jellingestenene, gratis seværdigheder i jylland, jylland seværdigheder, stenene i jelling, jellinge sten, vikinge sten i danmark, viking punkter i Danmark, vikinger i jylland, oplevelser i jylland, gratis oplevelser i jylland, oplevelser i vejle, seværdigheder i Vejle

UNESCO er verdensarvslisten og et international koncept.

Der er i alt seks UNESCO punkter i Danmark. Tre af dem i Jylland og Tre af dem på Sjælland.

I dette indlæg går jeg i dybden med de tre UNESCO punkter i Jylland, som jeg alle har besøgt og synes DU også bør besøge!

Hvad er UNESCO Verdensarvslisten?

UNESCO Verdensarvslisten er skabt for at beskytte verdens kultur- og naturarv mod ødelæggelse. Det kan for eksempel være historiske bygninger, bydele, religiøse monumenter eller særligt unikke naturområder, som f.eks Pamukkale i Tyrkiet.

Listen spænder imellem alt fra Anne Franks dagbog til de underjordiske byer i Cappadocia.

Brødremeninghedens kirke, Unesco kirke, Christiansfeld, Unesco Danmark, Unesco oplevelser i danmark, Sønderjylland, brødremeningheden christiansfeld, oplevelser i danmark, historiske kirker, danske kirker, rejseblog, travelbogger, danish travelblogger, travelblogger denmark, christiansfeld, guide til christiansfeld,

Christiansfeld by

Christiansfeld er en charmerende by beliggende i Sønderjylland i Danmark. Byen blev grundlagt i 1770érne af Herrnhuter-brødremenigheden og er kendt for sin unikke arkitektur og kulturhistoriske betydning.

Historisk set byggede man Christiansfeld på en bar mark men i dag er det ét af kun tre UNESCO punkter i Jylland, Danmark.

Christiansfeld var et eksperiment inspireret af den herrnhutiske bevægelse og anlagt til, at indbyggerne kunne praktisere et liv med gud. Der var sørger for alle fra vugge til grav. Skolegang, uddannelse og arbejde fandtes alt sammen indenfor det lille det lille areal.

Christiansfeld er berømt for sine honningkager og honningkagehuse, der stadig produceres og sælges i byen den dag i dag. Besøgende kan udforske de brostensbelagte gader, de smukke huse og nyde den autentiske atmosfære. Christiansfeld er en unik perle med sin historie, arkitektur og kulturelle traditioner.

Byen er blevet anerkendt som en del af UNESCO’s verdensarvliste på grund af sin velbevarede bebyggelse. Christiansfeld har været på verdensarvslisten siden 2015.

Der er en skøn stemning i Christiansfeld og jeg har allerede skrevet 3 forskellige indlæg om den smukke by.

jellingestenene, gratis seværdigheder i jylland, jylland seværdigheder, stenene i jelling, jellinge sten, vikinge sten i danmark, viking punkter i Danmark, vikinger i jylland, oplevelser i jylland, gratis oplevelser i jylland, oplevelser i vejle, seværdigheder i Vejlejellingestenene, gratis seværdigheder i jylland, jylland seværdigheder, stenene i jelling, jellinge sten, vikinge sten i danmark, viking punkter i Danmark, vikinger i jylland, oplevelser i jylland, gratis oplevelser i jylland, oplevelser i vejle, seværdigheder i Vejle
Jellingestenene i juli måned vs. december

Jellingstenene i Jelling

Mange ved at Jellingestenene er super vigtig for historie og det er også derfor det er på UNESCO verdensarvslisten i Danmark.

Jellingstenene er en samlet betegnelse for de to runesten, som står foran Jelling Kirke i Jelling.

Runestenene udgør sammen med Jelling Kirke og de to kæmpegravhøje Jellingmonumenterne, som har været på UNESCO’s Verdensarvliste siden 1994.

