Stor oversigt: Seværdigheder i Gdansk, Polen

Seværdigheder i Gdansk, Seværdigheder i Polen, Oplevelser i Gdansk, hvad kan man lave i Gdansk, weekend i Gdansk, rejseguide, guide til Polen, Dansk rejseguide, danish travelblog,

Gdansk er en smuk by fyldt med seværdigheder.

Byen overraskede mig på alle måder: Den er smuk, den har historie, de servere lækker mad, der er rent og rigtig mange seværdigheder i Gdansk indenfor gå afstand af hinanden.

Jeg forestiller mig, du har fundet denne rejseartikel, fordi du allerede har booket flybilletter til Gdansk eller fordi du planlægger at tage til Gdansk, og liiiige vil undersøge, hvilke seværdigheder, der er i Gdansk.

Der er daglige direkte fly til Gdansk og du kan ofte finde billige billetter. Hvis du ikke allerede har fundet en billet, så prøv at søge på Momondo (Reklamelink).  

Seværdigheder i Gdansk, Gdansk seværdigheder, byer i Polen, Oplevelser i Gdansk, hvad kan man se i Gdansk, Gdansk seværdigheder,

Læs også: Budget for 5 dages ferie i Gdansk, Polen

Seværdigheder i Gdansk, Polen

Jeg har allerede lavet min personlige top 10 over seværdigheder i Gdansk.

Modsat min top 10, så er jeg i denne guide mere objektiv, men hvis du er interesseret i at læse mere om de forskellige seværdigheder, så vil jeg linke så mange som muligt af dem, til mine rejseblog indlæg. I oversigten vil du også finde forskellige reklamelinks til oplevelser som du kan købe online og tage på mens du er i Gdansk.

Seværdighederne i Gdansk, Polen

Gdansk rådhus, rådhuset i Gdansk, Museer i Gdansk

Gdansk rådhus (The town hall: Museum of Gdansk)

Det gamle rådhus fungere i dag som et museum. Ved indgangen er der en skiftende udstilling, mens der inde i selve Rådhuset er en fast udstilling, som blandt andet viser rådhusets indretning, porcelæn og hverdagen i Gdansk før i tiden.

Du kan også komme op i tårnet af det gamle rådhus og nyde udsigten over Gdansk by.

For omrking 100 kr kan du købe Gdansk by´s City Card, som giver afgang til 14 museer, herunder rådhuset.

Læs også: 10+ spændende museer i Gdansk, Polen

Gdansk, seværdigheder i gdansk, seværdigheder i polen, museum om anden verdenskrig, anden verdenskrig museum, museet om anden verdenskrig, gdansk museum, anden verdenskrig museum i Gdansk, anden verdenskrig i Polen, oplevelser i Polen, Oplevelser om Gdansk, rejseblog, rejseblogger, rejseguide til Polen, polen rejseguide, polen rejseblog
En næsten uhyggelig buste af Hitler på 2. verdenskrig museet.

2. Verdenskrig museet

Museet har en stor, fascinerende og meget levende udstilling om 2. verdenskrig. Afsæt 2-4 timer til at se dette store museum og husk en audio guide.

Læs mit rejseblog indlæg 2. Verdenskrigsmuseet i Gdansk her

The European Solidarity centre

Det europæiske solidaritetscenter er både et museum og bibliotek. Stedet fortæller om solidaritetens historie, historien om den polske fagforeningen Solidarity (Solidarność) og dens formand Lech Wałęsa, civil modstandsbevægelse og andre oppositionsbevægelser i det kommunistiske Østeuropa.

westerplatte gdansk, anden verdenskrig gdansk, gdansk, Seværdigheder i Gdansk, Gdansk polen, guide til Gdansk, gdansk dansk guide, seværdigheder i Polen, Polen seværdigheer, Oplevelser i Gdansk, rejser til Gdansk, Fly til Gdansk, raw museet gdansk, amber museum gdansk,

Rav museet (Museum of Amber)

I en af Gdansk´s gamle bygninger er der i dag Museum of Amber (rav museum), hvor du kan se fantastiske kunstværker lavet i rav i og lærer en masse om rav.

