Min guide: Top 10+ seværdigheder i Istanbul

Galata tårnet, seværdigheder i Istanbul, tårn istanbul, Galata tower, Galata kulesi, Istanbul rejseguide, Istanbul guide

Er du på udkig efter de fedeste oplevelser og de bedste seværdigheder i Istanbul?

Jeg har samlet en rejseguide med min personlige top 10 over seværdigheder i Istanbul, Tyrkiet.

Istanbul er Tyrkiets største by, men IKKE Tyrkiets hovedstad (det er Ankara). Det er en by, hvor der bogstaveligt er uendelig meget at se, smage og forelske sig i.

Jeg har flere gange skrevet om mit elsker/hader forhold til Istanbul, men ligesom med kaffe, så elsker man det mere og mere, hver gang man smager det og til sidst er man afhængig!

seværdigheder i istanbul, seværdigheder du skal droppe i Istanbul, det sakl du ikke se i Istanbul, seævridhgeder du ikke skal se i Istanbul, fakta om Istanbul, rejseguide til Istanbul, istanbul rejseguide, det vidste du ikke om istanbul, rejseblog istanbul, istanbul rejseblog, seværdigheder i Istanbul, dansk guide til Istanbul

Da jeg også langt fra er færdig med Istanbul og næsten allerede nu med sikkerhed ved, hvornår jeg skal dertil igen, så har jeg kaldet rejseblog indlægget Top 10+ seværdigheder i Istanbul, hvor det lille plus (+) er en vigtig detalje, så jeg kan bygge på indlægget, når jeg finder nye personlige favorit seværdigheder i Istanbul.

Inden jeg går i gang og du sidder venter på en bestemt seværdighed, som jeg ikke nævner, så tjek lige 5 seværdigheder du bør DROPPE i Istanbul som jeg også har skrevet!

Læs også: De bedste seværdigheder i Istanbul ifølge rejsebloggere og lokale

Min top 10+ over seværdigheder i Istanbul

Aya sophia, Hagia sophia, hagia sofia, Istanbul, istanbul guide, istanbul seværdigheder, oplevelser i Istanbul,

Hagia Sophia

Hagia Sophia moskéen i Istanbul er byens største og mest imponerende byzantinske monument og en af mine absolut favorit seværdigheder i Istanbul .

Under det Byzantinske Rige hed hovedstaden Konstantinopel, i dag Istanbul, og her var Hagia Sophia et af byens mest utrolige bygninger.

Fra 1935 blev bygningen, på ordre fra Atatürk, lavet om til et storslået museum for kunst og historie fra hele Hagia Sophias tid. Efter bygningens omdannelse til museum, blev de overlevende billedmosaikker konserveret og med enkelte undtagelser afdækket af et hold amerikanske konservatorer.

I 2020 blev Hagia Sophia forvandlet fra museum til moské, så nu er stedet gratis at besøge.

På græsk betyder Hagia Sophia “Den Hellige Visdom” eller “himmelsk visdom” og på tyrkisk kaldes den “Ayasofya Camii”.

Hagia Sophia er et must at besøge i Istanbul og et af mine favorit stedet. I moskéen kan du blandt andet møde den verden berømte kat Gli og se graffiti lavet af vikinger.

Se Hagia Sophia på google maps.

Grand bazar istanbul, Grand bazaar istanbul, guide til grand bazar, seværdigheder i istanbul, istanbul seværdigheder, oplevelser i istanbul, de best populære seværdigheder i Istanbul, det store marked i istanbul

Grand bazaar i Istanbul

Istanbuls Grand Bazaar, som også kaldes Kapalı Çarşı eller Büyük Çarşı, blev bygget i det 15. århundrede og er verdens ældste overdækket marked. Grand Bazar blev bygget efter ordre fra Mehmet II (1444-1481), og konstruktionen af bazaren blev sat i gang i 1461. Den oprindelige Grand Bazaar blev bygget i træ, men i dag består består bazaren af sten.

Den ældste bygning i Grand Bazaar er Cevahir eller İç Bedesten. Den næst ældste bygning er Sandal Bedesten.