De to runesten afspejler overgangen fra den hedenske vikingetid til den kristne middelalder og blive ofte kaldt for Danmarks dåbsattest, dels fordi navnet Danmark nævnes i indskriften, dels fordi stenen er et meget håndgribeligt bevis på trosskiftet.

Omkring år 965 rejste kong Harald Blåtand den store runesten i Jelling. Stenen blev sat til minde om kong Haralds forældre kong Gorm og dronning Thyra. Stenens indskrift beskriver Haralds fortjenester samt samlede Danmark og gjorde Danmark til et kristen land.

Den lille Jellingsten er rejst af kong Gorm til minde om Dronning Thyra i tiden omkring år 950 og indskriften lyder ’Gorm konge gjorde disse kumler efter Thyre, sin kone, Danmarks bod’. På forsiden er der tre lodrette runebånd og på bagsiden er der et lodrette runebånd. To slangehoveder øverst på bagsidens runebånd udgør den eneste udsmykning på den lille sten.

På den ene side af den store sten ses Kristus og på den anden et dyr omslynget af en slange. Kristusbilledet er Nordens ældste.

Jellingestenene bør 100% kombineres med museet Kongernes Jelling som er på den modsatte side af gaden og et gratis museum kan du lærer super meget om Jellingestenene og Danmarks historie på en sjov og interaktiv måde.

Læs også >> Guide til billige ferier i Danmark

Vadehavet, Vadehavet i Danmark, Unesco Danmark, havet i Danmark, visit Rømø, Seværdigheder i Vestjylland, Vestjylland Seværdigheder

Vadehavet – Danmarks eneste internationale nationalpark

Vadehavet er Danmarks største nationalpark med en størrelse på 1459 km2 og det har været på UNESCO´s verdensarvsliste siden 2009.

Af det er 300 km2 landområde og omfatter blandt andet øerne Mandø, Fanø og Rømø.

Det strækker sig langs den jyske vestkyst og er kendt for sit imponerende tidevandsfænomen og rigelige dyreliv. Vadehavet er et af verdens største tidevandsområder og er hjemsted for millioner af vadefugle, sæler og andre dyrearter.

Vadehavet er fascinerende at se på, men lad hver at prøve at gå ud i det. Jeg har stået på et ben midt i ingenting nær Esbjerg, fordi bunden sugede min sko til sig og skabte så stort et vakum at den ville ikke give slip. Min far måtte redde mig, før jeg mistede balancen (og fik en våd sok).

Vadehavet er rasteområde for millioner af trækfugle, både som yngleområde for fugle og som opvækstområde for fisk og havpattedyr. Der lever og vokser også mange danske delikatesser østers, muslinger, rejer og søgræs.

Området er særligt kendt for sit unikke marsk- og tidevandsområde samt et dynamisk landskab og økosystem.

Det er også Danmarks eneste internationale nationalpark, fordi det deles med Tyskland og Holland. Vadehavs området er på UNESCO´s liste og en af de største gratis seværdigheder i Jylland.

Læs også >> Min guide: Top 10+ seværdigheder ved Vestkysten

Unesco seværdigheder i Danmark, Unesco punkter i Jylland, vadehavet unesco, Christiansfeld unesco, jellingestenene, gratis seværdigheder i jylland, jylland seværdigheder, stenene i jelling, jellinge sten, vikinge sten i danmark, viking punkter i Danmark, vikinger i jylland, oplevelser i jylland, gratis oplevelser i jylland, oplevelser i vejle, seværdigheder i Vejle, Verdensarvslisten i Danmark, Verdensarvslisten i Jylland,

INDHOLD I ARTIKLEN: HVAD KAN MAN LAVE I JYLLAND, UNESCO VERDENSARVSLISTEN I DANMARK, JYLLAND UNESCO, GRATIS SEVÆRDIGHEDER I JYLLAND, VADEHAVET, JELLINGSTENENE, DANMARK UNESCO, CHRISTIANSFELD, UNESCO CHRISTIANSFELD LANDSBY GRATIS OPLEVELSER I JYLLAND

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.