Der er også en mindre tortur udstilling på museet, så værd opmærksom på det, hvis du rejse med små børn. Tortur udstillingen er meget visuel.

Bygningen som museet i, var engang et retshus og et fængsel, hvilket gav museet en sjov opbygning

Læs mere om Rav museet i min museums guide

Seværdigheder i Gdansk, Gdansk polen, guide til Gdansk, gdansk dansk guide, seværdigheder i Polen, Polen seværdigheer, Oplevelser i Gdansk, rejser til Gdansk, Fly til Gdansk, Neptuns springvand gdansk,

Artus ret (Artus Court) og Neptuns springvand (Neptune’s Fountain)

Artus Court var tidligere mødested for købmænd og et centrum for det sociale liv. I dag er det et interessepunkt for mange besøgende og en afdeling af Gdańsk Historiske Museum.

Foran Artus Court står Neptun springvandet, som utvivlsomt er Gdansk´s mest berømte monument. Springvandet blev bygget i 1615 og er af bronze.

Når du er ved springvandet, så bemærk bladet foran Neptuns ædlere dele. Det blev først tilføjet under en renovation i 1988.

Læs mere om Neptun springvandet i dette rejseblog indlæg.

westerplatte gdansk, anden verdenskrig gdansk, gdansk, Seværdigheder i Gdansk, Gdansk polen, guide til Gdansk, gdansk dansk guide, seværdigheder i Polen, Polen seværdigheer, Oplevelser i Gdansk, rejser til Gdansk, Fly til Gdansk
Det flotte Wisłoujście Fortress set fra vandet.

Wisloujscie fortet (Wisloujscie fortress)

Wisloujscie fortet er en historisk fæstning beliggende ved Martwa Wisła-floden.

Tidligere fungerede det som et strategisk forsvarspunkt for Polen med omkring 40 bronzekanoner og plads inde til 1.000 mand.

Fæstningen blev senere beslaglagt af preusserne og brugt som fængsel frem til det 19. århundrede. I dag er fortet åben, så turister kan besøge det.

westerplatte, anden verdenskris gdansk, gdansk anden verdenskrig, gdansk westerplatte, westerplatte gdansk,

Westerplatte

Westerplatte er en halvø i Gdańsk, Polen.

Westerplatte er berømt for slaget ved Westerplatte, som var det første sammenstød mellem polske og tyske styrker under invasionen af Polen og dermed det første slag under 2. verdenskrig. I dag er der et stort monument på Westerplatte.

museum i Gdansk, Gdansk museum, postmuseum Gdansk,

Polsk Post museum i Gdansk

Et lille museum tæt ved 2. verdenskrigs museet. Museum tager 15-25 minutter at se og informationerne på museet står på polsk.

gdansk kranen, oplevelser i Gdansk, Gdansk kran, Gdansk havn, havnen i Gdansk, byer i Polen, de bedste byer i Polen
Kranen står som en stor sort svane midt på havnen i Gdansk.
kranen i Gdansk, Gdansk kranen, havnen i Gdansk
Udsigten inde fra kranen.

Kranen (The crane)

Da Gdansk var en aktiv havneby, blev kranen brugt til at løfte vare af og på bådene. I dag er kranen et af byens største varetegn og et museum.

Inde i museet kan du se forskellige udstillinger om maritime tiden i Gdansk og komme ud i kranen og se udsigten over havnen.

Seværdigheder i Gdansk, Gdansk polen, guide til Gdansk, gdansk dansk guide, seværdigheder i Polen, Polen seværdigheer, Oplevelser i Gdansk, rejser til Gdansk, Fly til Gdansk, shopping i Gdansk,
Saint Dominic’s fair var tydelig overalt i den gamle bydel af Gdansk.

Svanetårnet (The swan tower)

Svanetårnet ligger på Gdansk havn og er et smukt stykke gotisk arkitektur omgivet af moderne bygninger.