I dag rummer bazaren mere end 4000 butikker med blandt andet tøj og sko, smykker, porcelæn, tæpper, og man kan umuligt nå at se butikkerne på en dag. Det er fuldt legalt at prutte om prisen i bazaren, så du får den bedste handel.

Området består af 61 overdækket gader og hver dag går over 30.000 personer på arbejde i bazaren for at servicere de mellem 250,000 og 400,000 gæster, som hver dag besøger Istanbuls Grand Bazaar.

I 2014 var Grand Bazaar i Istanbul verdens mest besøgte turist attraktion med mere end 91.250.000 besøgende.

Det er en god ide, at have en flaske vand i tasken, når i besøger Grand Bazar, da der hurtigt kan blive varmt i bazaren. Sørg også for at alle har en opladet mobiltelefonen, i tilfælde af I skulle blive væk fra hinanden.

Grand Bazaar er åben alle hverdage inklusiv lørdag fra kl 9.00 til 18.00.

Læs mit rejseblog indlæg om Grand Bazaar i Istanbul her.

The Egyptian Bazaar, Mısır Çarşısı, Krydderibazaren, seværdigheder i Istanbul, istanbul seværdigheder, oplevelser i Istanbul, markeder i Istanbul,

Mısır Çarşısı (Krydderibazaren)

Mısır Çarşısı er kendt som The Egyptian Bazaar på engelsk og krydderi bazaren på dansk. Det er en lille mini version af Grand Bazaar, men med fokus på krydderier og slik som det, der bliver solgt mest af.

Markedet ligger i Eminönü-kvarteret i Fatih-distriktet. Se det på google maps her.

eyup sultan, eyup sultan istanbul, seværdigheder i Istanbul, bydele i Istanbul, Istanbul bydele, se istanbul som en lokal, en dags udflugter i Istanbul, dansk rejseblog, danish travelblog, rejseblog istanbul, guides til Istanbul,
Jeg ELSKER at sejle med færgerne i Istanbul. Udsigten er så fantastisk.

Sejtur rundt i Istanbul

En af de ting jeg elsker allermest i Istanbul, er at sejle med færgerne. Det er super billigt at komme rundt med dem (vi snakker seriøst 2-10 kr for en tur) og udsigten er konstant helt magisk.

Du kan f.eks tage færgen fra Karaköy til Eyüp (længere nede på listen) som sejler igennem Det gyldne Horn.

Færgerne i Istanbul er en hurtig , billig og sjov måde at komme rundt i Istanbul på.

balik ekmek, fiske sandwich istanbul, street food istabul, istanbul guide, guide til istanbul, madguide til istanbul, der skal du spise i Istabul,

Street food i Istanbul

Istanbul er et mekka for lækker og billig street food. Jeg har allerede skrevet en helt guide til Istanbuls street food, så hvis du vil vide mere, så læs guiden her.

Basilica Cistern, Basilica Cistern istanbul, istanbul Basilica Cistern, istanbul Cistern, oplevelser i Istanbul, de bedste seværdigheder istanbul

Basilica Cistern (Det sunkne palads)

Igennem en godt skjult indgang kan du komme ind i Basilica Cistern, også kendt som det sunkne palads.

Så snart du kommer ned ad trapperne, er det svært at forestille sig, at man er i centrum af Istanbul.

Basilica Cistern ligger nogle få hunred meter sydvest for Hagia Sophia.

Den store underjordiske cisterne blev bygget af den byzantinske kejser Justinian I (527-565) og har været navngivet som Yerebatan-paladset blandt folket på grund af marmorsøjlerne, der ligner de stiger op fra vandet.

Cisternen er en kæmpe struktur, der dækker et rektangulært område på 140 meter i længden og 70 meter i bredden. Denne cisterne dækker et samlet areal på 9.800 m2 og har en lagringskapacitet på ca. 100.000 tons vand.

