Min guide: Top 12+ seværdigheder ved Vestkysten

Seværdigheder ved Vestkysten, Seværdigheder i Vestjylland, vestjylland oplevelser, vestjylland seværdigheder, hvad kan man lave i Danmark, de bedste oplevelser i Danmark, guide til Danmark, Rejseblog, blog om Danmark, blog om at rejse, hvad kan man se ved vestkysten, Ferie i Danmark

Danmark er et land med mange skatte – en af dem er Vestkysten.

Jeg har altid været vild med naturen ved vestkysten, den er så rå og eksotisk. Helt anderledes end resten af Danmark.

Jeg er fascineret af 2. verdenskrig og den danske vestkyst er nok det sted, hvor den danske del af historien får mest liv. Derfor indgår det også som flere af mine favorit seværdigheder ved Vestkysten.

Vestkysten i Danmark er et utroligt smukt og naturskønt område, der strækker sig langs Nordsøen. Det er kendt for sine lange sandstrande, imponerende klitlandskaber og charmerende kystbyer.

Jeg har besøgt Vestkysten, eller Vestjylland om man vil, et utal af gange. Som barn gik campingferien ofte ud mod Danmarks vestlige kyst og som voksen er jeg meget i sommerhus i Vester Thorup.

I denne artikel vil jeg dele nogle af de bedste seværdigheder, der pryder denne kystlinje, og forhåbenlig overbevise dig om, hvorfor dette område er et must-visit for enhver naturelsker og eventyrlysten rejsende.

Fakta om Ribe, ting du ikke vidste om Ribe, Ribe, Ribe Danmark, Seværdigheder i Ribe, Seværdigheder i Vestjylland, Fakta om Danske byer, Opleveser i Ribe,
Smukke Ribe ved solnedgang.

Derfor synes jeg også det ville være passende at lave en inspirations guide med mine Top 10 seværdigheder ved Vestkysten. Altså de 10 seværdigheder i Vestjylland, som jeg synes er værd at se.

Nederst på siden kan du også finde spændende oplevelser ved vestkysten, som kan gøre din ferie ekstra speciel.

Min guide: Top 10 seværdigheder ved Vestkysten

Ribe, Ribe Danmark, Seværdigheder i Ribe, Seværdigheder i Vestjylland, Opleveser i Ribe, hvad kan man lave i Ribe, Domkirke, Ribe Domkirke, Danske Domkirker

Ribe – Danmarks ældste Landsby

Der er noget helt unikt over Ribe. Det er en by som alle danske og udenlandske turister burde opleve på en varm sommerdag.

Ribe´s historie går tilbage til omkring år 710 og man kan virkelig mærke historien når man går i de små gader. Der er stemning og masser at se i Ribe. Om dagen kan man se byen på egen hånd og om aftenen sammen med vægteren på en gratis byvandring.

Jeg har skrevet en stor guide til Ribe og 15 seværdigheder i byen. Efter min mening utvivlsomt en af de bedste seværdigheder ved Vestkysten.

Thorup strand, stranden i Thorup, Gutterne på Kutterne, Fiskekuttere på stranden, fiskebåde på stranden, Seværdigheder i Nordjylland, Oplevelser i Danmark, Oplevelser i Jylland, Seværdigheder ved Vestkysten, Seværdigheder i Vestjylland, vestjylland oplevelser, vestjylland seværdigheder, hvad kan man lave i Danmark, de bedste oplevelser i Danmark, guide til Danmark, Rejseblog, blog om Danmark, blog om at rejse, hvad kan man se ved vestkysten, Ferie i Danmark

Thorup strand – Fiskekutterne på stranden

Vigsø batteri, bunkers i havet, Vigsø bunkers, bunkers i danmark, Olsen banden 3, Olsen Banden i Jylland, oplevelser i Nordvestjylland, Oplevelser i Hanstholm, Seværdigheder i Hanstholm, Seværdigheder i Nordvestjylland, seværdigheder i Vestjylland, Seværdigheder i Nordjylland, Oplevelser i Danmark, Oplevelser i Jylland, sjove bunkers i Danmark

Vigsø Batteriet – De tyske bunkers i havet i Danmark

På kysten af Vigsø og andre nærliggende områder finder du mange imponerende tyske bunkers, der vidner om fortiden.