Under Saint Dominic’s fair er der opstillet denne fine børnekarrusel ved siden af Svanetårnet.

uphagen museum, museer i Gdansk, Gdansk museum Uphagen, oplevelser i Gdansk,

Uphagen  hus (Uphagen´s house)

Dette imponerende Uphagen hus, er lavet i rokoko-stil og bygget i 1776 til en handelsfamilie i Gdańsk. I dag er Uphagen et museum i centrum af Gdansk. På Uphagen museum kan du se, hvordan der så ud inde i et Gdansk rækkehuse i det 18. og 19. århundrede.

uphagen gate, uphagen porten, Gdansk turistkontor

Uplands port (Uplands gate)

Uplands porten er fra 1500-tallet og hovedindgangen til den gamle by. Det var her den polske konge blev hilst velkommen og fik nøglerne til byen. Porten var oprindeligt omgivet af en 50 meter stor voldgrav.

Porten har gennemgået et stort renoveringsarbejde og i dag er der ét af Gdansks turistkontorer indeni porten.

den grønne port, the grene gate gdansk, Gdansk gate, kongeligt residence
Den grønne port, som ikke er grøn, i Gdansk.

Den grønne port (The green gate)

Den Grønne Port går man igennem for at komme ud til kanalen. Bygningen fra 1568 blev opført af Regnier fra Amsterdam i hollandsk stil.

Paladset var oprindeligt tiltænkt som residens for kongerne af Polen, men ingen polske konger, har nogensinde overnattet i bygningen.

Tidligere præsident Lech Walesa har kontor i et af lokalerne og Nationalmuseet i Gdansk benytter også bygningerne.

Golden Gate, Golden gate Gdansk, historiske bygninger i Gdansk, Gdansk gate

The Golden gate og St George brotherhood court

Golden Gate blev bygget i 1612 og er designet af Abraham van den Block, søn af manden bag udsmykningen af Upland Gate. Inde i port passagen står der lokale og sælger souvenirs. Bag porten ligger Rav museet (Amber museet).

Det er også ved The golden Gate at freewalking tours starter i Gdansk.

Livets træ, Livets træ i Gdansk, kunst i Gdansk

Årtusindtræet (Millennium Tree gdansk)

Årtusindtræet markere 1000-årsdagen for Gdansk i 1997.

Træet er lavet i metal af kunstnerne Wojciech Schwartz og Leonard Dajkowski, og det symboliserer solidariteten mellem verdens lande. Årtusindtræet ligger til højre for Golden Gate i retning mod Rav museet.

Gdansk maritime museum, maritime museum, maritime museum Polen, maritime museum Gdansk, Museer i Gdansk

Maritime museet (National Maritime museum)

Gdansk store Maritime museum er inddelt i forskellige typer af udstillinger fordelt på forskellige etager i museet. Informationer på museet er kun på polsk. Der er også en kunstudstilling med malerier på museet.

Soldek Gdansk, museer i Gdansk, Gdansk havn, oplevelser i Gdansk
Soldek museumsskibet ligger foran Maritime museet i Gdansk.

Soldek skibet (Soldek ship)

Skibsmuseet SS Sołdek var et polsk kul- og malmskib. Soldek var det første skib, der blev bygget i Szczecin efter 2. verdenskrig, og det første skib, der blev afsluttet i Polen.

Du kan se skibet indefra og udefra, da det i dag fungere som museum.

gdansk zoo, zooligsk have i Gdans, polen zoologisk have, seværdighederi Gdansk, gdansk seværdigheder, Gdansk guide, guide til Gdansk, krokodille, zooligiske haver i udlandet, zoologiske haver i polen

Gdansk Zoologisk have (Zoo in Gdansk)

Udenfor Gdansk by ligger Gdansk Zoologisk have. Gdansk zoologisk have er en skøn seværdighed for både børn og voksne. Kvaliteten lever op til danske standarter men entré prisen er meget meget lavere end danske zoologiske haver.

Der er et stort udvalg af eksotiske dyr i Gdansk Zoologisk have. Læs mere om Gdansk zoologisk have i mit rejseblog indlæg her.

Gdansk kanalrundfart, kanalrundfart i Gdansk, seværdigheder i Gdansk, Gdansk oplevelser, Gdansk polen

Kanal rundfart

Fra havnen i Gdansk kan du tage en kanelrundfart ud af byen. På turen ser man blandt andet Westerplatte, North Harbor Lighthouse og Wisloujscie fortet.

