Hummus stammer fra Mellemøsten, men det er en spise som er blevet populær i store dele af verden.
Jeg hører konstant høre danskere snakke om hummus, og ærligt talt forstår jeg dem godt.
Den klassiske Hummus er en lækkert forret eller snack, som ofte serveres sammen med frisk brød.
Hummus kan laves på mange forskellige måder og i mange forskellige variationer og en af mine favoritter er græskarhummus.
Jeg vil gerne dele min opskrift på græskarhummus med jer, for måske kan det også blive din favorit.
Tyrkisk græskarhummus
De fleste i Danmark forbinder nok græskar med halloween, mens tyrkerne er anvender græskar hele året og særligt i efterårsperioden både til forretter, hovedretter og desserter.
Læs også >> Opskrift: Tyrkisk græskar gryderet (Bal kabağı Yemeği)
Tyrkiet er selvforsynende med græskar, som særligt dyrkes i den sydlige del af Tyrkiet, hvor der er de bedste forhold pga. de lunere temperaturer.
Både kikærter og græskar betragtes i Tyrkiet som et godt og mættende alternativ til kød, særligt i gryderetter.
Græskar er lige som kikærter rige på A-, B- og C-vitaminer, derudover skulle græskar efter sigende være godt for blodtrykket.
Jeg fik serveret denne græskarhummus hos nogle venner i Tyrkiet, så jeg kan ikke helt tage æren for det er “min” opskrift, men det betyder ikke, at jeg ikke gerne vil dele den med dig.
Opskrift på Græskarhummus
(Kabak Hummus)
🍽 4-5 personer ⏱ 45 min 🍴 Mezze / Forret 🌱 Vegansk
INGREDIENSER
500 gram græskar (valgfri sort)
1 ds. kikærter eller 125 gram tørrede kikærter
1 dl. tahin
2-3 fed hvidløg
Saften fra en citron
Spidskommen
Salt
Peber
FREMGANGSMÅDE
Tænd ovnen på 200 grader. Rengør græskaret og skær det i tern.
Kom græskar ternene i et ovnfast fad og vend dem med olivenolie, salt og peber. Bag græskar ternene i ca. 30 minutter til de er møre.
Lad græskar ternene køle af.
Blend tahin og citronen i et minut. Tilsæt derefter de andre ingredienser og kør i yderligere et minut. Hvis din hummus er for tyk, så tilsæt en isterning og lad blenderen køre endnu et minut.
Smag til med salt, peber og spidskommen.
OBS! Bruger du tørret kikærter, skal du være opmærksom på at kikærterne skal udblødes i rigeligt vand, i 8-10 timer inden de koges. Kikærterne skal koges i 45-60 minutter i frisk og usaltet vand. Anvend kikærterne i afkølet tilstand.
Serveringsforslag
Servere den færdige græskarhummus sammen med lavaş brød.
Nyd den som en enkeltstående ret, eller lav den til en del af flere tyrkiske mezzer (tyrkiske forretter).
Græskarhummus er desuden et godt alternativ til smør i en sandwich. Du kan også bruge din hjemmelavede hummus med græskar som dip til alle slags grønsagsstænger og som ‘dressing’ til diverse retter.
Afiyet olsun!
Hvad er Hummus og hvor kommer det fra?
Ordet hummus er arabisk og betyder “kikært”.
Den klassiske hummus er en kikærtepure og selvom mange påstår at hummus stammer fra Mellemøsten, vides det ikke præcis, hvem der er ophavsmand bag hummus.
Kikærter til madlavning har eksisteret i mere end 10.000 år og var bl.a. en delikat spise i det antikke Rom.
Første gang vi historisk set, støder på ordet “hummus”, er i det 13. århundrede, hvor ægypterne spiser hummus.
Kikærter er en bælgfrugt, der dyrkes mange steder. Primært dyrkes kikærter i det vestlige Asien og Middelhavsområdet. Man dyrker også kikærter i Alanya, hvor jeg bor.
Der findes forskellige sorter af kikærter. De sorter der dyrkes i Middelhavsområdet, giver store og lyse kikærter, mens de sorter der dyrkes i Asien giver mindre og mørkere ærter.
Danmark importerer primært kikærter fra Tyrkiet, der er 5. største producent på verdensplan. Når kikærterne har været en populær spise i så mange år, er det fordi de er rige på proteiner og indeholder både kalium, A-, B-, og C-vitaminer.
Læs også >> Tyrkisk dessert: Kabak Tatlısı – Sødet græskart
Smagen af græskarhummus
Hummus er en populær spise og der findes også alverdens udgaver af retten, hvert land, hver egn og hver husmor har sin variation.
En klassisk hummus lavet i Tyrkiet, består typisk af kikærter, tahin, olivenolie, hvidløg og citronsaft, smagt til med salt og spidskommen. Ved at tilsætte græskar til den klassiske hummus, tilføres mere sødme, konsistensen bliver lettere og hummus´en tager farve fra græskarret.
Farven på græskarhummus afhænger af, hvilken græskarsort der anvendes. I en græskarhummus får man et godt mix af sødt, salt og syrligt, hvilket gør at retten fungerer fint som tilbehør, men også sagtens kan fungere som en enkeltstående ret med noget lækkert brød som tilbehør. Ønskes der lidt mere smag, kan der med fordel tilsættes lidt chili.
PIN IT!
INDHOLD I ARTIKLEN: OPSKRIFTER PÅ ANDERLEDES HUMMUS, OPSKRIFTER FRA TYRKIET, TYRKISKE OPSKRIFTER, VEGANSK MAD, GRÆSKAR HUMMUS, TYRKISKE OPSKRIFTER PÅ HUMMUS, VEGANSKE MEZZE OPSKRIFTER, VEGETARISKE OPSKRIFTER, TYRKISK MEZZE, GRÆSKAR HUMMUS, OPSKRIFTER PÅ TYRKISKE LOKALRETTER, OPSKRIFTER PÅ TYRKISK MAD, , UDENLANDSKE OPSKRIFTER, OPSKRIFTER PÅ UDENLANDSKE RETTER, OPSKRIFTER PÅ ALMINDELIG UDENLANDSK MAD