kirke i Skagen
Den tilsandede kirke, eller Sankt Laurentii Kirke, som den også er kendt som, ligger ca. fire kilometer sydvest for Skagens centrum.
Kirken blev sandsynligvis opført i slutningen af 1300-tallet og har på det tidspunkt været den største kirke i Vendsyssel.
Da kirken havde problemer med at holde sig fri fra sandet, besluttede man i 1795 at ophøre med at holde gudstjeneste og kirken blev lukket. I dag er kun kirketårnet synligt.
Under jordoverfladen gemmer sig endnu rester af kirkens fundamenter og gulv, samt en døbefont, der ikke, som det øvrige inventar, blev fjernet og solgt.
Det er gratis at se Den tilsandede kirke og det er en dejlig natur oplevelse i Danmark.
Læs også >> Unikke danske kirker, du skal se!
Vigsø Batteriet – De tyske bunkers i havet i Danmark
På kysten af Vigsø kan du finde tyske bunkers fra anden verdenskrig på vej i havet.
I alt blev der bygget 46 betonbunkere og i januar 1945 havde batteriet en besætning på i alt 144 mand.
De tyske bunker er på vej i havet p.g.a kysterosionen ved stranden i Vigsø. Allerede under krigen var kysterosionen et problem, hvilket gjorde at tyskerne byggede en beskyttelsesmur af beton foran batteriet i efteråret 1944.
Muren blev hurtigt ødelagt af havet, men den vestligste del kan stadig ses fra stranden ved lavvande og stille vejr eller med en drone.
Siden 2. Verdenskrig har kysterosionen taget 140 m af kysten ved Vigsø. Derfor ligger 2/3 af batteriets bunkere nu fuldt synlige på stranden eller ude i vandet.
Jeg har skrevet et helt rejseblog indlæg om de tyske bunkers i havet.
Efter besøget ved bunkerne kan man køre et smut til Hanstholms bunkermuseum og gense hvor Olsen Banden i Jylland rendte rundt. Du kan også køre til Thorup Strand og se Gutterne fra Kutternes fiskerkutters på stranden.
Marselisborg dyrehave ved Århus
Jeg er helt vild med det faktum, at der tæt på Århus centrum ligger en 22 hektar stor dyrepark med hjorte, sikavildt, dåvildt og vildsvin.
Marselisborg Dyrehave har åben året rundt i alle døgnets lyse timer og det er en super hyggelig gratis oplevelse i Jylland.
Jeg vil næsten give dig hjorte garanti, for som du kan se, kom jeg på en helt tilfældig dag, helt tæt på en af de store søde hjorte og hvis du har æbler og gulerødder med, så kan du håndfodre hjortene.
Jeg elsker at komme i dyrehaven i Århus både alene og sammen med min familie og det bliver ikke mindre fantastisk af at det er gratis.
Note: Husk dyrene i dyrehaven er vilde dyr og hvis de ikke gider snakke med dig, bør du respektere det.
Væksthusene i Botanisk have i Århus
Væksthusene i Botanisk have ligger bogstaveligt ved siden af Den Gamle by og en kort gåtur fra kunstmuseet ARoS. Men modsat Den Gamle by og ARoS så er væksthusene gratis at besøge for både børn og voksne.
I de forskellige væksthuse kan du lærer om planterne og hvilken funktion de har for vores moderne liv. I de opstillede indkøbskurve kan du også lærer mere om hvilke eksotiske planter, der i vores hverdagsprodukter.
I væksthusene kan du komme tæt på planer og træer fra fire forskellige klimazoner. Når du går ind i Væksthusene starter du i Middelhavshuset (hvor jeg personligt kunne genkende rigtig mange træer og planter fra Alanya), derefter kommer Ørkenhuset, Bjergskovshuset og til sidst Tropehuset, hvor tropiske sommerfugle flyver rundt.
Læs mere om Botantisk have i Århus i mit blogindlæg her.
Jellingstenene i Jelling
Mange ved at Jellingestenene er super vigtig for historie og en gratis seværdighed i Jylland – som er værd at besøge!
Jellingstenene er en samlet betegnelse for de to runesten, som står foran Jelling Kirke i Jelling.