Det er en spændende og hyggelig tur på vandet, hvor du også får mulighed for at se havnelivet, der ikke kan ses inde fra byen

st marys kirke gdansk, Seværdigheder i Gdansk, Gdansk polen, guide til Gdansk, gdansk dansk guide, seværdigheder i Polen, Polen seværdigheer, Oplevelser i Gdansk, rejser til Gdansk, Fly til Gdansk
Fra arkæologisk museums tårn er der den perfekte udsigt over til St. Mary´s kirke.

St. Mary´s Kirke og kirketårn (St Mary’s Church and viewing point)

St Mary´s church i Gdansk er en gigantisk stor gotiske kirke, som du gratis kan besøge i Gdansk. Byggeriet blev startet i 14. århundred og kirkens størrelse er på omkring 190.000 kubikmeter. Kirken er så stor, at man kan placere en almindelig kirke indeni kirken.

Inde i kirken, kan du købe en billet op til kirketårnet (10 PLN). Det er 400 trin op til toppen af tårnet og i toppen af tårnet er der en lille udsigtsplatform, hvorfra du kan nyde en fantastisk udsigt over Gdansk.

På billedet kan du se kirke tårnet, i det mørke “V” på taget, er der hvor udsigtspunket er.

Gdansk legetøjsmuseum, legetøjsmuseum i Polen, oplevelser i Gdansk, museer i Polen
Det er ikke tilladt at tage billeder inde i det lille legetøjsmuseum.

Legetøjsmuseet (Old toys gallery)

Legetøjsmuseet i Gdansk er byens mindste museum. Fordelt på 3 rum kan du se legetøj fra forskellige tidsperioder og lande. Legetøjsmuseet er privat ejet, så det indgår ikke i Tourist Card ordningen.

Seværdigheder i Gdansk, Gdansk seværdigheder, byer i Polen, Oplevelser i Gdansk, hvad kan man se i Gdansk, Gdansk seværdigheder,
det royale chapel, seværdigheder i Gdansk, oplevelser i Polen
The Royal Chapel står smukt bagved our Quarters springvandet

Four Quarters springvandet (Four Quarters Fountain)

Et levende springvand som børn og hunde hopper rundt i. I hvert hjørne ligger der en løve skulptur. Four Quarters springvandet står foran The Royal Chapel, som er en smuk bygning lavet i barok stilen.

the golden house, golden house Gdansk, smykke use i Gdansk, seværdigheder i Gdansk, Golden House Polen,

The gyldne hus (The Golden House)

The Golden House er et smukt eksempel på et renæssance burgesse hus. Det gyldne hus har en smuk dekoreret facade, og sagnet siger, at det vi ser i dag, var beregnet til at være den bageste facade.

Huset er en seværdighed, man ser udefra. Det er ikke muligt at komme ind i huset.

the great armoury, historiske bygninger i Gdansk, oplevelser i Gdansk

The Great Armoury

The Great Armory blev bygget i 1600-1609 og er det fineste eksempel på renæssance arkitektur i Gdansk. Bygningen er designet af den flamske arkitekt Anthonis Van Obbergen.

Bygningen blev hårdt beskadiget under 2. verdenskrig og måtte genopbygges. I dag er der et kunstgalleri og Academy of Fine Arts i bygningerne.

Gabriel Daniel Fahrenheit, Fahrenheit monument, Fahrenheit termometer, Danzig, Gdansk oplevelser

Fahrenheit´s  termometeret (Fahrenheit´s Thermometer)

Gabriel Daniel Fahrenheit blev født i Gdansk, dengang kaldt Danzig, i 1686.

I 1724 var hans berømte temperaturskala komplet og hans plads i historien sikret. For at ære den banebrydende temperaturforsker står Fahrenheit-monumentet i centrum af den gamle bydel i Gdansk.