I alt blev der bygget 46 betonbunkere i stillingen. I januar 1945 havde batteriet en besætning på i alt 144 mand.

Det der er unik er at de tyske bunker er på vej i havet p.g.a kysterosionen ved stranden i Vigsø. Allerede under krigen var kysterosionen et problem, hvilket gjorde at tyskerne byggede en beskyttelsesmur af beton foran batteriet i efteråret 1944.

Muren blev hurtigt ødelagt af havet, men den vestligste del kan stadig ses fra stranden ved lavvande og stille vejr eller med en drone.

Siden 2. Verdenskrig har kysterosionen taget 140 m af kysten ved Vigsø. Derfor ligger 2/3 af batteriets bunkere nu fuldt synlige på stranden eller ude i vandet.

Efter besøget ved bunkerne kan man køre et smut til Hanstholms bunkermuseum og gense hvor Olsen Banden i Jylland rendte rundt.

Jeg har skrevet et helt rejseblog indlæg om de tyske bunkers i havet.

De hvide mænd, De hvide mænd esbjerg, seværdigheder ved vestkysten, oplevelser ved vestkysten, oplevelser i Esbjerg, Esbjerg seværdigheder

Esbjerg – Mennesket ved Havet

Esbjerg er rigtig kikset kaldet “Danmarks Chicago” fordi Esbjerg er Danmarks energimetropol. Esbjerg er Danmarks 5. største by og byen hvor jeg gik på mediehøjskole før jeg begyndte at lave Radio.

Tidligere var Esbjerg Danmarks største fiskerihavn med 600 fartøjer, og byen havde rygte for at lugte af fisk.

I dag er der ikke længere industrifiskeri i Esbjerg men i stedet energi med blandt andet en af verdens største vindmøllehavne.

Lidt nord for Esbjerg står Steen Wigg Hansens værk “Mennesket ved Havet” fra 1994. De fire unikke figure er 9 meter høje og de kan ses fra lang afstand. Selvom de ligner hinanden, så er de alle forskellige.

Lokalt kaldes værket også for “De fire hvide mænd”.

Dette er en lille og simpel (gratis) seværdighed ved Vestkysten, men også en hyggelig seværdighed, som jeg besøgte flere gange, da jeg gik på Mediehøjskole og efter jeg havde været på Fanø med min familie.

Vadehavet, Vadehavet i Danmark, Unesco Danmark, havet i Danmark, visit Rømø, Seværdigheder i Vestjylland, Vestjylland Seværdigheder
Visit Rømø var så imponeret over dette foto, at de har bedt om lov til at hænge det op. Jeg sagde naturligvis ja.

Vadehavet – Danmarks eneste internationale nationalpark

Vadehavet er Danmarks største nationalpark med en størrelse på 1459 km2.

Af det er 300 km2 landområde og omfatter blandt andet øerne Mandø, Fanø og Rømø. Fanø og Rømø er begge på denne liste over seværdigheder ved Vestkysten, men jeg har stadig til gode at besøge Mandø.

Vadehavet er fascinerende at se på, men lad hver at prøve at gå ud i det. Jeg har stået på et ben midt i ingenting nær Esbjerg, fordi bunden sugede min sko til sig og skabte så stort et vakum at den ville ikke give slip. Min far måtte redde mig, før jeg mistede balancen.

Området er særligt kendt for sit unikke marsk- og tidevandsområde samt et dynamisk landskab og økosystem.

Vadehavet er rasteområde for millioner af trækfugle, både som yngleområde for fugle og som opvækstområde for fisk og havpattedyr. Der lever og vokser også mange danske delikatesser østers, muslinger, rejer og søgræs.