Runestenene udgør sammen med Jelling Kirke og de to kæmpegravhøje Jellingmonumenterne, som er på UNESCO’s Verdensarvliste, sammen men kun ganske få andre punkter UNESCO punkter i Jylland.
De to runesten afspejler overgangen fra den hedenske vikingetid til den kristne middelalder og blive ofte kaldt for Danmarks dåbsattest, dels fordi navnet Danmark nævnes i indskriften, dels fordi stenen er et meget håndgribeligt bevis på trosskiftet.
Den lille Jellingsten er rejst af kong Gorm til minde om Dronning Thyra i tiden omkring år 950 og indskriften lyder ’Gorm konge gjorde disse kumler efter Thyre, sin kone, Danmarks bod’. På forsiden er der tre lodrette runebånd og på bagsiden er der et lodrette runebånd. To slangehoveder øverst på bagsidens runebånd udgør den eneste udsmykning på den lille sten.
Omkring år 965 rejste kong Harald Blåtand den store runesten i Jelling. Stenen blev sat til minde om kong Haralds forældre kong Gorm og dronning Thyra. Stenens indskrift beskriver Haralds fortjenester samt samlede Danmark og gjorde Danmark til et kristen land.
På den ene side af den store sten ses Kristus og på den anden et dyr omslynget af en slange. Kristusbilledet er Nordens ældste.
Jellingestenene bør 100% kombineres med museet Kongernes Jelling (næste punkt), som er på den modsatte side af gaden og på dette gratis museum kan du lærer super meget om Jellingestenene og Danmarks historie på en sjov og interaktiv måde.
Kongernes Jelling (Jellingestenene´s museum)
På den modsatte side af gaden fra hvor Jellingestenene står, finder du det gratis museum Kongernes Jelling. Har kan du på en sjov og interaktiv måde lærer om vikingetiden, kongerne og deres byggerier, trosskiftet og Danmark.
Det er et stort museum med både videoer, kreativ udsmykning og en masse skærme som du kan klikke på og lærer en masse.
De to trolde i Mørke
I Mørke, tæt på Djursland, gemmer der sig to Thomas Dambo trolde.
De to trolde er på to forskellige placeringer men der er kun 1,6 km i mellem de to trolde. Den ene trold hedder Sigurd, the bird & the red thing. Den anden Mørkemanden Ben Chiller. De er begge lavet af Thomas Dambo.
Siden jeg skrev artiklen De to trolde i Mørke har indlægget på min blog været læst over 2000 gange om måneden. Alene det fortæller mig, at det er en super populær gratis seværdighed i Jylland.
Hvis du vil vide mere om de to trolde i Mørke, så læs mit indlæg her.
Trolden Stærke Storm i Silkeborg
I 2020 blev Trolden Stærke Storm bygget af Thomas Dambo og en gruppe frivillige i skoven ved Silkeborg Bad.
Trolden er et utrolig populært udflugtsmål og hvis du vil vide mere om Stærke Storm, så læs mit rejseblog indlæg her.
Stærke Storm er en “bror-trold” til de 2 trolde i Mørke, fordi de alle er lavet af den samme kunstner men Stærke Storm er lidt svære at finde, hvis du ikke allerede ved hvor han er. God jagt!
De efterladte Bunkers og skulpturparken i Silkeborg
En lille “bunker-skattejagt” er en sjov gør-det-selv seværdighed i Silkeborg. Kortet på billedet står foran Bunkermuseet og på det kan du se en oversigt over, hvor bunkerne er “gemt”. Du kan også se billedet her.
Jeg har selv fundet alle bunkerne. Nogle er nemme at finde, mens andre kræver du leder lidt.
Mens du leder efter bunkers, kan du også gå på udkig efter de farverige skulpturer rundt i parken. Skulpturparken rummer mere end 40 skulpturer.
Nogle skulpturer er permanente, mens andre er midlertidigt opstillede. Enkelte skulpturer har haft deres plads i parken siden 1929. De fleste skulpturer er kommet til efter KunstCentrets åbning i 1998.
Hver skulptur fortæller sin egen historie og skaber en god vandretur igennem skoven.
Himmelbjerget
Hvis du er i Silkeborg eller Skanderborg og elsker at være ude i naturen, så skal du en tur på til Himmelbjerget, som giver en fantastisk udsigt over Silkeborg søerne.
