17 grundlæggende ting, du skal vide om Islam

Islam, Israel, Dome of Rock, religiøse steder i Israel, Religiøse steder i Jerusalem, Jerusalem guide, Muslim, moské

Jeg tror på, at jo mere man forstår omkring andres kulturer og religioner, jo mere fred bliver der i verden.

Det fremmede skræmmer os af natur, og den bedste måde at bekæmpe det, er ved at gøre det fremmede til det velkendte.

Jeg er vokset op i Danmark med danske forældre. Vi er alle døbt og konfirmeret. Islam var ikke noget der var omkring os og jeg er forholdsvis langt inde i min folkeskole, før jeg får en forståelse for at der findes andre religioner og hvad det betyder. Jeg er faktisk så gammel, at jeg har haft kristendom i skolen (nu hedder der religion), som meget romantisk bestod i min skønne klasselære læste bible historier højt for os mens vi sidste vores madpakker. Der er ikke noget galt i det, men jeg er enig i, at som samfundet udviklede sig i 90érne, så var der brug for forandring.

Da jeg ikke er vokset op med islam omkring mig, så har det også været noget, jeg aktivt har skulle vælge at lærer om. Det billede de danske politikere og medier tegner af islam, er ikke særlig lærerigt. Faktisk er jeg ikke et sekund i tvivl om at 99,9% af alle politikere og danske medier ville have godt at et lyn-kursus i islams næstekærlighed og grundregler, før de udtaler sig. Men det er en helt helt anden snak, som jeg ikke orker at tage.

JEG vil gerne bidrage aktivt til, at mine muslimske venner får mere respekt for det de tror på og forståelse for HVAD det er de tror på. Dumme kommentarer ala “alle muslimer er terrorister” er så ekstraordinært uintelligent at sige og er på niveau med at sige alle jyder er indavl og pædofile (ja, det gør av, når man selv bliver svinet, og jeg er endda selv er jyde).

Læs også >> Guide: 10 ting du skal vide om Ramadanen
Hva d er sikhisme, sikhisme religion, hvorfor går folk med turban, hvad er en turban, er en turban et religiøst symbol, hvad tror sikhs på, tror sikhs på gud, sikh og muslim, er en sikh en muslim
Dette er utvivlsomt en af de mest symbolske billeder, jeg nogensinde har taget. Mr. Turban giver hånd til Mr. Muslim i Israel, lige foran Dome of the Rock (moskeén med guld kuple midt i Jerusalem). Mr. Muslim ville meget gerne konvertere Mr. Turban til islam, og Mr. Turban tog det utrolig pænt.

Med 7 år i Tyrkiet, en muslimsk kæreste og svigerfamilie og som rejseleder i 25+ moskéer, så vil jeg gerne opfordre alle til at bruge et par minutter på at læse disse 17 grundlæggende ting, du skal vide om Islam og meget gerne søge mere viden efterfølgende. Jeg tager udgangspunkt i islam, set fra en tyrkisk vinkel.