Det er også Danmarks eneste internationale nationalpark, fordi det deles med Tyskland og Holland. Vadehavs området er på UNESCO´s liste og en af de bedste gratis seværdigheder ved Vestkysten.

Tirpitz museum, Museum Tirpitz, bunkermuseum, vestjylland seværdigheder, varde seværdigheder, varde oplevelser, rejseblog, dansk rejseblog

Tirpitz Bunkermuseum

Tirpitz museet ligger i det frede klitlandskab ved Blåvand. På Tirpitz museet er der fire faste udstillinger og en skiftende udstilling.

Hvis du ligesom mig, finder 2. verdenskrig´s historie fascinerende, så vil du med sikkerhed også synes, at Tirpitz museet er virkelig spændende.

Museets største attraktion er Tirpitz-bunkeren, hvilket måske giver sig selv, når det er museets navn. Men der er også en udstilling om Vestkysten og om Rav.

Jeg har skrevet indlægget Seværdighed: Tirpitz bunkermuseum i Blåvand om museet.

Fanø museum, Fanø museum Nordby, Skipper museum, skibsmuseum, museer på Fanø, oplevelser på Fanø, Oplevelser i Nordby, Seværdigheder i Nordby

Fanø

Hvis du er til unik ø-kultur, så skal du besøge Fanø nær Esbjerg. Efter en kun 12 minutter lang færgetur også står du i Nordby, som er en af Danmarks mest idylliske byer.

Hvis du har lyst til at besøge Nordby, så anbefaler jeg, at du tager et kig på mit indlæg Fanø guide: Seværdigheder i Nordby, hvor du får en overblik over nogle af Fanø´s bedste oplevelser.

Du kan også tage dit telt eller campingvogn med til Fanø og holde en hyggelige ferie der.

st george, sankt george,  Strandingsmuseum St. George, HMS St. George, seværdigheder ved vestkysten, oplevelser ved vestkysten, Seværdigheder ved vestjylland

Strandingsmuseum St. George

St. George Strandingsmuseum var noget af det min far gerne ville se på vores sommerferie til Vestkysten. Jeg var helt med på idéen.

Da vi stod ud af bilen, var vi ved at blæse omkuld. Vi var i juli måned. Det er ikke noget at sige til, at skibe gik på grunde i Vestjylland.

Strandingsmuseum St. George er en stor flot udstilling, fortalt i både billeder, tekster og film. Der er noget for både store og små på museet og vi brugte et par hyggelige timer med at se museet.

Museet går i dybden med skibet St. George men også mange andre strandet skibe. Man kan læse om livet på skibet og om livet for dem, som sidder og venter på, at sømændene kommer hjem.

Læs mere om St. George på museet i mit rejseblog indlæg

Blåvandshuk fyr, fyret ved blåvand, Blåvand Huk, Blåvand fyr, danske fyrtårne, smukkeste danske fyrtårne, varde fyrtårn,
Min far som fin model i Blåvandhuk fyr, en skøn seværdigheder ved Vestkysten

Blåvandshuk Fyr – Danmarks vestligste punkt

Danmark er et forholdsvis lille land, så det er muligt at besøge både de østligste, nordligste, sydligste og vestligste punkter. Og sidste nævnte, altså det vestligste, ligger ved Blåvandshuk.

Og ved Blåvandshuk ligger der et fyrtårn, som du kan komme op i og se den smukke udsigt. Ligesom mig og min far har gjort.

Hvis du vil vide mere, så læs mit rejseblog indlæg Danmarks vestligste punkt: Blåvandshuk Fyr & Muldyr bunkers.

Blåvand, de fire muldyr, bunkers i vestjylland, vestjylland seværdigheder, seværdigheder i vestjylland, seværdigheder i Varde, Seværdigheder i Blåvand, hest bunkers,
Udsigten til alle fire muldyr bunkers sammen med fyret

Vestkystens forladte bunkers

Der er mange bunkers langs den danske vestkyst og selvom de teknisk set bare er noget gammel beton, som med tiden er blevet af landskabet, så er de også en sjov oplevelse. Bunkerne er gratis seværdigheder ved Vestkysten, med undtagelse af de få, som er museum i dag.