Du kan enten køre til Himmelbjerget i bil eller på cykel, men du kan også tage en hyggelig sejlads med Hjejlen fra Silkeborg til Himmelbjerget (dog ikke gratis, så hvis alt skal være gratis, så se bort fra den del).
Himmelbjerget er en 147 meter høj bakke mellem Ry og Silkeborg. Geologisk set er der tale om en såkaldt falsk bakke, idet skråningen er dannet ved, at isen i istiden har fjernet jord i den tunneldal, der senere blev til Julsø.
Himmelbjerget blev indviet i 1875. Tårnet er tegnet af arkitekt Ludvig P. Fenger på anmodning fra Tårnkomiteen, der var stiftet af papirfabrikant Michael Drewsen i 1867.
Hvis du vil have flere spænde fakta om Himmelbjerget og historien bag, så læs mit rejseblog indlæg her.
De fire muldyrs bunkers på Hvidbjerg strand
D. 5. maj 1995 blev 50 året for befrielsen fejret. I den forbindelse havde Bill Woodrows skabt de fire muldyr på gamle tyske bunkers ved Hvidbjerg strand i Blåvand. Muldyr-bunkerne er symbol på fred, da muldyr ikke kan reproducere sig.
De fire muldyr så på den smukke Hvidbjerg strand, som er perfekt at bade på, når vejret er godt i Danmark.
Det er gratis at se de fire muldyr som står på Danmarks vestligste punkt.
Læs mere om muldyr bunkerne og Blåvandshuk Fyr i mit indlæg Danmarks vestligste punkt: Blåvandshuk Fyr & Muldyr bunkers
Rundvisning med vægteren i Ribe
Dette er en super hyggelig gåtur igennem Ribe med en meget sød og underholdende vægter, som kan en masse spændende historie om Ribe.
Vægter erhveret sluttede i sin oprindelige form i 1902. Dengang var vægterens job at holde ro og orden samt sørge for at gadebelysningen var tændt i de mærke nattetimer.
Han sang en vægter sang, som skulle holde borgerne trygge samt fortælle dem klokken (og garantere vægterne ikke faldt i søvn på jobbet)
I 1935 blev det genoptaget som den turist attraktion, som det er i dag, bestående af en gratis byvandring i Ribe.
Om Vægterrundgang i Ribe: Det er gratis at komme på tur med vægteren. Det starter ved Restaurant Weis Stue. Vægterne går hver aften kl. 20.00 og kl. 22.00 fra 15.06. – 31.08. og fra 01.09. – 17.10. hver aften kl. 20.00. Turen foregår på dansk og engelsk. Læs mere om Vægterrundgang i Ribe her.
Ribe Domkirke og Ribe by (Danmarks ældste Landsby)
Der er noget helt unikt over Ribe. Det er en by som alle danske og udenlandske turister burde opleve på en varm sommerdag. Ribe er SÅ hyggelig og det føles faktisk lidt som at gå rundt i et gratis museum. Der er så meget at se indenfor et kort område og stemningen er så skøn i Ribe.
Ribe´s historie går tilbage til omkring år 710 og man kan virkelig mærke historien når man går i de små gader. Om dagen kan man se byen på egen hånd og om aftenen sammen med vægteren på en gratis byvandring (se ovenfor).
Domkirken i Ribe kan ses fra flere kilometer væk og den står stolt og stor inde midt i byen.
Ribe Domkirke blev påbegyndt omkring 1150 og var færdigbygget omkring 100 år senere i ca. 1250. Den afløste en ældre stenkirke på samme sted. Kirken er over tiden blevet både udvidet og renoveret igennem tiden.
Det er gratis at se Domkirken i Ribe og man kan for 20 kr. komme op i Ribe Domkirkes tårn. På vej op i tårnet ligger Domkirkemuseet og fra toppen af tårnet er der en fantastisk udsigt over hele området.
Jeg har skrevet en stor guide til Ribe og 15 seværdigheder i byen. Efter min mening utvivlsomt en af de bedste gratis seværdigheder i Jylland.
Vadehavet – Danmarks eneste internationale nationalpark
Vadehavet er Danmarks største nationalpark med en størrelse på 1459 km2.
