Spændende og historierige Mykene, ikke at forveksle med Mykonos, er en af Grækenlands vigtigste arkæologiske steder.
Det er hjemsted for Agamemnon som startede Troja krigen og kupplegravene, som er både unikke i deres design og historie.
Stedet er også kendt under navnet Mycreane og Mikini, men sådan går det jo ofte, når en by er over 6000 år gammel.
Læs også >> 19 spændende fakta, om de antikke olympiske lege i Olympia, Grækenland.
Mykene har været på Unescos verdensarvsliste siden 1999.
Udover at have overlevet vind og vejr i mange tusind år, så har det så sent som i 2020 også overlevet en stor skovbrand, som har strakt sig helt ind over de antikke ruiner. Mange planter og træer har fået en sveden overflade men intet arkæologisk vigtigt er gået tabt.
Der er fundet spor, der tyder på at der har boet folk her fra omkring den sene bronze alder og frem til 11.-12. århundred, hvor samfundet langsomt ophøre. Man ved ikke med sikkerhed hvorfor Mykene gik i forfald men bud lyder på angreb fra fjender, natur katastrofer, eller en forhistorisk pandemi, måske en antik fætter til Corona virussen?
Da Mykene kom på kortet (igen)
Det var Heinrich Schliemann, der fik sat Mykene tilbage på bykortet. Henrich Schliemann var kendt som en stor amatør arkæolog, hvis fokus var at finde kostbarheder, om det så betød at fjerne en mur eller lignede undervejs, så gjorde han det.
Mildt sagt, han ødelagde en del på sin vej og hans fokus med udgravningerne var social status og økonomisk gevinst.
Da han fandt Agamemnon dødsmaske af guld, løfte han den op og kyssede den (øhh det gør man altså ikke med historiske vigtige arkæologiske fund?).
Det var hans teori, at det var Agamemnon, ud fra historiske beskrivelser af Agamemnon. Intet teknisk dokumenterede det samme. Det vidste sig også senere at årstallene for Agamemnon død og hvornår masken er lavet ikke passer sammen. Alligevel har guld masken beholdt navnet som Agamemnons dødsmaske. Der er en kopi på museet i Mykene, mens originalen er i Athen.
Udgravninger ved Mykene varede kun nogle uger og efter udgravningerne skrev Heinrich Schliemann bogen “Mykene” på kun 8 uger. Bogen blev udgivet på engelsk, tysk og fransk. I 1877 blev den kåret om årets bog i USA.
Mens Heinrich Schliemann og hans store team af arkæologer udgravede Mykene, fandt de flere grave blandt andet kuppelgravene også kendt som Tholos gravene. I dag kan man stadig se kuppelgravene Grav af Clytemnestra, The Treasure of Atreus og Grav af Aegist.
For mig er det absolut kuppelgravene, som gør turen til Mykene det hele værd. Kuppelgrave findes også andre steder rundt på den græske halvø Peloponnes, men kuppelgravene i Mykene giver byens historie lidt ekstra visuelt liv. For ikke at tale om, hvor utrolig smukke de er.
Læs også >> Danmarks vestligste punkt: Blåvandshuk Fyr & Muldyr bunkers
The Treasure of Atreus
Kuppelgraven The Treasure of Atreus, ligger ca. 200 meter fra de øvrige ruiner. The Treasure of Atreus er den bedst bevaret grav med sit store intakte loft, som består af 33 stencirkler. The Treasure of Atreus er bygget omkring 1350 og 1250 f.kr og står stadig intakt i dag.
Der er en 35 meter lang og 6 meter bred indgang op til graven. Døren er 5,5 meter høj og over døren ligger en 120 tons stor sten. Indeni er graven 14,5 meter bred og 13 meter høj. Et utroligt syn!
Du kan starte din tur her og samtidig springe en eventuel kø over oppe ved Akropolis (by) delen af Mykene. Du kan købe din billet ved The Treasure of Atreus og se den først. Derefter kan du gå ind i Akropolis delen med samme bilet.
Clytemnestra graven og Aegist graven
Til højre for indgangen ligger Clytemnestra graven og Aegist graven.
Clytemnestra graven, tror man var graven, hvor Agamemnons kone var begravet, men der ingen beviser for at det er sandt. Hendes navn var Clytemnestra, så derfor har graven fået navnet Tomb of Clytemnestra / Clytemnestra grave.