Ved Blåvandshuk kan du opleve de sjove muldyrs bunkers, men grundlæggende kan du opleve bunkers flere steder i Vestjylland og jeg kan på det kraftigste anbefale at gå på jagt efter dem.

Rømø strand, Rømø guide, stranden ved Rømø, seværdigheder ved Vestkysten, seværdigheder i vestjylland, vestjylland seværdigheder, vestjyske seværdigheder,
Hvis dette ikke er Danmark, når det er smukkest, så ved jeg ikke hvad det er!

Strandene på Rømø

På næsten alle strandende på Rømø kan man køre bil på. Det skyldes at sandet helt ud til vandet er hårdt nok til at biler (som udgangspunkt) ikke synker i.

Både som barn og voksen har min far kørt mig og min familie tur på stranden i Rømø. Jeg husker det som en sjov oplevelse, som også mange andre benytter sig af.

Jeg husker også hvordan mig og mine søskende badet i havet som børn og hvordan vi kunne se de store rødspætter igennem det klare vand.

I 2020 besøgte jeg også stranden og den så præcis ud som jeg huskede den!

Rømø er ikke en ø, som byder på de største seværdigheder ved vestkysten men øens stande er bestemt et besøg værd. Der er også årligt et Veteranmotorløb på Rømø stand.

Hjerl Hede, Hjerl hede friluftmuseum, seværdigheder på vestkysten, seværdigheder i vestjylland, vestjylland oplevelser, oplevelser i vestjylland, oplevelser på vestkysten, open air museer, landbrugsmuseum, museer med huse,
Hjerl Hede, Hjerl hede friluftmuseum, seværdigheder på vestkysten, seværdigheder i vestjylland, vestjylland oplevelser, oplevelser i vestjylland, oplevelser på vestkysten, open air museer, landbrugsmuseum, museer med huse,

Hjerl Hede

Frilandsmuseet er et bondegårds versionen af Den Gamle By i Århus. Hvor man i Den gamle by har fokus på, hvordan folk boede i byområderne før i tiden, har Hjerl Hede fokus på, hvordan man boede ude på landet.

Der er karakterer/skuespillere rundt i byen, som er med til at gøre historien mere levende. Præsten brød dog lidt karakter, da ham var alene med mig og min familie i sommers. Det startede med en masse sjove vidensudveksling, men han kunne høre på min viden, at jeg ikke var bosat i Danmark. Da han fandt ud af jeg boede i Alanya, forsvandt lidt af “Præsten fra 1800-tallet” og en mere unik samtale begyndte, for han var nemlig også en Alanya-fan.

Hjerl Hede er et hyggeligt sted. Bestemt for børnefamilier men også for 3 voksne, som mig og mine forældre jo er. Jeg synes det er super spændende at lære om Danmark og livet for ikke så længe siden. At se hvor meget vores land har forandret sig på få generationer er meget fascinerende og lærerigt.

Der er entré for at komme ind i Frilandsmuseet Hjerl Hede men det er det hele værd, for dette er bestemt en af de bedste seværdigheder ved Vestkysten.

Mønsted Kalkgruber, Mønsted kalkminer, Viborg Kalkminer, Viborg kalkgruber, multimedie show i Mønsted, flagermus i mønsted, Oplevelser i Viborg, Viborg oplevelser for børn, Seværdigheder for børn i Viborg

Mønsted Kalkgruber – Verdens største kalkmine

Jeg elsker kalkminer. Aner ikke hvorfor?

Det hænger nok sammen med nogle gode barndoms minder, hvor mine forældre tog mig og min søskende med ind i de store danske kalkminer.

Grotter er ikke noget, vi har meget af i Danmark og kalkminernes historie er også utrolig spændende.