Af det er 300 km2 landområde og omfatter blandt andet øerne Mandø, Fanø og Rømø.
Vadehavet er fascinerende at se på, men lad hver at prøve at gå ud i det. Jeg har stået på et ben midt i ingenting nær Esbjerg, fordi bunden sugede min sko til sig og skabte så stort et vakum at den ville ikke give slip. Min far måtte redde mig, før jeg mistede balancen (og fik en våd sok).
Området er særligt kendt for sit unikke marsk- og tidevandsområde samt et dynamisk landskab og økosystem.
Vadehavet er rasteområde for millioner af trækfugle, både som yngleområde for fugle og som opvækstområde for fisk og havpattedyr. Der lever og vokser også mange danske delikatesser østers, muslinger, rejer og søgræs.
Det er også Danmarks eneste internationale nationalpark, fordi det deles med Tyskland og Holland. Vadehavs området er på UNESCO´s liste og en af de største gratis seværdigheder i Jylland.
Læs også >> Min guide: Top 10+ seværdigheder ved Vestkysten
Esbjerg – Mennesket ved Havet
Esbjerg er rigtig kikset kaldet “Danmarks Chicago” fordi Esbjerg er Danmarks energimetropol. Esbjerg er Danmarks 5. største by og byen hvor jeg gik på mediehøjskole, før jeg begyndte at lave Radio.
Lidt nord for Esbjerg står Steen Wigg Hansens værk “Mennesket ved Havet” fra 1994. De fire unikke figurer er 9 meter høje og de kan ses fra lang afstand. Selvom de ligner hinanden, så er de alle forskellige.
Lokalt kaldes værket også for “De fire hvide mænd”.
Dette er en lille og simpel (gratis) seværdighed ved Vestkysten i Danmark, men også en hyggelig seværdighed, som jeg besøgte flere gange, da jeg gik på Mediehøjskole og efter jeg havde været på Fanø med min familie.
Christiansfeld – en dansk UNESCO landsby
Historisk set byggede man Christiansfeld på en bar mark.
Byen var et eksperiment inspireret af den herrnhutiske bevægelse og anlagt til, at indbyggerne kunne praktisere et liv med gud. Der var sørger for alle fra vugge til grav. Skolegang, uddannelse og arbejde fandtes alt sammen indenfor det lille det lille areal.
Der er en skøn stemning i Christiansfeld og jeg har allerede skrevet 3 forskellige indlæg om den smukke by.
- En Dansk UNESCO landsby – Christiansfeld
- Guide til en tur rundt i Christiansfeld by
- Dansk UNESCO landsby – Tyrstrup Kirke i Christiansfeld
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: HVAD KAN MAN LAVE I JYLLAND, RIBE DOMKIRKE, GRATIS OPLEVELSER I JYLLAND, GRATIS SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, GRATIS OPLEVELSER I VESTJYLLAND, GRATIS SEVÆRDIGHEDER I DANMARK, SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, VISITDENMARK, BLOG OM JYLLAND, BLOG OM AT REJSE, DANMARKS ÆLDSTE BY, DYREHAVEN ÅRHUS, SEVÆRDIGHEDER I ESBJERG, THOMAS DAMBO TROLDE, SILKEBORG BAD, BUNKERS I DANMARK, CHRISTIANSFELD, VADEHAVET, MULDYRS BUNKERS, OPLEVELSER DU KAN SE GRATIS I DANMARK, SEVÆRDIGHEDER DU KAN SE GRATIS I JYLLAND.
ET TIP
Et museumsbesøg behøver ikke at være kedeligt.
Sparebøssemuseet er Danmarks eneste museum med sparebøsser og er en spændende oplevelse for hele familien.
Du finder museet i Middelgade 1 i Randers midtby, der er åbent alle hverdage og så er der gratis adgang.
Udstillingen rummer 3.500 sparebøsser fra mere end 60 lande i hele verden; de ældste er fra omkring år 1650.
Derudover er der en særudstilling af gamle pengeinstitut-effekter som budtasker, sparemærker og maskiner af forskellig art.
Start med at besøge vores hjemmeside http://www.sparebossemuseet.dk
Følg vores hverdag på http://www.facebook.com/sparebossemuseet