Basilica Cistern, Basilica Cistern istanbul, istanbul Basilica Cistern, istanbul Cistern, oplevelser i Istanbul, de bedste seværdigheder istanbul, medusa hoved istanbul
Basilica Cistern, Basilica Cistern istanbul, istanbul Basilica Cistern, istanbul Cistern, oplevelser i Istanbul, de bedste seværdigheder istanbul, medusa hoved istanbul

De mest kendte seværdighed i Basilica Cistern er Medusa hovederne.

Ifølge en legende er Medusa en af de tre Gorgonas, det kvindelige monster af underverdenen i græsk mytologi. Medusa kunne i følge legenden forvandle folk til sten.

Medusa hovedet ligger nede i den modsatte ende af indgangen og folk smider mønster i vandet rundt om Medusa hovederne.

Se Basilica Cistern på google maps har.

eyup sultan, Eyup sultan moske, Eyup sultan camii, eyup sultan istanbul, seværdigheder i Istanbul, bydele i Istanbul, Istanbul bydele, se istanbul som en lokal, en dags udflugter i Istanbul, dansk rejseblog, danish travelblog, rejseblog istanbul, guides til Istanbul,

Eyüp

Min gode ven Martin, som bor i Istanbul og skriver bloggen mitistanbul, tog mig med til Eyüp.

Det var en fantastisk tur! Eyüp føltes som en lille landsby og slet slet ikke som det storby liv, der ellers er i Istanbul. Byen er også historisk by, hvor blandt andet Eyüp Sultan Moskéen er, med Eyüp Sultans grav inde i (populært pilgrimsmål).

Perfekt til en dagtur væk fra de travle storby liv. Læs om vores tur til Eyüp her.

Is bank museum, bank museum istanbul, istanbul museum, museer i Istanbul, Bank museet istanbul, seværdigheder i Istanbul

Turkey İş Bank Museum

Bank museet er af de mest oversete seværdigheder i Istanbul.

Museet ligger tæt på Mısır Çarşısı og er gratis at besøge. Det er den tyrkiske bank İş Bank, der har lavet museet.

Jeg besøgte museet med min kammerat Sevki og vi var stort set alene i museet. Vi så fjernsyn på et sort/hvid tv, vi lavede dårlige jokes i den gamle bankboks og på et talerpodie, gav Sevki en meget kikset tyrkisk tale.

Da vi var færdig i museet, kom museums direktøren hen til os og spurgte om vi havde hygget os. Han takkede os for vores besøg, hvilket var utrolig sødt og lidt specielt.

Museet ligger tæt på Hagia Sophia, Basilica Cistern og Topkapi. Se İş Bank Museum på google maps her.

Istanbul, istanbul guide, istanbul seværdigheder, oplevelser i Istanbul, topkapi, topkapi palace
Istanbul, istanbul guide, istanbul seværdigheder, oplevelser i Istanbul, topkapi, topkapi palace

Topkapi Palace (museum)

Fra 1465-1853 var Topkapi Osman-sultanernes officielle residens i Istanbul. I sin storhedstid boede der op til 4000 mennesker i bygningerne. I 1700-tallet mistede paladset gradvist sin betydning, da sultanerne flyttede til nye paladser langs med Bosporus. I 1924 blev det omdannet til museum.

I dag er Topkapi palace et stort museum med både udendørs og indendørs seværdigheder. Det er utrolig velbevaret og der er mange spændende ting at se inde i paladset.

Husk billetter købes ovre i muren til højre, før indgange til museet. Museet ligger tæt på Hagia Sophia, Basilica Cistern og İş Bank Museum. Se Topkapi palace på google maps her.

Galata tårnet, seværdigheder i Istanbul, tårn istanbul, Galata tower, Galata kulesi, Istanbul rejseguide, Istanbul guide

Galata tårnet

Galata tårnet er en af Istanbuls mest ikoniske bygninger. Det krævet en gåtur op ad bakke at komme dertil, men jeg lover, det er turen værd.

Fra toppen af tårnet er der en fantastisk panoramaudsigt over Istanbuls historiske halvø og de mange historiske bygninger som Hagia Sophia og Süleymaniye moskéen (den blå moské).