Mønsted kalkgruber er verden største kalkminer og dermed også stedet man får mest for pengene.

(Mønsted kalkgruber ligger lige på kanten af Vestjylland, men det skader vist ikke, at have dem på min liste over seværdigheder på Vestkysten)

Bovbjerg fyrtårn, Bovbjerg Fyr, fyrtårn på vestkysten, Fyrtårn i Vestjylland, Fyrtårn i Lemvig, Lemvig Fyrtårn, Rød Fyrtårn, Danske fyrtårn, smukke danske fyrtårn

Bovbjerg fyr

Bovbjerg fyr er et anduvningsfyr. Dette fyr er på den danske vestkyst, tæt ved Lemvig.

Dette fyr er malerisk smukt at se på. Placeringen er helt, helt korrekt i smukke landskab og det ligger helt op ad de højde skrænter, som man kender vestkysten for.

For et lille beløb kan man komme op i toppen af fyrtårnet og nyde udsigten. Men kan kan også gå ind i fyrebygningen og se en gratis kunstudstillingen eller nyde kop kaffe fra fyret lille café.

Området omkring Bovbjerg Fyr er der også nogle skønne vandreruter, men husk: det blæser på vestkysten.

Læs også >> Smukke danske fyrtårne, du skal se

Nordby, største by på Fanø, danske øer, oplevelser på danske øer, Fanø guide, hvad kan man se på Fanø, hvad kan man lave på Fanø,

Spænde oplevelser i Vestjylland

Hvis du skal til vestkysten i Vestjylland og gerne vil have en unik og anderledes oplevelse, så kan du her finde spændende oplevelser (oplevelsesgaver og oplevelses idéer med reklamelinks)

Hvis du køber en af disse oplevelser via mit link, så støtter du samtidig min rejseblog, uden at det koster dig en krone!

Guidet Puch Maxi Tur med Maxitours

Thyborøn og Puch Maxi er stærkt forbundet. Man kan måske endda gå så langt at påstå, at epicenteret for ‘maxier’ med mælkekasse må være netop Thyborøn. 

Tvivler du, må du jo opleve det med egne øjne, når du rider på ryggen af en af de ikoniske knallerter på en tur “rundt æ havn” til en uformel snak om det barske, hjertelige og ligetil liv, der leves på egnen. Den lokale guide tager dig med rundt i en by, der stinker af fisk og penge, og du oplever Thyborøn ‘backstage’.

Så spænd hjelmen, tjek om mælkekassen sidder forsvarligt og kom op i gear med denne unikke oplevelse.

Sælsafari med Jyllandsakvariet

Hvis turen går til Thyborøn, så bør du gøre tre ting: Besøge det meget unikke sneglehuset museum, køre på en Puck maxi og tage på en Sælsafari.

Limfjorden er sælernes domæne. På en Sælsafari bevæger båden sig tæt på sælerne. Måske svømmer en nysgerrig, legesyg sæl endda nærmere båden for at se, hvem den mærkelige ”fisk” er, der har fundet vej ind i deres verden. Sælerne er Danmarks største rovdyr og alligevel er de så super nuttet at se på. Og en sælsafari er en unik måde at se dem på tæt, men også sikkert hold.

Hvis du gerne vil se sælerne tæt på, så køb denne 1 times sælsafari med guide her.

Windsurfing – Cold Hawaii

Windsurfing er en fed udendørs oplevelse og som barn husker jeg, hvor seje vindsuferne så ud ved vestkysten. Danmark er kendt som Cold Hawaii, fordi vi har de gode bølger som Hawaii, men ikke den varme temperatur.

Kender du en som er glad for action, vand og uforglemmelige oplevelser, så skal personen uden tvivl en tur til Klitmøller, hvor bølger og vejr næsten altid er skræddersyet til en fed dag på vandet.

Dette er den perfekte oplevelse til dem, som gerne vil stifte bekendtskab med sporten, men selvfølgelig også oplagt, som en udfordrende oplevelsesgave til ham eller hende, det trænger til et uforglemmeligt minde.