Seværdigheder i Gdansk, Gdansk seværdigheder, byer i Polen, Oplevelser i Gdansk, hvad kan man se i Gdansk, Gdansk seværdigheder, Gdansk nationalmuseum

Nationalmuseet i Gdansk

Nationalmuseet i Gdansk ligger i et tidligere gotiske franciskanerkloster. Det har været brugt til at huse udstillinger siden slutningen af ​​1800-tallet. Tidligere var det kendt som Danziger Stadtmuseum. I 1884 blev samlingen udvidet med udstillinger fra Danziger Kunstgewerbemuseum, da de to institutioner fusionerede.

Under 2. verdenskrig blev 65% af museets hovedbygning ødelagt sammen med en stor del af museets genstande, inklusive alle de numismatiske udstillinger samt kunstværker fra Fjernøsten.

Den første efterkrigs udstilling blev åbnet i 1948.

arkælogisk museum i Gdansk, museer i Gdansk, Gdansk museer, udsigttårne i Gdansk

Arkæologisk museum (The archaeological museum)

Det arkæologiske museum i Gdansk, er den største videnskabelige institution i det nordlige Polen, med formålet at beskytte kulturarven. Der er en stor blanding af arkæologiske fund fra hele verden.

På det arkæologiske museum kan du komme op i museums tårnet og nyde den flotte udsigt over byen.

Det engelske hus (The English House)

Det engelske hus ligger i den østlige ende af Chlebnicka Street, i nr. 16, er et af de største privatejede bygninger i den gamle bydel af Gdansk. Det blev bygget af Hans Kramer, en bygmester fra Dresden, i 1568 – 1570.

Dette var oprindeligt et stormagasin og tekstiloplag, som blev besøgt af engelske købmænd. Fra det 18. århundrede var det et hotel, velbesøgt af englændere. Under 2. verdenskrig blev bygningen alvorligt beskadiget. Kun en lille del af den engang rig dekorerede og farverige facade overlevede. Efter genopbygningen i 1979 fungerer det som hjemstedet for Gdańsk Academy of Fine Arts.

gdansk guide, seværdigheder i Gdansk, oplevelser i gdansk, hvad kan man lave i Gdansk, oplevelser i Gdansk, Gdansk oplevelser, gdansk seværdigheder, rejseblog, rejseblog polen, rejseblog gdansk

Saint Dominic’s fair (Jarmark św. Dominika)

Saint Dominic’s Fair er den største fri- og handelsbegivenhed i Polen og en af de største markeder i Europa. Det blev opført af paven Alexander IV i 1260, og er derfor en over 750 år gammel tradition.

Når Saint Dominic’s Fair bliver afholdt, er centrum af Gdansk gader fyldt med boder, som sælger alt fra håndlavet læder, sølv og rav smykker, legetøj og lokale retter i madboderne.

Julemarked i Polen, julemarked i Gdansk, Gdansk julemarked, julemarked i udlandet, udenlandske julemarkeder, seværdigheder i Gdansk, Seværdigheder i Polen, jul i Polen
Den flotte store “Angels Mill” lavet af træ. Foto: archiwum MTG www.bozonarodzeniowy.gda.pl

Julemarkedet i Gdansk

Gdansk´s julemarkedet et blevet kåret som det mest romantiske julemarked og det er velfortjent.

Julemarkedet er har alt hvad et godt europæisk julemarked skal have: Julemanden, julelys, masser af boder og velsmagende julemad og kager.

Læs mere om Gdansk´s julemarked her.

PIN IT!

Seværdigheder i Gdansk, Seværdigheder i Polen, Oplevelser i Gdansk, hvad kan man lave i Gdansk, weekend i Gdansk, rejseguide, guide til Polen, Dansk rejseguide, danish travelblog,,

INDHOLD I ARTIKLEN: SEVÆRDIGHEDER I GDANSK, REJSEGUIDE TIL GDANSK, REJSEGUIDE TIL POLEN, OPLEVELSER I POLEN, SEVÆRDIGHEDER I POLEN, MUSEUMS I GDANSK, MUSEER I GDANSK, POLEN BLOG, BLOG OM POLEN, BLOG OM GDANSK, GDANSK BLOG, VISITGDANSK, VISIT POLEN.

error: Indholdet er beskyttet af TeaTougaard.dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til mig.