17 grundlæggende ting, du skal vide om Islam

 • Islam er en monoteistisk tro, som betyder det er en tro med én gud, ligesom f.eks. Kristendommen og Jødedommen. Det er som den samme gud i alle 3 religions. Allah er gud.
 • Islams ”præste” kaldes for en Imam. Hver moske her deres egen imam og man have gennemfør en ”Imam uddannelse” for at kunne kalde sig Imam, ligesom man skal for at kunne kalde sig præst.
 • Imamer kan ikke vie, men derimod kun velsigne folk i Tyrkiet. Det er kun offentlige ansatte som kan vie ægtefolk. For mange troende muslimer betyder Imamens velsignelse mere end deres officielle vielsespapirer. Opdelingen af stat og religion indenfor vielser har også en mørk side, nemlig at nogle mænd er imam velsignet med en kæreste/kone og viet af det offentlige med en anden kæreste/kone. Jeg kender til flere tyrkiske mænd, som har brugt dette tricks for at holde på deres europæiske kæreste mens deres kone bor hjemme i landsbyen med børnene. Frygteligt men sandt og bestemt ikke formålet med at blive velsignet af en Imam vs. viet.
 • I Tyrkiet og mange andre muslimske lande er det ikke velset at imamerne blander sig i politik.
Læs også >> 6 mystiske ting, som sker når du faster under ramadanen
Olympos, Olympus Tyrkiet, Olympia Tyrkiet, hippie by Tyrkiet, uberørte steder i Tyrkiet, dansk rejseblog, rejseblog om Tyrkiet, Rejseblog
 • Islam er Tyrkiets største religion. Nogle tal siger at 99,8% af den tyrkiske befolkning er muslimer, men det skyldes at man tager statistikken med udgangspunkt i folks TC kort (person data kort), hvor man registreres efter forældrenes religion ved fødslen og med mindre folk aktivt indsender et officielt dokument til staten med ændring af deres religion, så forbliver de muslimer i statistikkerne, selvom de bliver ateister eller skifter religion (ala man som dansker aktivt skal melde sig ud af folkekirken). Husk også at selvom de er muslimer, så kan de godt have et afslappet forhold til deres religion og f.eks. drikke alkohol eller have en kæreste. Personligt kan jeg sige, at jeg over de sidste par år har oplevet flere og flere tyrkiske venner som er gået fra at kalde sig muslimer og endda bede, til at skrifte at ateisme. Nogle er endda begyndt at spise svinekød, bare for at vise de ikke længere ser sig selv som muslimer.
 • Islam er inddelt i flere retninger. De tre hovedretninger Sunni, Shia og Khariji. Hovedparten af de tre grupper er i stand til stort set at have samme religiøse udøvelse, men visse teologiske og især politiske anliggender deler dem.
 • Den største gruppe er sunni-muslimerne, der udgør ca. 85% af alle muslimer i hele verden og 80,5% af muslimerne i Tyrkiet.
 • Delingen af islam i de to retninger, sunni-islam og shia-islam, udspringer af en uenighed om, hvem der kunne betragtes som retmæssig leder efter Muhammed.
Læs også >> Svært at være kæreste med muslim
Mevlana festival, festival med mevlama, festival i Tyrkiet, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Konya tyrkiet, guide til Konya, Mevlana museum, Mevlana digTyrkiet, seværdigheder i tyrkiet, guide til Tyrkiet, Tyrkiet
 • Sufi er også en retning af Islam, som stammer fra Tyrkiet og anses som islamiske mystikere, der fokuserer på åndelig fordybelse. Sufi er kendt for deres hvide mandlige dansere som drejer og drejer rundt og ser fantastiske ud. Grundlæggeren af Sufi er Mevlana ((Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî), som ligger begravet i Konya, Tyrkiet. Hans grav er i dag et gratis museum som mange pilgrimsrejsende besøger. Han har også en årlig festival, som jeg har besøgt. Læs om Mevlana´s festival her og læs om seværdighederne i Konya her.
 • Islams hellige bog hedder koranen. Koranens hellige skrift, blev åbenbaret i brudstykker til Muhammed over mere end 22 år (fra 619-632) igennem ærkeenglen Gabriel.
 • Muhammed siges at være analfabet, hvilket bruges som et argument for, at Koranens ord er sande og stammer fra Gud, da Muhammed ikke kunne have læst sig til sin viden andre steder. Koranen kan fortolkes forskelligt, da dele af den er skrevet i billeder, digt m.m. hvilket skaber uenighed. Den største uenighed er om kvinder skal bærer tørklæde eller ej.
 • Islam består af 5 søjler, som rettroende skal følge. De er 1. Trosbekendelsen (shahada), 2. Bønnen, 3.Fastemåneden (ramadan), 4. Almisse (Zakah), 5. Pilgrimsfærden (Hajj)
 • Koranen består af 114 suraer (kapitler). Den er skrevet i det 6- århundred. og er skrevet på arabisk.
 • Mens kristne har kirker, så har muslimer moskéer. Der er regler for hvordan både mænd og kvinder skal klæde sig for at gå ind i en moské (gælder både muslimer og alle andre)
Læs også >> 12 usagte regler i tyrkisk kultur, som du skal kende
Dipkarpaz, Nordcypern, Cypern, Dipkarpaz Nordcypern, landsbyer på cypern,
 • Kvinderne er velkommen i moskeen, hvor de har deres egen afdeling (typisk på over etagen), men kvinder opnår større belønning fra gud ved at bede i hjemmet.
 • Der er bøn 5 gange om dagen. Det er dog kun de mest hardcore muslimer som gennemfører alle 5 bønner hver dag (min svigermor når en del dagligt, men hun er også hjemmegående husmor) De 5 bønner er: Morgenbønnen (Fajr), Middagsbønnen (Dhuhr) Eftermiddagsbønnen (Asr), Aftenbønnen (Maghrib), Nattebønnen (Isha)
 • Fredagsbønnen er den vigtigste bøn, hvor man kan se mange muslimske mænd indeni og ofte også udenfor moskéen til middagsbønnen.  Man vil blive tilgivet alle sine synder, såfremt man møder op til fredagsbønnen vasket og ren og fremsiger sine bønner.  

Hvis du gerne vil i gang med at forstå Islam bedre, så har jeg selv haft stor glæde af at læse bogen Da månen blev delt (reklamelink) som er en rigtig let forståelig og spændende bog om Muhammed og hans liv samt hvordan Islam blev til.

4 Comments

 1. Birger Jørgensen

  Man siger ikke at islam er terrorister. Men at alle terrorister er islam.Det er en stor forskel.
  Jeg er ven med en del Tyrker og er meget glad for at besøge dem hver gang

  1. Du har ret, det er vist sådan man siger.
   Håber alligevel jeg fik budskabet ud.

 2. Rigtig dejligt at læse om islam på en ikke negativ måde. Der er alt for mange fordomme omkring islam som overhovedet ikke er sande – naturligvis er der ekstremister inden for islam lige som der også er inden for andre religioner. God læsning og dejligt at blive lidt klogere på islam…

  Tak 🙂

  1. Hej Peter.
   Er glad for du sætter pris på det jeg har skrevet.
   Høflig og rolig viden er forhåbentlig vejen frem, for dem, som gerne vil uddanne sig selv.
   Resten kan vi ikke redde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.