Galata Tårnet er et middelalderligt højt stentårn i Galata / Karaköy-kvarteret i Istanbul, lige nord for Det Gyldne Horn.

På tyrkisk hedder tårnet Galata kulesi og det blev bygget i 1348. Se dets placering på google maps.

Morgenmad istanbul, Istanbul morgenmad, Bektas morgenmad, oplevelser i Istanbul

Morgenmad i Bektaş

Hvis du spørg mig, så får du den bedste morgenmad i Bektaş området i Istanbul.

Morgenmads restauranter ligger side om side og der findes ikke noget bedre end tyrkisk morgenmad.

Hvis det er første gang du får tyrkisk morgenmad, så lad mig advare dig: Du kommer ikke til at blive sulten til frokost!

verdens første underjordiske tog, Tünel istanbul, istanbul tog, Istanbuls gamle tog, Tünel toget istanbul
Selvom turen kun tager 1,5 minut, så er det alligevel en hyggelig tur (særligt sammenlignet med den bakke man ellers skulle have gået op ad).

Taksim Tünel

Tünel er verdens 2. eller 3. ældste underjordiske tog. Om det er det 2. eller 3. ældste underjordiske er lidt svært at finde ud af.

På en tavle ved Tünel toget står der det er den 2. ældste mens mange online artikler siger det er den 3. Tünel toget blev åbnet den 17. januar 1875. 

Lige meget hvor gammel den er, så er det en hyggelig tur. En tur der spare mig/dig en lang gåtur op ad bakke. Så blandingen af det historiske ved at køre med turen sammenlagt med komforten, som spare mig en tur op ad bakke.

Jeg har ikke noget imod at gå op ad bakke, men der er mange bakker i Istanbul, så jeg springer gerne en eller to over, når jeg kan.

Turen med det gamle tog en fed oplevelse i Istanbul, som koster under 5 kr. Fra endestationen op ad bakken kan du gå over til Galata Tårnet og dermed spare en tur ad bakke til tårnet.

fakta om Istanbul, rejseguide til Istanbul, istanbul rejseguide, det vidste du ikke om istanbul, rejseblog istanbul, istanbul rejseblog, seværdigheder i Istanbul, dansk guide til Istanbul

Istanbuls nostalgiske sporvogne

I den historiske del af Istanbuls centrum og dele af halvøen kan du blive transporteret rundt af de ikoniske sporvogne.

Men der findes også 2 strækninger i Istanbul, hvor du kan kører med historiske sporvogne.

Den ene strækning er i centrum af den europæiske del af Istanbul (T2) og den anden er i den asiatiske del (T3). I Istanbuls centrum kører  den “europæisk” sporvogn langs Istiklal gaden imellem Taksim pladsen og Tünel, og “asiatiske” sporvogn i Istanbul kører den mellem Kadiköy og Moda.

De nostalgiske sporvogne i Istanbul har en historie helt tilbage til 1869 og turen med sporvognen er super hyggelig (og billig).

PIN IT

Istanbul, istanbul guide, istanbul seværdigheder, oplevelser i Istanbul

INDHOLD I ARTIKLEN: SEVÆRDIGHEDER I ISTANBUL, EYUP ISTANBUL, BYDELE I ISTANBUL, ISTANBUL SEVÆRDIGHEDER, OPLEVELSER I ISTANBUL, FAKTA OM ISTANBUL, DANISH TRAVEL BLOG, GALATA TÅRNET, GALATA TOWER, TOPKAPI, DET SKAL DU SE I ISTANBUL, OPLEVELSER I ISTANBUL, TYRKISK REJSEBLOG, LISTE OVER SEVÆRDIGHEDER I ISTANBUL, REJSEBLOG OM ISTANBUL, REJSEBLOG OM TYRKIET, BLOG OM AT REJSE, REJSEBLOGGER ANBEFALING, REJSEBLOGGEN, ISTANBUL HISTORIE, FAKTA OM ISTANBUL, VISITISTANBUL.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.