Hvis du vil vide mere om Windsurfing så se hele artiklen her

gdansk, Seværdigheder i Gdansk, Gdansk polen, guide til Gdansk, gdansk dansk guide, seværdigheder i Polen, Polen seværdigheer, Oplevelser i Gdansk, rejser til Gdansk, Fly til Gdansk, rav museet gdansk, amber museum gdansk,
En MEGET stor klump rav fra Rav museet i Gdansk, Polen. Så stor en klump finder du nok ikke ved den danske vestkyst, men du kan jo prøve.

Ravsafari med Jyllandsakvariet

Historien fortæller, at da gudinden Frejas tårer ramte havet, forvandlede de sig til rav. Mange år efter kan vi i dag være heldige at finde “gudindetårer”, hvis vi ved, hvor vi skal lede.

Hvis du besøger Tirpitz bunkermuseum, så vil du med sikkerhed så lyst til at tage ud og lede efter rav, når du har set deres rav udstilling.

Hvis du vil have lidt hjælp til, hvor du skal lede efter rav (og øge din chance for at finde det) så tag på en Ravsafari med Jyllandsakvariet. Oplevelsen består af 1,5-2 timers guidet ravtur, læring om hvor, hvornår og hvordan du finder rav og hvis du er heldig, finder du måske også små stykker rav.

Køb oplevelsen med Ravsafari her.

Østerssafari i Limfjorden

Nogle omtaler dem som en delikatesse uden mage, hvor andre igen bruger mindre flatterende ord, som bussemand, om de små skaller.

Østers kan virkelig dele vandene –  dog ikke så meget, at man ligefrem kan gå tørskoet på jagt efter dem.

På østerssafari kan du indfange den friske fjordduft, mens du går på jagt i Limfjordens spisekammer, og efterfølgende tilbereder de friskfangede østers. Måske en østersforskrækket person endda kan omvendes?

Hvis du gerne vil prøve at på Østersafari, så læs mere om oplevelsen her.

PIN IT!

Seværdigheder ved Vestkysten, Seværdigheder i Vestjylland, vestjylland oplevelser, vestjylland seværdigheder, hvad kan man lave i Danmark, de bedste oplevelser i Danmark, guide til Danmark, Rejseblog, blog om Danmark, blog om at rejse, hvad kan man se ved vestkysten, Ferie i Danmark
Seværdigheder ved Vestkysten, Seværdigheder i Vestjylland, vestjylland oplevelser, vestjylland seværdigheder, hvad kan man lave i Danmark, de bedste oplevelser i Danmark, guide til Danmark, Rejseblog, blog om Danmark, blog om at rejse, hvad kan man se ved vestkysten, Ferie i Danmark

INDHOLD I ARTIKLEN: HVAD KAN MAN LAVE I VESTJYLLAND, RIBE BY, OPLEVELSER I VESTJYLLAND, SEVÆRDIGHEDER VED VESTKYSTEN, OPLEVELSER PÅ VESTKYSTEN, SEVÆRDIGHEDER I DANMARK, SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, REJSEBLOG, OPLEVELSER I DANMARK, VISITDENMARK, BLOG OM VESTJYLLAND, BLOG OM AT REJSE, DANMARKS ÆLDSTE BY, BUNKERS I DANMARK, VADEHAVET, HJERL HEDE, FRILANDSMUSEUM, RØMØ, STRANDE MAN KAN KØRE PÅ, FANØ, NORDBY, DEN ÆLDSTE BY I DANMARK, KLOSTER, DANSK KLOSTER.

2 Comments

  1. Kære Tea
    Jeg fik vist trykket på noget forkert ville gerne om jeg kunne få en kopi af din guidede tur 12 seværdigheder langs vestkysten.
    Bh Jette

    1. Hej Jette. Hvis du sender mig en mail, så vil jeg gerne sende teksten til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.