Aegist graven er bygget i begyndelsen af 15. årh. f.kr. Den er modsat The Treasure of Atreus bygget af en masse småsten med rå overflade. Ligesom med de to andre kuppelgrave, så kan du gå ind i graven.
Igennem den historiske løveport
Går man lige ud, via stien fra indgangen, så kommer man op til løveport. Løveporten er 3.10 m bred og 2.95 m høj. Den er historisk vigtig, fordi den er eneste overlevende monument fra græsk bronzealderen, der har et ikonografisk motiv.
Løveporten i Mykene viser 2 løver med for porterne på et podie. Den er beskrevet af Homér. Betydning af løverne er gået tabt i historien, men måske var det et våbenskjold eller et symbol på magt. Historikere tror løverne har været dækket med kostbarheder, ala diamanter og guld.
Når man går ind i igennem løveport i Mykene, så er man i den centrale del af den gamle Mykene Akropolis. Her boede de royale og de rige.
Læs også >> Grækenland under Covid-19 – Sådan er det at rejse nu
På toppen af bakken, ca. 5 stejle minutter opad, kommer man op til det, der engang var slottet. Nu er det hele ruiner, men på toppen ad bakken får du en tydelig opfattelse af, hvor stort Mykene har været.
Hvis du fra løveporten går til venstre, så går du ind i en mur 😂.
Går du i stedet til højre, så kommer du over the “grave circle A”. I “grave circle A” fandt arkæologer 6 skaftgrave med 19 skellet i. Man tror på skeletterne af været af kongelige eller højtstående i samfundet, pga grav pladsens placering
Mykene arkæologisk museum
Til højre for indgangen, godt gemt via små stier og en tur ned forbi toilettet ligger det arkæologiske museum. Det er gratis at besøge / du har indgang til der i forbindelse med det øvrige Mykene.
Der mest bemærkelsesværdig på museet er en kopi af Agamemnons dødsmaske. På trods af man har tekniske beviser for det ikke er Agamemnons dødsmaske (alligevel, fordi amatør arkæologen bare navngav ting, han synes lignede noget uden tekniske data) så har masken altså beholdt navnet siden den blev fundet.
Den originale Agamemnons dødsmaske (som ikke er af Agamemnon) er udstillet på der arkæologiske museum i Athen.
Derudover er der udstillet en masse smykker, krukker og andre arkæologiske fund, som giver liv til, hvordan byen engang har set ud.
Gode råd til at besøge Mykene
Hvis du gerne vil besøge Mykene, så får du her et par gode råd fra mig.
- Sæt dig ind i historien omkring Agamemnons og Heinrich Schliemann. Når du forstår dem, så får du meget mere ud af Mykene.
- Kom tidligt på dagen. Omkring middag kommer alle turbusserne fra Athen, så prøv at være der før dem.
- Der er ikke meget skygge ved Mykene, så en hat, vand og solcreme er en god idé.
- Besøg ruinerne først også museet. På den måde får du mest ud af din oplevelse.
- Husk det er forbudt at have højhælet sko på, på arkæologiske museer i Grækenland.
- Hvis du har mulighed for det, så book en lokalguide. Du vil få så meget mere ud af dit besøg med en lokalguide som fortæller om området.
Praktisk information om Mykene i Grækenland
Entré: Voksen: 12 €. Pensionister og studerende: 6 €. Undenfor sæsonen er der andre entré priser
Website: odysseus.culture.gr
Telefon: +30 27510- 76585
Parkering: Der er parkeringspladser ved siden af indgangen
Åbningstider for Mykene
Dage | Tider |
April – August | 08.00 – 20.00 |
Uden for sæsonen | Se åbningstider her |
Adresse: Μυκήνες 212 00
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: MYKENE, MYKENE GRÆKENLAND, OPLEVELSER I GRÆKENLAND, MUSEER I GRÆKENLAND, MUSEUM I GRÆKENLAND, MYKENE MUSEUM SEVÆRDIGHEDER I GRÆKENLAND, GUIDE TIL MYKENE, REJSEGUIDE TIL GRÆKENLAND, REJSEBLOG, BLOG OM AT REJSE, TRAVELBLOG, DANISH TRAVELBLOGGER, TRAVELBLOGGER.